Archives for 1/11/10

ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ!

On: 11.11.10


Ο αγροτικός Δήμος Κάμπου στην Καρδίτσα καινοτομεί. Κατασκεύασε πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 20 kWh το καθένα και παράγει ρεύμα, το οποίο μεταπωλεί στη ΔΕΗ. Μέρος των κερδών το επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη και στη διαδικασία «γλιτώνει» και περίπου 190.000 τόνους CO2 το χρόνο...

Τo ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων της Καρδίτσας δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο επισκέπτης νιώθει ότι βρίσκεται σε μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον περιοχές της Ελλάδας. Λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νομού, στο Δήμο Κάμπου των 5.300 κατοίκων, πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ενέργεια από τον ήλιο και τροφοδοτούν το δίκτυο της ΔΕΗ!

«Ενα νοικοκυριό αγοράζει 9 λεπτά την κιλοβατώρα (kWh), ενώ εμείς την πουλάμε στη ΔΕΗ 46,5 λεπτά, όπως ορίζει η σύμβαση», δηλώνει ο κ. Δημήτρης Μπαζάνης, υπάλληλος του δήμου, που έχει αναλάβει τον έλεγχο των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 20 kWh το καθένα, δημιουργήθηκαν στη Μυρίνη, στον Πρόδρομο, στο Σταυρό, στους Αγίους Θεοδώρους και στην Πτελοπούλα - πέντε από τα εφτά δημοτικά διαμερίσματα του Κάμπου. «Η πώληση ρεύματος στη ΔΕΗ απέφερε πέρυσι στο δήμο 65.000 ευρώ», αναφέρει ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Παπαλός που πρώτος οραματίστηκε έναν πράσινο δήμο. «Από το ποσό αυτό, το 50% θα επανεπενδύεται σε περιβαλλοντικά έργα και το υπόλοιπο σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικές ομάδες, με στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής πολιτικής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε οικολογική συνείδηση κυρίως στα παιδιά».

Ολα για ένα... δρόμο
Το 2004 ο δήμος θέλησε να φωταγωγήσει με οικολογικό τρόπο ένα δρόμο. Αναζητώντας ειδικού τύπου πυλώνες φωτισμού, με ηλιακά πάνελ και μπαταρίες, ο δήμος «έπεσε» πάνω σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Γιατί να μην κάνουμε κάτι καλύτερο; Να επενδύσουμε σε φωτοβολταϊκά!» οραματίστηκε ο δήμαρχος και έβαλε ως στόχο τη δημιουργία των πάρκων. Ετσι, ο Δήμος Κάμπου και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Καρδίτσας ίδρυσαν την Ενεργειακή Δήμου Κάμπου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΝΔΗΚΑ Α.Ε.) ΟΤΑ, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την μετέπειτα πώλησή της στη ΔΕΗ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 575.500 ευρώ. Το 45% ήταν επιδοτούμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης (75% η Ε.Ε. και 25% συμμετοχή του κράτους), ενώ το 55% το έβαλε η ΕΝΔΗΚΑ, παίρνοντας δάνειο ύψους 380.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε και ανάδοχός του ανακηρύχθηκε η εταιρεία Eco-Sun.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο δήμος ήταν η γραφειοκρατία του Δημοσίου, το «χαρτοβασίλειο». «Τα χαρτιά κατατέθηκαν το 2005 και ξεμπερδέψαμε με τη γραφειοκρατία το 2008, ενώ μας πήρε μόνο τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πάρκου», εξηγεί ο δήμαρχος, που δεν αποθαρρύνθηκε από τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας. «Κάποια στιγμή οι συνεργάτες μου σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Εγώ δεν απογοητεύτηκα ποτέ».

Στη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι υπάλληλοι του δήμου είναι πολλές. «Στην πολεοδομία, πολιτικοί μηχανικοί μάς συμβούλευαν να «λαδώσουμε» για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Δεν είναι τραγελαφικό; Δημόσιος οργανισμός να πρέπει να πληρώσει δημόσια υπηρεσία για να «τρέξει» ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα... » εξηγεί ο κ. Μπαζάνης.

Οταν δε έγινε γνωστό ότι ο δήμος πήρε το πρόγραμμα, εργολάβοι που έφτιαχναν δρόμους και κανάλια αλλά ακόμη και ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούσαν ηλιακούς θερμοσίφωνες και καυστήρες (!) προσέγγισαν τους ιθύνοντες για να αναλάβουν το έργο. «Βλέποντας όλα αυτά αποφασίσαμε με τον δήμαρχο ότι δεν θα δεχτούμε κάποιον που δεν ήταν εγγεγραμμένος σε επαγγελματικό επιμελητήριο τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και δεν ήταν εξειδικευμένος στα φωτοβολταϊκά», λέει ο κ. Μπαζάνης.

«Παρά το γεγονός ότι είμαστε μικρός δήμος, νομίζω ότι δώσαμε το παράδειγμα όχι μόνο στους δημότες, αλλά σε όλη τη χώρα», αναφέρει ο κ. Παπαλός. Κάποιοι δημότες έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά προκειμένου να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά. Οπως ο 35χρονος καθηγητής των ΤΕΙ Λάρισας, κ. Θανάσης Μαρκινός, που κατάγεται από οικογένεια αγροτών. «Πριν από κάποια χρόνια είχα σκεφτεί και εγώ να επενδύσω σε φωτοβολταϊκά, αλλά αποφάσισα να περιμένω, να δω πρώτα κάποιον άλλο να το πράττει. Γιατί στην Ελλάδα, αν μπλέξεις με τη γραφειοκρατία, δεν τελειώνεις ποτέ... Το πιο σημαντικό είναι ότι ο δήμος έκανε μια πράσινη τεχνολογία προσιτή στον κόσμο. Παλιότερα τη θεωρούσα ευαίσθητη. Νόμιζα ότι θα καταστραφεί από το χαλάζι. Τώρα τα βλέπεις δίπλα σου και λες «γιατί να μην το κάνω κι εγώ;». Επιπλέον, με το νόμο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, έχουν απλοποιηθεί και επισπευσθεί οι διαδικασίες».

Από τα περσινά έσοδα των φωτοβολταϊκών ο δήμος έδωσε σε καθένα από τα επτά σχολεία του περίπου 4.000 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κι από τα χρήματα που δίνει το κράτος.

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να παρακολουθεί από το Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών: πόσο παράγουν αλλά και το ποσό του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν αποφύγει. Από το Μάρτιο του 2009 που τέθηκαν σε λειτουργία έχουν γλιτώσει το περιβάλλον από 285.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και έχουν παραγάγει 219.000 κιλοβατώρες ενέργειας!

Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι της Νατάσας Σινιώρη και δημοσιεύεται στο "ΟΙΚΟ" της καθημερινής.

Επισκέψεις από 28/6/07...