Archives for 1/6/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ!

On: 29.6.09


Αποστάσεις από τον Δήμο Ελευσίνας και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής παίρνει η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, μετά την αρνητική απόρριψή της σχετικής προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επιτροπή κατονομάζει Δήμο και Νομαρχία ως συνυπεύθυνους για την εξέλιξη αυτή και καλεί τον κόσμο της Ελευσίνας σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης της Επιτροπής Αγώνα.

Με πρωτοφανείς διαδικασίες εξπρές - και σύμφωνα με πληροφορίες που "διέρρευσαν" τα ίδια τα ΕΛΠΕ στον Τύπο- η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών», απέρριψε με πλειοψηφία 15-10 τις προσφυγές των τεσσάρων δήμων (Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Νέας Περάμου) ενάντια στις επεκτάσεις της Πετρόλα (ΕΛΠΕ), δίνοντας το πράσινο φως στα ΕΛΠΕ για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Η απόφαση αυτή, ανεξάρτητα από το σκεπτικό της, το οποίο σύντομα θα γνωρίσουμε όταν εκδοθεί:

- Επιτρέπει στην ΠΕΤΡΟΛΑ την εκπομπή 1,5 εκατ. κυβικών μέτρων την ώρα απαερίων στον ουρανό του Θριάσιου.
- Επιτρέπει τον διπλασιασμό των εκπομπών Πτητικών Υδρογονανθράκων του διυλιστηρίου και την σοβαρή αύξηση του παραγόμενου όζοντος , του κύριου ρύπου που πλήττει το Θριάσιο αλλά και το Λεκανοπέδιο ολόκληρο.
- Επιτρέπει την αύξηση κατά 350% των εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακος από το Διυλιστήριο που θα ανέλθει στους 950.000 τόνους ετησίως.
- Επιτρέπει την γιγάντωση και εδαφική επέκταση του ρυπογόνου διυλιστηρίου σε απόσταση αναπνοής από την αποθήκη πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ!
- Επιτρέπει την περαιτέρω υφαλμύρωση και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα κ.α
- Επιτρέπει την συνέχιση της ρυπογόνου λειτουργίας του διυλιστηρίου με τις συνεχείς διαρροές.
- Επιτρέπει την διαρκή επεκτασιμότητα του διυλιστηρίου.

Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα βαφτίζει «πράσινη» την επένδυση στο βρώμικο πετρέλαιο γυρνώντας την Ελευσίνα πίσω στην δεκαετία του ’60, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και την βούλα του ΣτΕ !

Για άλλη μια φορά οι πολίτες του Θριασίου και ιδιαίτερα οι νέες γενιές θα πληρώσουν βαρύτατο περιβαλλοντικό τίμημα, χωρίς να ξέρουν σε ποιους να καταλογίσουν τις ευθύνες.

Για την αρνητική αυτή έκβαση η Επιτροπή Αγώνα οφείλει να κατονομάσει τους υπευθύνους.

Υπεύθυνη είναι πρωτίστως η σημερινή Κυβέρνηση που πρόθυμα σχεδίασε και υλοποίησε, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, μια καταστροφική για το περιβάλλον και επικερδή για το μεγάλο κεφάλαιο πολιτική• που χορήγησε όλες τις άδειες και υποχρέωσε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Την ρύπανση, φροντίδα για το περιβάλλον!

Συνυπεύθυνες είναι και όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις που με μια σειρά από παλαιότερες πράξεις υπουργών άνοιξαν το δρόμο για τις εν λόγω επεκτάσεις, που παίζοντας κρυφτούλι πίσω από τις λέξεις «εκσυγχρονισμός» και «επέκταση» διευκόλυναν άλλο ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο στο Θριάσιο !

Στον αγώνα όμως κατά της Πετρόλα δεν είχαμε να αντιπαλέψουμε μόνο τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους και την πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και μια σειρά από μικρά και μεγάλα συμφέροντα και πολιτικά παιχνίδια μέσα στην ίδια την τοπική κοινωνία. Είχαμε να αντιπαλέψουμε τους τοπικούς άρχοντες που ενώ διατείνονταν ότι θα αναδειχθούν σε εμβληματικές μορφές του αγώνα, με συστηματικό τρόπο άρχισαν να σπέρνουν αμφιβολίες για τις συνέπειες της συγκεκριμένης επένδυσης και ηττοπάθεια όσον αφορά την έκβαση του αγώνα.

Συγκεκριμένα:

Υπεύθυνη είναι η Νομαρχία Δυτ. Αττικής που έσπασε όλα τα πανελλήνια ρεκόρ αδειοδότησης για την γιγάντωση του διυλιστηρίου με την άδεια που εξέδωσε στις 4/8/08. Υπεύθυνος είναι ο Νομάρχης Αριστείδης Αρκουδάρης που αρνήθηκε δύο φορές να θέσει στο νομαρχιακό συμβούλιο το ζήτημα ενώ προπηλάκισε ο ίδιος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοί του τα μέλη της Επιτροπής που ενημέρωναν τους πολίτες για τις μεθοδεύσεις του. Η απόφαση του ΣτΕ – στο οποίο προσέφυγε προσχηματικά - του λύνει τα χέρια για να εκδώσει τώρα και τις άδειες οικοδόμησης των μονάδων. Η επίκληση της προσφυγής ως άλλοθι και η διαφήμιση των υποτιθέμενων αγώνων του για το περιβάλλον μόνο ως θράσος μπορεί να εκληφθεί! (τραγική ειρωνεία: στα πρόσφατα φυλλάδια απολογισμού του έργου της Νομαρχίας χρησιμοποιείται φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει μέλη της Επιτροπής με πανό στο οποίο αναγράφεται το αίτημα των πολιτών να μην εκδώσει άλλες άδειες για την Πετρόλα).

Υπεύθυνη είναι η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γεώργιο Αμπατζόγλου, ο οποίος δεν υλοποίησε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που μολονότι είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα προσβάλει οποιαδήποτε διοικητική πράξη δεν το έπραξε στην περίπτωση της άδειας που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, αλλά, απεναντίας, κάλυψε τον Νομάρχη και κατήγγειλε την Επιτροπή. Υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος Ελευσίνας, που δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην πολεοδόμηση του χώρου του διυλιστηρίου, που δεν πρότεινε καμία κινητοποίηση, που συμμετείχε μόνο μετά από πίεσεις στις κινητοποιήσεις που πρότεινε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, που δεν ενημέρωσε επαρκώς τους κατοίκους και που κατέστησε τα ΕΛΠΕ «μέγα χορηγό» και ευεργέτη του Δήμου, ανοίγοντας τον δρόμο στην επιβολή των ΕΛΠΕ στην πόλη!
Υπεύθυνοι είναι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι Δήμοι, όσοι δεχόμενοι χορηγίες και μη ενημερώνοντας τον λαό του Θριασίου, όχι μόνο αποδυνάμωσαν τον αγώνα, αλλά βοήθησαν την προπαγάνδα των ΕΛΠΕ να ριζώσει.

Υπεύθυνοι είναι όσοι δεν αγωνίστηκαν, όσοι επέτρεψαν τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, όσοι δέχτηκαν τον εκμαυλισμό για εφήμερα κέρδη, όσοι υπηρέτησαν, διευκόλυναν και αναμετέδωσαν την προπαγάνδα των ΕΛΠΕ, όσοι με περισσή θρασύτητα χωρίς να πράττουν απολύτως τίποτα, προτίμησαν να καταγγέλλουν όλους τους άλλους αντί να δώσουν μαζί με όλους τους άλλους αυτή τη μάχη από την οποία δεν έπρεπε να λείψει κανείς!

Η επέκταση της Πετρόλα έχει ήδη γίνει μέσα στις συνειδήσεις των κατοίκων του Θριασίου πολύ πριν την απόφαση του ΣτΕ. Τα ΕΛΠΕ, με μια πρωτοφανή σε μέγεθος τηλεοπτική καμπάνια, με πολυτελή διαφημιστικά φυλλάδια, με καθημερινό καταιγισμό καταχωρήσεων στον τύπο, με τηλεφωνήματα και συνεχείς οχλήσεις στα σπίτια των κατοίκων, με χορηγίες, δώρα και υποσχέσεις σε φοιτητές, ηλικιωμένους, πολύτεκνους, τοπικούς και αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολικά πρωταθλήματα, με φιέστες και δεντροφυτεύσεις εξαγόρασαν , απονέκρωσαν συνειδήσεις, φίμωσαν στόματα.
Τα μέλη της Επιτροπής προσπάθησαν να σηκώσουν στους ώμους τους τον τιτάνιο αυτό αγώνα, να ενημερώσουν για τις ολέθριες επερχόμενες συνέπειες, να κινητοποιήσουν τους πολίτες, να πιέσουν τους άρχοντες να εγκαταλείψουν την απραγία τους , να ξεσηκώσουν τον κόσμο. Και όλα αυτά με δυσκολίες, πισωγυρίσματα αλλά και με υπερβάσεις. Τα τεκμήρια της δράσης της είναι η απολογία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ στις επερχόμενες γενιές.
Ο αγώνας άνισος : Η Επιτροπή Αγώνα προσπάθησε αλλά δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ορμή των ΕΛΠΕ.

Ίσως γιατί καθυστέρησε να κοινοποιήσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Θριασίου έξω από τα τοπικά όρια και να συνδεθεί με τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά κινήματα πόλης, που με μεγάλη ταχύτητα πολλαπλασιάζονταν σε όλη την Ελλάδα.
Ισως γιατί, όσον αφορά την μαζικότητά της, ταλανίστηκε από τις πράξεις και τις παλινωδίες των τοπικών αρχόντων.

Με την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ ολοκληρώνεται ένας κύκλος αγώνων, δράσεων και πρωτοβουλιών που άνοιξε με την ίδρυσή της, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δύο χρόνια πριν, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, παρουσία δεκάδων πολιτών, τότε που «σύσσωμη» η δημοτική αρχή, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, κήρυξε “ανένδοτο” αγώνα ενάντια στις επεκτάσεις της Πετρόλα. Δυστυχώς, η εξέλιξη απέδειξε ότι οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις δεν αποτελούν εγγύηση για την πραγματικές προθέσεις αυτών που τις εκφέρουν.

Καλούμε τους πολίτες να αναλάβουν δράση, να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν, λόγω και έργω, ενάντια σε όσους απειλούν το περιβάλλον, την υγεία, τις περιουσίες και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Καλούμε τους πολίτες να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο αγώνων για να συσταθεί, σε ολόκληρο το ΘΡΙΑΣΙΟ, μια ανοιχτή συλλογική μορφή δράσης, που έχοντας διδαχθεί από τα λάθη και τις ελλείψεις του παρελθόντος, θα καταφέρει να οδηγήσει σε νικηφόρα έκβαση την μάχη του Θριασίου ενάντια σε όσους του επιφυλάσσουν ένα ζοφερό μέλλον.

Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ!
Η σωτηρία του πολύπαθου Θριασίου επαφίεται στην αγωνιστικότητα των κατοίκων του.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ


Η παραπάνω είδηση είναι από το tvxs.gr. Ο δικός μας σχολιασμός περιττεύει και αναδημοσιεύουμε το κείμενο για περαιτέρω σκέψη...

Υ.Γ. Επίσης θα θέλαμε να ακουστούν και οι απόψεις των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων στο θέμα αυτό, γι' αυτό περιμένουμε απόψεις και κείμενα στο mail του ιστολογίου μας (peri_perivallontos@yahoo.gr).
Υ.Γ.2.Η εικόνα της ανάρτησης είναι από το ιστολόγιο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε καλύτερα τον χάρτη σχετικά με την επέκταση των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/7 ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ!



Την Κυριακή που μας πέρασε έλαβε χώρα η δράση για το πότισμα των 50.000 δέντρων που φυτεύτηκαν στο Πάνειο Όρος, στα Καλύβια Αττικής. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και με την βοήθεια υδροφόρων που επιστρατεύτηκαν από τους γειτονικούς δήμους, αλλά και οχημάτων της πυροσβεστικής, πότισαν όλα τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν πέρυσι.

Επόμενη δράση που διοργανώνεται από τον ΣΚΑΪ, είναι την Κυριακή 5 Ιουλίου για το πότισμα των δενδρυλλίων στον Υμηττό, στο δήμο Βύρωνα, πάνω από το στρατόπεδο Σακέτα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΤΑΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

On: 26.6.09



Προχθές, μου κέντρισε το ενδιαφέρον μία συνέντευξη του Παναγιώτη Παπασταματίου, αντιπροέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στην εφημερίδα "Τα Νέα" και τον Γ. Φιντικάκη, όπου απάντησε σε 20 ερωτήσεις:

Είστε ικανοποιημένος από τον ρυθμό εγκατάστασης αιολικών πάρκων;
Τόσο όσο ένας μαθητής που περνάει οριακά την τάξη παίρνοντας τη βάση, ενώ ο φίλος του από την Πορτογαλία παίρνει 18.

Ποιος είναι ο εθνικός στόχος του 2020;
18% πράσινη ενέργεια στο σύνολο της κατανάλωσης.

Δηλαδή πόση εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά πρέπει να έχουμε ώς τότε;
Τουλάχιστον 10.000 ΜW. Στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα σπίτια και στα χωριά μας.

Και πόσα έχουμε σήμερα;
Τo ένα δέκατο: 1.000 ΜW.

Για να πιάσουμε τον στόχο, πόσα χρειάζεται να βάζουμε κάθε χρόνο;
Όσα βάλαμε από γενέσεως κόσμου: 1.000 ΜW κάθε έτος.

Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Αν έχουμε μια νέα Γένεση.
Ίσως τότε αλλάξει το κύτταρό μας και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα.

Αδειοδοτικές διαδικασίες. Πόσοι εμπλέκονται;
Για ένα αιολικό πάρκο πάνω από 40 ΜW υπογράφουν συνολικά 350 υπάλληλοι και πολιτικοί. Χωρίς να υπολογίζουμε τις ενδιάμεσες αλληλογραφίες.
Για να θυμηθούμε τα φοιτητικά μας αμφιθέατρα, η νομιμότητα των αποφάσεων καθορίζεται από τη μαζικότητα των υπογραφών και όχι από ανενεργές εγκυκλίους και νόμους.

Επομένως ο μέσος χρόνος υλοποίησης ενός έργου είναι;
Ο ελάχιστος 5 έτη και ο μέγιστος άπειρος.

Ενώ θα έπρεπε να είναι...
Δύο έτη. Αρκούν για τον ουσιαστικό έλεγχο των επιπτώσεων.

Σε πόσες πρέπει να μειωθούν οι απαιτούμενες άδειες;
Δεν χρειάζεται. Χρειάζεται να πηγαίνουν οι διαδικασίες παράλληλα και όχι σειριακά όπως τώρα. Και κυρίως χρειάζεται όταν η διοίκηση παραβιάζει τις προθεσμίες, ο επενδυτής να μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Αισιοδοξείτε πως μπορεί αυτό να γίνει;
Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος.

Τι πληροφόρηση έχετε για τα μέτρα που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία;
Προσδοκούμε την πρόκριση με γκολ στο 90ό λεπτό!

Δηλαδή υπάρχει πολιτική βούληση;
Πάντα, εδώ και δεκαετίες.

Βελτίωση υποδομών της ΔΕΗ...
Να βάλουμε και άλλους στο γήπεδο και να παίξουν μπάλα και οι ιδιώτες, όχι μόνο η ΔΕΗ. Ενδυναμώστε τον διαιτητή (ΔΕΣΜΗΕ), δώστε του πόρους για να μην «πιάνεται» από τη μεγάλη ομάδα (ΔΕΗ) και δώστε του και πολύ προσωπικό, για να μπορεί να τρέχει διαρκώς πάνω- κάτω στο γήπεδο και να παρακολουθεί τις φάσεις.

Κυρίως σε ποιες περιοχές χρειάζεται επενδύσεις το δίκτυό της;
Παντού, 10.000 ΜW δεν είναι παίξε γέλασε.

Και με τις διασυνδέσεις των νησιών τι γίνεται;
Προχωράνε οι Κυκλάδες και ανακοινώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη διασύνδεση όλου του Αιγαίου. Καλά νέα, αρκεί να μη μπλοκάρονται οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο όνομα της αναμονής μελλοντικών δημόσιων επενδύσεων στις διασυνδέσεις.

Κινείται κάτι και για τη ζεύξη της Εύβοιας με την Αττική...
Ναι, οι ιδιώτες έδωσαν πλήρη διασφάλιση στη ΔΕΗ ότι θα πληρώσουν. Η ΔΕΗ οφείλει να αναθέσει τάχιστα την προμήθεια του υποθαλασσίου τμήματος.

Τελικά, οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν στο σεξ;
Το πρωί τους βλέπω όλους χαμογελαστούς και χαρούμενους στο γραφείο και τα εργοτάξια. Κατά το μεσημέρι που έχουμε μιλήσει ήδη με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε ξενερώσει. Το άλλο πρωινό, πάλι χαμόγελα. Πάντως για ακόμα καλύτερο σεξ, συνιστώ τα κτίρια ελέγχου των αιολικών πάρκων σε υψόμετρο πάνω από τα 1.500 μέτρα.

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα αιολικά πότε θα δούμε;
Έχουμε δει αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερες. Καλά που υπάρχουν ηρωίδες και ήρωες στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αγωνίζονται μαζί μας.

«Σηκώνουν» ανεμογεννήτριες η Πεντέλη, η Πάρνηθα, ο Υμηττός;
Προχθές η κόρη μου η Αμαλία μού έβαλε τη λέξη «ανεμογεννήτρια» στην κρεμάλα. Ονειρεύομαι όταν θα ξανανέβω μαζί της στα βουνά της Αττικής να της δείξω τα αιολικά πάρκα.

Ελπίζω να μην έχει πάει Λύκειο από Α΄ Δημοτικού που τελείωσε φέτος.


Πραγματικά μία ενδεικτική συνέντευξη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι αυτό της ηλεκτροδότησης από Ανανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ο άνεμος...
Η φωτογραφία της ανάρτησης, είναι από παλιότερο κείμενο αυτού εδώ του ιστολογίου, που αφορά ένα νησί -πρότυπο ανάπτυξης- στην Δανία, το Samso...

ΠΑΝΕΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28/6, ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ!


Σας αναδημοσιεύω την ανακοίνωση του ΣΚΑΪ, για όσους πιθανόν δεν έχουν ακούσει την είδηση και θέλουν να βοηθήσουν.

Με το πότισμα των δενδρυλλίων στο Πάνειον Όρος την Κυριακή 28 Ιουνίου, συνεχίζεται η εκστρατεία του ΣΚΑΪ.

Σε συνεργασία με το δήμο Καλυβίων θα ποτιστούν τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 5 Ιουλίου με το πότισμα των δενδρυλλίων στον Υμηττό, στο δήμο Βύρωνα, πάνω από το στρατόπεδο Σακέτα.

Συμμετοχή στο πότισμα έχουν δηλώσει:

- Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκοπούλου και η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής
- Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Πήγασος", η Ένωση Συλλόγων Παραλίας, ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος "Ποσειδών" Σουνίου
- Η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής, οι εθελοντές της Πολιτικής Προτασίας του δήμου Καλυβίων, ο Σύλλογος Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
- Η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Αττικής Λέσχης "4χ4", οι εθελοντές διασώστες του Ερυθρού Σταυρού
- Η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Κουβαρά, το Harley Davodson Club Hellas, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
- Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής " Άνιμα", ο σύλλογος Plant A Tree, ο "Άρκτούρος".
Πραγματικά πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια που θα πρέπει να την στηρίξουμε όλοι!

ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑΣ ΣΑΣ!

On: 21.6.09

Εδώ και καιρό, ακούμε για κόμματα οικολόγων, για πράσινες πολιτικές που μπορεί να εκφράζει κάποιο κόμμα και γενικότερα, αν κάποιο κόμμα είναι στο σύνολό του ή όχι πράσινο. Πιστεύω πως μέσω αυτού εδώ του βήματος, είναι τουλάχιστον αστείο να αρχίσουν να εκφράζονται πολιτικές απόψεις, αφού το περιβάλλον μας αφορά όλους και είμαστε όλοι μαζί υπεύθυνοι λιγότερο ή περισσότερο, για οτιδήποτε καλό ή κακό συμβαίνει και θα έπρεπε τα θέματα που το αφορούν να μας ενώνουν και όχι να μας διαχωρίζουν, όπως κάνουν τα περισσότερα θέματα την καθημερινότητας.
Πριν από λίγες μέρες, έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο από το econews:
Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης, προχώρησε στην περισυλλογή και ανακύκλωση του υλικού, που χρησιμοποιήθηκε από τα πολιτικά κόμματα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και την ημέρα της διαδικασίας των Ευρωεκλογών.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε προεκλογικά κυρίως στα εκλογικά κέντρα των κομμάτων, μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας στα 90 περίπου σχολικά συγκροτήματα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.
Περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι του Δήμου με 10 οχήματα ανακύκλωσης συγκέντρωσαν συνολικά 110 τόνους, κυρίως χαρτιού, εκ των οποίων οι 75 τόνοι αφορούσαν υλικό για αφίσες.
Από την εικόνα που παρουσίασε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Αθήνα, γίνεται αντιληπτό ότι τα πολιτικά κόμματα τελικά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιβαλλοντικών περιστάσεων, τη στιγμή που έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση του πρασίνου.
Μόνο ο όγκος του χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε για τις αφίσες των κομμάτων αντιστοιχεί στην καταστροφή 1.275 δέντρων.
Ο Δήμος Αθηναίων εκτιμώντας ότι το αναφαίρετο δικαίωμα της ενημέρωσης των πολιτών από τα πολιτικά κόμματα μπορεί να ασκηθεί ολοκληρωμένα από τα ΜΜΕ – έντυπα και ηλεκτρονικά – καθώς και τους θεσμοθετημένους από το Δήμο σχετικούς κοινόχρηστους χώρους, απευθύνει έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να επαναξιολογήσουν τη στάση τους και να λειτουργήσουν στο μέλλον αντάξια με την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

Αυτή είναι η αγωνία που έχετε κύριοι για το περιβάλλον; Μάλιστα αν κάποιος κάνει μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, θα διαπιστώσει ότι ένας μεγάλος όγκος από αφίσες δεν έχει μαζευτεί και ούτε πρόκειται να μαζευτεί, από τους κύριους που "κονταροχτυπήθηκαν" πριν από τις ευρωεκλογές για τα θέματα της οικολογίας, του περιβάλλοντος, των πράσινων κομμάτων κλπ!

Υ.Γ.Η φωτογραφία είναι από ένα άρθρο από το apnea.gr και είναι μια τυχαία φωτογραφία, χωρίς να θέλουμε να στοχοποιηθεί κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ:ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ!

On: 17.6.09



Πριν από λίγο καιρό, είχαμε αναφερθεί στο θέμα της μόλυνσης του κόλπου του Μαλιακού και το φαινόμενο που εμφανίστηκε με τα νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν στις ακτές. Οι κάτοικοι των περιοχών του Μαλιακού κόλπου δημιούργησαν μία ανεξάρτητη συλλογικότητα, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρχές στο πρόβλημα της σωτηρίας του κόλπου. Μάλιστα ξεκίνησαν και μία online συλλογή υπογραφών, το κείμενο της οποίας είναι:

Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας!
http://maliakos-sos.blogspot.com


Ο Μαλιακός Κόλπος απειλείται άμεσα. Όλοι εμείς, ψαράδες, αγρότες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ψαράδες, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, αγωνιούμε γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια είναι ένα από τα δείγματα. Όλοι ξέρουν την αιτία. Είναι η χρόνια ρύπανση από τις γνωστές «πηγές». Είναι τα λύματα των εργοστασίων, των ελαιοτριβείων, τα αστικά λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την μη σωστή λειτουργία των βιολογικών της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κατά μήκος της ακτής με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων οικοδομών. Είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά τα άλλα ο Μαλιακός, το Δέλτα και η Κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
- Θέλουμε τον Μαλιακό γαλάζιο, θάλασσα επικοινωνίας, θάλασσα συνεργασίας, θάλασσα ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή
- Θέλουμε τον Μαλιακό καταφύγιο ζωής για μας και τα παιδιά μας.
- Διεκδικούμε άμεσα αυστηρό καθεστώς προστασίας
- Θέλουμε μια Μελέτη Χωροθέτησης των λειτουργιών και μια Ολοκληρωμένη Μελέτη Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού, που να περιλαμβάνει τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, όπως ο οικοτουρισμός, η αλιεία, η βιολογική γεωργία με κύριο άξονα την ελιά και η ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών και των τοπικών προϊόντων. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που να σέβεται τους φυσικούς πόρους με βάση την αρχή της βιωσιμότητας

ΛΕΜΕ ΟΧΙ
- Στη θάλασσα παράνομου και ασύδοτου πλουτισμού ορισμένων ολίγων σε βάρος της υγείας μας, της ψυχικής μας ηρεμίας και της αξιοπρέπειας
- Στη θάλασσα χαβούζα των παροπλισμένων σαπιοκάραβων.
- Στη «νεκρή θάλασσα» λόγω της συνεχιζόμενης απόθεσης βαρέων μετάλλων και καρκινογόνων ουσιών.

ΖΗΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ:
- Να μας δοθούν τα συνολικά αποτελέσματα των δειγματοληψιών στο υδάτινο οικοσύστημα της θαλάσσιας περιοχής του Μαλιακού.
- την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση και τη συμμετοχή μας σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την τύχη του Μαλιακού
- την μόνιμη εγκατάσταση δικτύου σταθμών παρακολούθησης των υδάτων του κόλπου
- την καταγραφή και τον αυστηρό ΕΛΕΓΧΟ όλων των εστιών ρύπανσης του Μαλιακού
- την αναβάθμιση του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της ΔΙΧΩΠΕ σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος με την αντίστοιχη στελέχωση
- την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»
- την πρόσληψη αλιειοφυλάκων στην προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου
- την άμεση αποζημίωση των επαγγελματιών αλιέων και το πάγωμα των χρεών τους
- την ένταξη σε πρόγραμμα απονιτροποίησης της Κοιλάδας του Σπερχειού
- την εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 ΕΕ για τα νερά
- την ανάδειξη του ρόλου της Αγροφυλακής για τον έλεγχο των ρυπαντών

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αν θέλετε και σεις να ενώσετε την φωνή σας με την επιτροπή των κατοίκων της περιοχής, μπορείτε να υπογράψετε εδώ.
Επίσης η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από το ιστολόγιο maliakos-sos.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ!

On: 11.6.09



ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ν.11
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Α.ΤΡΙΤΣΗΣ

Επειδή το 1.400.000 που ήδη εκταμιεύτηκε , θα έχει τους ίδιους διαχειριστές που είχε τα τελευταία 20 χρόνια ………
Επειδή ξέρουμε ιστορία ………….
επειδή δεν έχουμε αμνησία ………………… και επειδή δεν έχουμε άλλα να πληρώσουμε ,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
Το πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθησίας να αποδοθεί στους κατοίκους
• με δημόσια
• ενιαία και
• ανεμπόδιστη χρήση

Να μην επιτραπούν εμπορικές χρήσεις στον χώρο του Πάρκου
• Να απομακρυνθούν άμεσα οι ήδη υπάρχουσες εμπορικές χρήσεις και να αποδοθούν τα νόμιμα παραστατικά καταβολής και είσπραξης - όλων των ποσών από τις χρήσεις που ήδη έχουν γίνει έως σήμερα
• Να σεβαστούν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του πάρκου ,το ευαίσθητο οικοσύστημα που έχει διαμορφωθεί στο δάσος .

Να έχει αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση

Να προσληφθεί μόνιμο και έκτακτο προσωπικό για την φροντίδα και συντήρηση του πάρκου .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Να σταματήσουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να χρησιμοποιούν το πάρκο για τα δικά τους μικροπολιτικά συμφέροντα.
• Να πέσουν τα συρματοπλέγματα από όλους τους καταπατημένους χώρους του πάρκου .
• Να παραδοθούν τα τιμολόγια για κάθε ένα ευρώ από τα 1.400.000 από αυτά που ήδη παρέλαβαν και αρχίζουν να εκταμιεύουν οι διαχειριστές και η τοπική αυτοδιοίκηση του Πάρκου.
• Να τηρηθεί η νομοθεσία και να γίνονται οι εργολαβίες συντήρησης και ανακαίνισης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία .
ΚΑΛΟΥΜΕ :
Τους δήμους :
να πάρουν ξεκάθαρη θέση με δημόσιες ανακοινώσεις τους για τις προθέσεις και τις κατευθύνσεις τους σε σχέση με
• Την εμπορευματοποίηση του Πάρκου
• Τις καταπατήσεις
• Την οικονομική διαχείριση
Τους κατοίκους :
• Στην συμμετοχή ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
• Στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις της επιτροπής στον χώρο του Πάρκου
• Στην υποστήριξη του αγώνα με συγκέντρωση υπογραφών και ενημέρωση κατοίκων


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Α.ΤΡΙΤΣΗΣ

• Σχεδόν ξεχάσαμε πια , ότι το Πάρκο μας ,ξεκινούσε πίσω από τον λόφο Π.Ηλία και έφτανε έως κάτω από τις γραμμές των Αναργύρων και όλα αυτά ανήκαν στο Δημόσιο κτήμα των 1.836 στρεμμάτων (έτος :1836).
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι το Ελληνικό δημόσιο μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις με τους κληρονόμους του Όθωνα , ήρθε σε συμφωνία το και τους κατέβαλε το ποσό των 4.500.000 δρχ (σε δόσεις ), ως αποζημίωση για τις «επενδύσεις σε κτίρια και εγκαταστάσεις» που είχαν κάνει και για να μην εγείρουν αξιώσεις κυριότητας (έτος 1868).
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι με διάφορα τρικ ,ήδη το κτήμα άρχισε να μεταπωλείται και να μεταβιβάζεται από τους βασιλικούς κληρονόμους , χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικεί την κυριότητα που μέχρι τότε του ανήκε , (έτος 1870).
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι το 1946 η Αν. Εταιρεία :Πύργος Βασιλίσσης πουλά και παραδίδει πλήρη κυριότητα κτήμα 1.226 στρεμμάτων .
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι το κτήμα αυτό αγοράστηκε (ξανά)από το Υπ.Πρόνοιας το 1948 500.000 δρχ. και παραχώρησε την χρήση του για 99χρόνια στο τότε Βασιλικό Ίδρυμα Σχεδόν ξεχάσαμε ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία μεταβιβάστηκε στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου και κτίστηκαν σχολές μαθητείας , η εθνική εστία κ.τ.λ.
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι το 1993 η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου παραχωρεί στον Οργανισμό Αθήνας το κτήμα για δημιουργία Πάρκου και εκείνος τα 913 στρέμματα στον Ο.Ρ.Σ.Α. για την αποκλειστική δημιουργία του ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ – ενός χώρου ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ πόλου πρασίνου .Και τέλος παραχωρείται η χρήση του στον Ασδα .
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι 1998 το Γνωμοδοτικό συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων κατά πλειοψηφία ,έκρινε ότι το κτήμα που διεκδικούσαν οι κληρονόμοι του τ.Βασιλιά & Σερπιέρηδων , έχει περιέλθει στην κυριότητα ιδιωτών λόγω έκτακτης χρησικτησίας.
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι έχει δημιουργηθεί πλέον χώρος υψηλού πρασίνου που η δημόσια χρήση και πρόσβασή του του παρεμποδίζεται σε πολλά σημεία από παράνομες περιφράξεις – καταπατήσεις των δήμων και άλλων
• Σχεδόν ξεχάσαμε ότι από την σύσταση του Πάρκου Αστρίτες την διαχείριση έχουν αναλάβει οι τρεις δήμοι , ο ΑΣΔΑ (ο οποίος έχει την χρήση) , και εκπρόσωποι ΥΠΕΧΩΔΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης (έτος 1993), και χρηματοδοτήθηκε με 6.867.000 ευρώ έως το 1999.Από τότε έχει λάβει ο φορέας διαχείρισης :
1. 2004: 475.000 ευρώ
2. 2005 : 542.000ευρώ
3. 2006: 407.000ευρώ
4. 2007: 289.000ευρώ
5. 2008: 198.200ευρώ
• Δεν ξεχνάμε ότι το κτήμα που έχει απομείνει στο Δημόσιο έχει έκταση 1.226
• Δεν ξεχνάμε ότι το δημόσιο , (δηλαδή εμείς ),έχει πληρώσει ήδη με αρκετά χρήματα αυτά τα 1.226 στρέμματα από το 1868 έως σήμερα .
• Δεν ξεχνάμε τις «μελέτες βιωσιμότητας- αυτοδιαχείρισης » του Α.Σ.Δ.Α , που στοχεύουν στην οικονομική αυτοτέλεια του πάρκου με σαφής εμπορικού – αισθητηριακού τύπου χώρους και δράσεις από υδατοψυκτικές ( δηλ.νεροτσουρλήθρες) , έως συνεστιάσεων – γάμων – ταχυφαγείων – ξενοδοχείων και ελαιοτριβείων
• Δεν ξεχνάμε ότι στο Πάρκο δεν δικαιολογούνται χωματερές , εγκαταστάσεις προσκόπων – πάρκινγκ - φυτώρια – χώροι αποθήκευσης κάδων κ.τ.λ. και κάθε παράνομη περίφραξη που εμποδίζει την πρόσβαση στον χώρο του εσωτερικά ή εξωτερικά .
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ«ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ!!!

e-mail: parkosos@yahoo.gr, www.parkosos.tκ, Τηλέφωνα: Μανώλης 6942557820


Την παραπάνω ανακοίνωση την λάβαμε με e-mail. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους της επιτροπής αγώνα.
Επίσης για το θέμα του Πάρκου Τρίτση έχουμε ασχοληθεί με αναρτήσεις μας παλιότερα. Μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Τέλος η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της επιτροπής αγώνα.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ;

On: 6.6.09



Δωρεάν εξετάσεις σε ηλικιωμένους, υποτροφίες σε φοιτητές και «χορηγίες» σε Δήμους και Νομαρχίες χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Πετρέλαια για να περιορίσουν τις αντιδράσεις για την επικείμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Και φαίνεται να τα καταφέρνουν. Η νομαρχία έβγαλε άδεια μέσα σε τρεις μέρες, ο δήμαρχος δεν υπέβαλε ένσταση και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα δίνουν άνιση μάχη με τον κ. Λάτση και τα συμφέροντα που έχουν βάλει στόχο τη ζωή τους.
Η Περσεφόνη ακόμα κοιμάται στην αγκαλιά μιας μολυσμένης γης…

Ακούστε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τις προσπάθειες των υπαλλήλων των ΕΛΠΕ να δώσουν περίπου με το ζόρι επιχορήγηση σε μια οικογένεια της Ελευσίνας, έναν αντιδήμαρχο να παραδέχεται πως πλέον και μέσα στο Δήμο υπάρχουν φωνές που λένε ότι «τα διυλιστήρια δεν ρυπαίνουν» και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα να περιγράφουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη τους.

Το θέμα βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ, το οποίο κατά πληροφορίες εισηγείται θετικά για την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά οι κάτοικοι δίνουν τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού δηλώνοντας αποφασισμένοι να κερδίσουν.

Το παραπάνω βίντεο και κείμενο είναι από το tvxs.gr.
Η δυτική Αττική αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Όπως λέει και ο κ. Κ. Βαμβακάς -και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι- προς το τέλος του βίντεο, είναι ότι η Ελευσίνα απέχει μόλις 20χλμ από το κέντρο της Αθήνας και οι ρύποι δεν έχουν την πολυτέλεια να στέκονται εκεί που παράγονται, αλλά "αγγίζουν" όλο το λεκανοπέδιο...
Επίσης διαβάστε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό σε αυτό το ιστολόγιο και αφορά την μόλυνση της δυτικής Αττικής από τα διυλιστήρια που λειτουργούν εκεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΕΞΕΙΣ...

On: 5.6.09

Σήμερα είναι η παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πιστεύω ότι αν προσπαθούσα να γράψω από την αρχή ένα κείμενο, θα έλεγα πάνω κάτω, ότι είχα πει πέρυσι γι' αυτή τη μέρα, μέσα από αυτό εδώ το blog...
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Τι πρωτότυπο! Όλοι ξαφνικά θυμήθηκαν το περιβάλλον, τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε με την συμπεριφορά μας απέναντί στην φύση. Για μια μέρα όλοι μιλούσαν για το πως θα πρέπει ν' αλλάξουμε συμπεριφορά, να γίνουμε πιο "φιλικοί" προς το περιβάλλον και πολλά άλλα, που νιώθεις πως για τους περισσότερους είναι "λόγια του αέρα".Εγώ έχω την απορία, πόσοι από όλους αυτούς τους αξιωματούχους(πάσης φύσεως) και μη, άφησαν έστω και μια μέρα τ' αυτοκίνητά τους στο σπίτι, πόσοι άφησαν για ανακύκλωση έστω και μια παλιά εφημερίδα, πόσοι δεν πέταξαν έστω και ένα σκουπίδι κάτω.
Τι συνηθισμένο, και όμως απαραίτητο να λεχθεί ξανά!Δεν έχει σημασία να θυμόμαστε το περιβάλλον μια μέρα το χρόνο και αυτό τύποις!Πρέπει να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειές μας και κάθε μέρα που περνάει να σκεφτόμαστε το περιβάλλον. Ούτως ή άλλως, ο καθένας μπορεί με πολύ "μικρά" πράγματα να βοηθήσει. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό. Όλοι φαντάζομαι θα το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.
Θυμάμαι το περιβάλλον, δεν σημαίνει λέω ή κάνω κάτι στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο. Θυμάμαι το περιβάλλον σημαίνει κάνω κάτι κάθε μέρα που περνάει, ώστε να μπορέσω να ζήσω κι εγώ και οι επόμενες γενιές καλύτερα και ποιοτικότερα...


Photo by Mornby

ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΕΣ...

On: 2.6.09



Το καλοκαίρι ήρθε για άλλη μια φορά!Έφτασε η ώρα να ξεκινήσουμε τις καθιερωμένες εξορμήσεις μας στις κοντινές ή όχι παραλίες. Θα πρέπει όμως, να έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας, ώστε να μην αφήσουμε φεύγοντας ένας θλιβερό τοπίο γεμάτο σκουπίδια, που στην τελική δεν θα θέλαμε να βρούμε πηγαίνοντας. Σκεφτείτε, πόσο ευχάριστο θα ήταν π.χ. το παιδί σας να έπαιζε στην παραλία με την άμμο, όπου μέσα της θα υπήρχαν σπασμένα γυαλιά, αποτσίγαρα, πλαστικά και άλλα σκουπίδια.
Ας μαζέψουμε όλα τα σκουπίδια που παράγουμε και ας τα πετάξουμε στους κάδους σκουπιδιών που βρίσκονται σε κάθε παραλία. Αλλά ακόμα και να μην υπάρχει κάποιος κάδος στο συγκεκριμένο μέρος, δεν είναι κόπος να τα μαζέψουμε και να τα κρατήσουμε, μέχρι να βρούμε κάπου έναν. Όσον αφορά συγκεκριμένα τα αποτσίγαρα, όλοι ξέρουμε τρόπους, ώστε να μην τα πετάξουμε στην άμμο. Ένα μπουκαλάκι με λίγο νερό, που μετά θα το πετάξουμε είναι μία πρώτη λύση. Βέβαια για πολλούς θα ήταν καλύτερα να μην καπνίζει κανείς, αλλά
δεν είναι ο ρόλος του ιστολογίου μας αυτός.
Εν κατακλείδι, όλοι έχουμε κάποια πράγματα υπ' όψην μας και αν σταματήσουμε να πετάμε ότι άχρηστο έχουμε στις παραλίες και φερθούμε υπεύθυνα, τότε θα μπορέσουμε όλοι μας να απολαμβάνουμε χώρους καθαρούς, που θα τους χαιρόμαστε και εμείς και όλοι οι άλλοι συμπολίτες μας, που θα επισκεφθούν τον συγκεκριμένο χώρο μετά από μας...
Καν' τε κλικ στην φωτογραφία (η οποία είναι από εδώ), για να δείτε πόσα χρόνια θέλει κάθε υλικό που πετάμε "ελαφρά τη καρδία" στο περιβάλλον μας να διαλυθεί και ίσως μετά να το σκεφτούμε όλοι καλύτερα την επόμενη φορά...

Επισκέψεις από 28/6/07...