Archives for 1/7/10

ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ!

On: 26.7.10



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

47100 Ανέζα – ΑΡΤΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρά την οικονομική εξαθλίωση των ψαράδων του Αμβρακικού Κόλπου λόγω των ανοξικών μαζών και της έλλειψης ιχθυοαποθεμάτων, οι ιχθυοκαλλιεργητές εξακολουθούν να θεωρούν τον Αμβρακικό «τσιφλίκι» τους και να τον λυμαίνονται με κάθε τρόπο. Έτσι πριν λίγες μέρες πιάστηκε από το λιμεναρχείο και άλλος ιχθυοκαλλιεργητής να παγιδεύει τα ελεύθερα ψάρια, αφού ένας άλλος συνάδελφός του που έκανε την ίδια παρανομία πριν 2 μήνες δεν του έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Επειδή μερικοί θεωρούν την παρανομία αυτή ασήμαντη, θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι πρόκειται για τόνους ελεύθερα ψάρια και σαρδέλα που παγιδεύονται παράνομα (και διακινούνται παράνομα, πεδίο έρευνας του ΣΔΟΕ ) όταν περιφέρονται στα κλουβιά των εκτρεφομένων ψαριών για να βρουν τροφή και αυτή είναι επίσης άλλη μια αιτία έλλειψης των ιχθυοαποθεμάτων του Αμβρακικού.

Έχουμε καταγγείλει κατ επανάληψη τις παρανομίες των ιχθυοκαλλιεργητών αλλά και έχουμε επισημάνει ότι και οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην δημιουργία των ανοξικών μαζών του Αμβρακικού εξ αιτίας των υπολειμμάτων τροφών που κατακάθονται στον πυθμένα, των αντιβιοτικών που δίδονται στα ψάρια, των κοπράνων από τις χιλιάδες τόνους ψαριών αλλά και από τα χημικά που πλένουν τα δίχτυα τους. Έχουμε επισημάνει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργητών να έχουν επι σειρά ετών ζημιές και να εξακολουθούν να λειτουργούν, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι καλύπτουν τις ζημιές τους με παράνομες δραστηριότητες. Ζητάμε από την Πολιτεία την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και την άμεση απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο πριν αναγκαστούμε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας.


Ο Πρόεδρος
Τσιώλης Μενέλαος

Η παραπάνω ανακοίνωση μας στάλθηκε στο mail του blog. Η δορυφορική φωτογραφία είναι από την ελληνική έκδοση της wikipedia.

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ!

On: 25.7.10


Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, επιχειρείται μια σημαντική αναδιανομή του πλούτου, με το δικαίωμα που δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά.

Όπως σε όλα τα επενδυτικά σχέδια υπάρχουν ευκαιρίες αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι, παρούσης και της γνωστής κρατικής γραφειοκρατίας και προχειρότητας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι αγρότες για να πάρουν όλες τις εγκρίσεις και που θα ξεπεράσει σχεδόν σίγουρα, τους έξι μήνες.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπογράψουν σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔΕΣΜΗΕ, (εκεί κλειδώνει και ο ηλεκτρικός χώρος) μετά τον Ιανουάριο του 2011 που η τιμή της kw θα είναι 41,9 λεπτά και όχι 45 λεπτά που είναι σήμερα. Η μείωση είναι της τάξης του 7%. Μετά τη σύνδεση με το δίκτυο η αναπροσαρμογή της τιμής είναι στο 25% του ετήσιου πληθωρισμού.

Οι τρεις μήνες που έδινε προτεραιότητα ο νόμος για τις ΑΠΕ στους αγρότες εξανεμίζεται, καθώς έχει περάσει πάνω από ένας μήνας αλλά το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν προχωρήσει στις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην δέχεται ακόμη αιτήσεις από αγρότες.

Θα πρέπει η ΠΑΣΕΓΕΣ άμεσα να ζητήσει τις ανάλογες παρατάσεις και τις υπουργικές αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αγρότες στις επενδύσεις. Και θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα με τα εξ αδιαιρέτου κτήματα άμεσα, καθώς ο νόμος μιλά μόνο για ιδιόκτητα κτήματα και δεν έχει πρόβλεψη για τα εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχια.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι τα κτήματα να βρίσκονται κοντά σε δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, και αν είναι δυνατόν σε δίκτυο μέσης τάσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να συνδεθεί ένα φωτοβολταϊκό 100kw στο δίκτυο χαμηλής τάσης γιατί δεν το σηκώνει. Το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο μέσης τάσης είναι κατά πολύ υψηλότερο. Ξεκινάει από τις έντεκα χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ. Και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο το κόστος αυξάνεται.

Ένα έξτρα κόστος θα υπάρξει από την εισαγωγή του αγρότη στην έβδομη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, αυτόματα μόλις κάνει έναρξη εργασιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα η 7η κατηγορία έχει εισφορές 1318 ευρώ το χρόνο ενώ η πρώτη που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει εισφορές 468 ευρώ το χρόνο.

Ένα ζήτημα που δημιουργεί επίσης σημαντικό έξοδο, είναι το υψηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού. Ήδη η Αγροτική μίλησε για επιτόκιο γύρω στο 8.5% που μαζί με την εισφορά ξεπερνά το 9%. Ένα ερωτηματικό για τους επενδυτές θα είναι και τι δάνειο ή leasing θα επιλέξουν. Με βάση το επιτόκιο χορηγήσεων της κάθε τράπεζας ή με βάση το euribor, το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Για την κατασκευή του πάρκου θα χρειαστεί ένα 15 -25% ιδίας συμμετοχής (ανάλογα τη μορφή της χρηματοδότησης) συν το ΦΠΑ κάποιων εργασιών όπως χωματουργικά περίφραξη, αντικεραυνικά, οικίσκος, εργασίες παροχής υπηρεσιών, κάμερες ασφαλείας, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης παραγωγής κ.τ.λ. Για τα panels, τους inverters, και τον λοιπό εξοπλισμό παραγωγής υπάρχει απαλλαγή από το ΦΠΑ.

Μεγάλη προσοχή να μη δοθούν προκαταβολές σε εταιρείες για την κατασκευή του πάρκου, πριν να υπογράψουν οι αγρότες με το ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης προσοχή, να μην παραπλανόνται οι αγρότες από επιτήδειους που υπόσχονται σύνταξη φακέλων και αδειοδότηση γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καταθέσουν καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υπουργικές αποφάσεις και η ΔΕΗ δε δέχεται αιτήσεις.

Θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο κόστος παραγωγής οι αγρότες, το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του πάρκου, της τηλεφωνικής γραμμής ή 3G, του λογιστή, της ηλεκτρονικής επίβλεψης και του ελέγχου του πάρκου, του καθαρισμού των πλαισίων, και της ασφάλειας του έργου. Αυτό το κόστος συνολικά κυμαίνεται από 6-11% της απόδοσης του πάρκου.

Οι εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων εγγυώνται αποδόσεις έως 12 χρόνια για παραγωγή ισχύος 93% και 25 χρόνια για παραγωγή ισχύος 85%.

Η μείωση της απόδοσης όμως αντισταθμίζεται με την κατά 10 έως 15% μεγαλύτερη απόδοση που έχουν τα πάρκα στη νότια Ελλάδα και έως 20% στην Κρήτη, σε σχέση με το τυπικό ηλιακό δυναμικό και τις μελέτες.

Ένας σημαντικός γρίφος που υπάρχει, είναι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που αφορά τα φωτοβολταϊκά. Το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα, προτείνει στόχο για τα φωτοβολταϊκά 2.567 MW το 2020.

Ήδη μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 3700 MWp εκ των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν περί τα 2.000-2.500 MWp. Άρα με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ σχεδόν κλειδώνει ο ηλεκτρικός χώρος άμεσα με τις υπάρχουσες αιτήσεις αν δεν υπάρξει διόρθωση του στόχου.

Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει πόσος είναι ο ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος για φωτοβολταϊκά ανά περιφέρεια.

Το σημαντικό είναι ότι οι ενώσεις έχουν προχωρήσει στη δημιουργία υποστηρικτικών- μελετητικών γραφείων και έχοντας γίνει πρόσφατα η ψηφιοποίηση μπορούν άμεσα και με ελάχιστο κόστος για τους αγρότες να προχωρήσουν στην επενδυτική πρόταση.

Δε θα πρέπει όμως οι ενώσεις να λειτουργήσουν ως κερδοσκοπικά μελετητικά γραφεία και να ζητούν 4 -5 χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη φακέλου και την αδειοδότηση. Ένα ποσό της τάξης των χιλίων ευρώ, θα ήταν αρκετό για τις γραφειοκρατικές εργασίες που είναι αναγκαίες, και που θα αφήσει και κέρδος στις ενώσεις και δε θα κοστίσει υπερβολικά στους αγρότες.

Ακόμη δεν υπάρχει το πλαίσιο που κινούνται οι ενώσεις σε σχέση με τις διαδικασίες στο site της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάτι το οποίο θα μείωνε το χρόνο για αρκετούς αγρότες – χρήστες του διαδικτύου.

Μια σημαντική παράμετρο κοινωνικής δικαιοσύνης θα ήταν να μπορούν να έχουν προτεραιότητα στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου οι αδύναμοι, οικονομικά αγρότες και οι οικογένειές τους.

Το ερωτηματικό που υπάρχει πέραν όσων αναφέρονται στο άρθρο είναι ότι στη σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ, δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρέπει να παραλαμβάνει η ΔΕΗ όλο το ρεύμα που παράγει η εγκατάσταση. Βέβαια δεν αναφέρει και πουθενά ότι θα παίρνει μόνο ένα μέρος.
Επίσης σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα με το μετασχηματιστεί που βάζει η ΔΕΗ να υπάρξει "κόφτης" ροής ρεύματος από την εγκατάσταση στον μετασχηματιστή.

Εν κατακλείδι σαφώς είναι ένα σεβαστό εισόδημα για τους αγρότες, και αλλάζει ταυτόχρονα και τον οικονομικό χάρτη της επαρχίας προς το καλύτερο. Χρειάζεται όμως προσοχή.

Σίγουρα μιλάμε για αναδιανομή πλούτου προς τους ασθενέστερους και την επαρχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, αν γίνει σωστά.

Το παραπάνω άρθρο και η φωτογραφία είναι από το blog "Έλληνες Ενεργοί Πολίτες".

Πάντως, προσωπικά διαφωνώ ότι μιλάμε για ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου. Όπως αναφέρεται και στο παραπάνω άρθρο το κόστος για να στηθεί και να λειτουργήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο φτάνει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, που στην πλειοψηφία τους οι αγρότες δεν τα έχουν για να τα διαθέσουν. Οπότε αναγκαστικά θα απευθυνθούν σε κάποια τράπεζα, προκειμένου να μπορέσουν να προσωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό υπάρχουν διαφημίσεις σε εφημερίδες, από γνωστή τράπεζα που δίνει δάνεια σε ενδιαφερόμενους (όχι μόνο σε αγρότες). Οπότε αυτό είναι άλλο ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε.
Πέραν αυτού, προσωπικά περιμένω να δω τις υπουργικές αποφάσεις και την οριστικοποίηση της διαδικασίας που χρειάζεται για να προβεί κάποιος αγρότης σε αυτή την ενέργεια. Σίγουρα η γραφειοκρατία, όπως και καθετί άλλο στην χώρα μας θα είναι μεγάλη.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι υπάρχει συγκεκριμένος "ενεργειακός χώρος" για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Πιστεύω πως θα πρέπει όσοι ενδιαφερθούν για να στήσουν κάτι τέτοιο να διευκολυνθούν και αν υπάρξει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, να κλείσουν κάποιες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αφού υπάρχει μια τέτοια διάθεση, γιατί να μην κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να σταματήσει η ΔΕΗ να είναι η πιο ρυπογόνα επιχείρηση της Ευρώπης;

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΧΙΣΤΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗ!

On: 15.7.10


Πριν από περισσότερο από δυο χρόνια, σε αυτό το blog είχε αναφερθεί το σχετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα σκουπίδια η λεωφόρος Σχιστού (δηλαδή την λεωφόρο που συνδέει το λιμάι του Πειραιά με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου). Ενώ είχα ακούσει και πιο πρόσφατα για το θέμα, πίστευα πως με κάποιο τρόπο το πρόβλημα είτε ότι έχει λυθεί, είτε ότι όδευε στο να λυθεί. Βλέπετε δεν έχει τύχει να περάσω τα τελευταία χρόνια από κει. Όμως στις 8 Ιουλίου δημοσιεύτηκε ένα σχετικό άρθρο (που το παραθέτω πιο κάτω) στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, όπου διαπίστωσα πως τίποτε δεν γίνεται και απλά οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Μια ανεξέλεγκτη χωματερή αναπτύσσεται στη λεωφόρο Σχιστού και στους γύρω από αυτήν παράδρομους, λόγω της ύπαρξης του κυριακάτικου παζαριού αλλά και άλλων παραγόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι μολύνσεων αλλά και πυρκαγιών. Ηδη, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί έντεκα πυρκαγιές.
Η κατάσταση έχει φέρει σε αδιέξοδο τόσο το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), που προχώρησε σε καταγγελία προκαλώντας το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών, όσο και τον Δήμο Περάματος που, αν και επί της ουσίας διαφωνεί με το ΒΙΠΑΣ, μοιράζεται την ίδια ανησυχία: μέχρι πότε θα επιβαρύνεται η καθημερινότητα των πολιτών;

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, Θεόδωρος Πιτσιρίκος περιγράφει την κατάσταση: «Εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, ιδίαιτερα του Δήμου Περάματος. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όχι μόνον εξακολουθεί αλλά έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό τόσο από την ύπαρξη στον χώρο καταυλισμού Αθιγγάνων όσο και από τη λειτουργία του υπαίθριου κυριακάτικου παζαριού, μετά το τέλος του οποίου οι υπεύθυνοι καθαριότητας του δήμου καθαρίζουν επιλεκτικά συγκεκριμένο χώρο, τον χώρο των μικροπωλητών, αφήνοντας την υπόλοιπη περιοχή στην τύχη της».

Απαντώντας στον υπαινιγμό, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας παραδέχεται ότι «η ελλιπέστατη καθαριότητα της λεωφόρου Σχιστού έχει προκαλέσει τη δημιουργία χωματερής και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά και εστία πυρκαγιάς, μια ομολογουμένως δυσάρεστη κατάσταση που επιβαρύνει την καθημερινότητα των δημοτών μας». Ωστόσο εξηγεί ότι ο δήμος «είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό μόνο του χώρου του παζαριού, το οποίο λειτουργεί κάθε Κυριακή στη λ. Σχιστού και την επόμενη αμέσως μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα το πρωί, οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους. Στη λεωφόρο Σχιστού», προσθέτει ο ίδιος, «παρατηρούνται σε καθημερινή βάση πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα του χώρου, έργο για το οποίο την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι αυτό γιατί η λεωφόρος Σχιστού έχει χαρακτηριστεί παράδρομος της εθνικής οδού και για τον καθαρισμό της αρμόδιο είναι το συγκεκριμένο υπουργείο».

Εντούτοις, έγγραφο του υπουργείου, και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Κατασκευής Εργων Συντήρησης Οδοποιίας, αναφέρει ότι «για τα θέματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή της λεωφ. Σχιστού-Σκαραμαγκά, όπου πραγματοποιείται το υπαίθριο κυριακάτικο παζάρι, υπεύθυνος είναι ο οικείος δήμος, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται». Ταυτόχρονα, η Νομαρχία Πειραιά σε πρόσφατο έγγραφό της ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές ότι «κατόπιν αυτοψίας που έγινε την Παρασκευή 21 Μαΐου σε υπαίθριο χώρο επί της Λεωφόρου Σχιστού διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν συγκεντρωμένα αδρανή υλικά και περιφερειακά του χώρου υπήρχαν διασκορπισμένα απορρίμματα οικιακού τύπου...», γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, Θεόδωρος Πιτσιρίκος, όπως μας ενημέρωσε, έχει ήδη δώσει κατάθεση στο Πταισματοδικείο του Πειραιά.

Επίσης δείτε ένα σχετικό βίντεο από την περιοχή που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

ΑΚΡΙΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΣΥΝΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ!

On: 13.7.10


Στην Ακρινή Κοζάνης το χωριό που «συνορεύει» με το θάνατο, ασθένειες όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.
Στη δυτική πλευρά του οικισμού, σε απόσταση 700 μέτρων από τα σπίτια, βρίσκονται οι εξωτερικές αποθέσεις τέφρας των σταθμών της ΔΕΗ, στη νότια πλευρά οι ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη και σε απόσταση 2,5 χλμ. ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου. Το τελευταίο στοιχείο, βέβαια, δε χρειάζεται να σου το πουν, γιατί τα πέντε τεράστια φουγάρα του σταθμού απλώνουν καθημερινά βαριές τις σκιές τους επάνω στις κατοικίες.
«Είμαστε, δηλαδή, περικυκλωμένοι. Κάθε μέρα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου αντικρίζω τα φουγάρα και το μόνο που σκέφτομαι είναι: θάνατος. Ολόκληρη η περιοχή εδώ είναι μολυσμένη», περιγράφει η κ. Θωμαΐδου δείχνοντας ολόκληρο τον οικισμό.

Το όνειρο της μετεγκατάστασης
Εναν οικισμό περίπου 1.300 κατοίκων, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια ζει με το όνειρο της μετεγκατάστασης. Η γειτνίαση με ένα από τα πλέον ρυπογόνα εργοστάσια της χώρας, η αυξημένη περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς και οι αυξημένοι πρόωροι θάνατοι δεν αρκούν για την απαλλοτρίωση της περιοχής από τη ΔΕΗ, αφού στο υπέδαφος της Ακρινής δεν κατοικεί ο λιγνίτης - το πολύτιμο καύσιμο που μέχρι σήμερα οδήγησε στη μετεγκατάσταση και αποζημίωση περίπου 4.500 κατοίκων από την Καρδιά, τη Χαραυγή, τον Κόμανο, την Εξοχή και το Κλείτος.
«Κάθε μέρα που ξημερώνει σκέφτομαι πώς θα καταφέρω να φύγω για να γλιτώσω», αναφέρει και η Κυριακή Ελευθεριάδου, η οποία κατοικεί λίγα μέτρα πιο δίπλα. Οταν πήγε για πρώτη φορά στην Ακρινή ήταν 19 χρόνων και το κλίμα, όπως λέει, ήταν μοναδικό. «Για να καταλάβεις, σκέφτονταν να φτιάξουν σανατόριο στην περιοχή», διηγείται. Σήμερα, έχει δίπλα της το 12χρονο εγγονό της, Ξενοφώντα, ο οποίος υποφέρει από άσθμα. «Μόλις ήρθαν τα ορυχεία η κατάσταση έγινε δραματική. Η τέφρα είναι ο μεγάλος μας εχθρός και έχει αλλάξει ολόκληρη τη ζωή μας, με αποτέλεσμα να τρέχουμε κάθε μέρα στους γιατρούς», δηλώνει.


Ζήτημα επιβίωσης
Του αγώνα των κατοίκων για τη μετεγκατάσταση ηγείται τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης. Οπως εξηγεί στον «Α», «όταν τη δεκαετία του '80 άρχισαν οι πρώτες απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ σε απόσταση 500 μέτρων από το χωριό μας δεν είχαμε καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για μία χωματερή στην οποία εναπόθεταν την τέφρα που προέκυπτε από την καύση λιγνίτη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου». Αυτή η τέφρα, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, θα γινόταν ο εφιάλτης τους. Εισβάλλει στα σπίτια, στις καλλιέργειες και –το χειρότερο- στα πνευμόνια τους. Εκεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, τα μεγαλύτερα σωματίδια προκαλούν αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο, ενώ τα μικρότερα εισέρχονται στην κυκλοφορία προκαλώντας γενικότερη τοξικότητα.
«Αυτή η τέφρα είναι ο θάνατός μας. Σχεδόν κάθε σπίτι στην Ακρινή έχει και από έναν άρρωστο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα πιστοποιητικά θανάτου στο ληξιαρχείο μας έχουν ως αιτία τον καρκίνο του πνεύμονα. Η μετεγκατάσταση είναι για εμάς ζήτημα επιβίωσης, ζήτημα ζωής και θανάτου, και γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», επισημαίνει.

ΔΕΗ: Πολιτική απόφαση η μετεγκατάσταση
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ σημειώνουν πως η μετεγκατάσταση του οικισμού αποτελεί πολιτική απόφαση. «Από μόνη της η ΔΕΗ δε δικαιούται να ζητήσει απαλλοτρίωση της Ακρινής, καθώς στο υπέδαφος δεν υπάρχει λιγνίτης. Τίθεται εξάλλου και ζήτημα χρηματοδότησης και γι' αυτό θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση. Εξ όσων γνωρίζουμε πάντως η Πολιτεία βλέπει θετικά το αίτημα των κατοίκων», σημειώνει ο γενικός διευθυντής Ορυχείων, Παναγιώτης Νικολακάκος. Όσο για τα παράπονα του κόσμου σχετικά με τις επιπτώσεις της λειτουργίας των σταθμών στην υγεία τους, ο βοηθός διευθυντής της διεύθυνσης Θερμοηλεκτρικών Σταθμών, Θεόδωρος Παπαδέλης, σημειώνει πως «η ποιότητα ατμόσφαιρας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις εκπομπές ρύπων και τις άλλες δραστηριότητες της ΔΕΗ ή τρίτων. Η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, έχει πολλές φορές χειρότερη ποιότητα ατμόσφαιρας από την Κοζάνη κι ας μην υπάρχουν καμινάδες και ορυχεία στην περιοχή». Σύμφωνα με τους ίδιους, μάλιστα, ειδικά στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου η εγκατάσταση των φίλτρων ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια, δεν έχει παρατηρηθεί καμία υπέρβαση των ορίων, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιδημιολογική μελέτη που να επιβεβαιώνει πως τα προβλήματα υγείας των κατοίκων σχετίζονται με τη λειτουργία της ΔΕΗ.

Επιδημιολογική μελέτη
Τον παραπάνω ισχυρισμό, πάντως, ενδέχεται να ανατρέψει η επιδημιολογική μελέτη που εκπονεί εδώ και λίγο καιρό το τμήμα Υγιεινής και Ιατρικής Στατιστικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τη νομαρχία Κοζάνης αναφορικά με τη συσχέτιση ανάμεσα στην περιβαλλοντική ρύπανση και την αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης. «Την τελευταία 15ετία δεν υπάρχει κάποια επίσημη μελέτη που να συσχετίζει αυτά τα δύο στοιχεία και εμάς μας καίνε αυτά τα τελευταία χρόνια αλλά και το μέλλον. Πιστεύουμε πως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα θα αποδειχθεί πως υπάρχει αυξημένη συχνότητα τόσο κάποιων νεοπλασματικών παθήσεων όσο και αναπνευστικών και καρδειαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με τα αιωρούμενα σωματίδια», σημειώνει η παθολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος της νομαρχίας Κοζάνης, Κική Αποστολίδου.

Πρωτόγνωρη επιβάρυνση
Σοβαρές συνέπειες από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων διαπιστώνει και ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής. «Στο νομό Κοζάνης δοκιμάζεται η έννοια του κράτους δικαίου και τα αυτονόητα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα ζωής και το δικαίωμα στην υγεία. Η επιβάρυνση της αειφορίας της περιοχής μας βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Ειδικότερα στα περιβαλλοντικά η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, η αλλοίωση και η δέσμευση του εδάφους, καθώς και η καταστροφή του υπόγειου υδροφορέα καταγράφουν εντυπωσιακές αρνητικές πρωτιές», δηλώνει.

Σωρεία παραβάσεων
Αλλωστε, πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας είχε αποτέλεσμα τη διαβίβαση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κοζάνης Πράξης Βεβαίωσης, η οποία, μεταξύ άλλων, διαπίστωνε υπέρβαση των στόχων για τις εκπομπές σωματιδίων του Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΕΣΜΕ), διάχυτες εκπομπές αερίων ρύπων, έλλειψη άδειας διάθεσης στερεών αποβλήτων, έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Το παραπάνω άρθρο το είδα στο blog whispering-planet. Προσωπικά θεωρώ ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας είναι απαράδεκτη. Όπως βλέπουμε και στο κείμενο παραπάνω, καθημερινά οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον θάνατο και τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. Αφού έχουμε τις δυνατότητες και το δυναμικό, γιατί άραγε δεν στρέφεται η ΔΕΗ και η ελληνική πολιτεία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που και ταυτόχρονα θα προσφέρουν και στην ελληνική κοινωνία φθηνότερο ρεύμα;

SOS ΓΙΑ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!

On: 3.7.10


Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι τοπικές αρχές στον Νομό Εβρου, μετά το βιομηχανικό ατύχημα στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού Assarel, κοντά στην πόλη Πάζαρτζικ στην κεντρική Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Εβρου Μιχάλη Κογιομτζή, ομάδα ιχθυολόγων από το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Εβρου πραγματοποιεί από χθες έρευνες για πιθανή ύπαρξη νεκρών ψαριών, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι ανησυχητικό. Παράλληλα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού.

«Προς το παρόν και προτού λάβουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το εάν υπάρχουν κατάλοιπα κυανίου ή άλλων στοιχείων στο νερό, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι. Είμαστε ωστόσο σε επιφυλακή και περιμένουμε» σχολίασε ο κ. Κογιομτζής.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ και διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Κωνσταντινίδης σημείωσε πως υπάρχει τεράστια ανησυχία για χημική ρύπανση του ποταμού.

Τον κίνδυνο από το ατύχημα πρώτη επισήμανε η Οικολογική Εταιρεία Εβρου με γραπτή ανακοίνωσή της κατηγορώντας γι' αυτό την εταιρεία εκμετάλλευσης χαλκού, με τη χρήση κυανίου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Η Οικολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι «έντονα τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα ταξιδεύουν προς τον Εβρο, αν δεν έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα», επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ζωή στο ποτάμι αλλά και το σύνολο των υδροφορέων της περιοχής της Θράκης.

Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία, το «ατύχημα» συνέβη την Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Η πρώτη και σημαντική επίπτωση για το περιβάλλον ήταν τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, ενώ το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώθηκε σοβαρά από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα.

ΟΛΓΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Ευχαριστώ πολύ τον φίλο του ιστολογίου που είδε το παραπάνω κείμενο στο blog "Στρατονίκη-Μαντεμοχώρια" και μας το έστειλε. Το άρθρο προέρχεται από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Η εικόνα προέρχεται από το site alexandroupoli.net.

Επισκέψεις από 28/6/07...