Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ...

On: 4.7.07

Tον τελευταίο καιρό, έχουν γίνει πολλές αναφορές σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Κορινθιακού κόλπου. Τελευταία κίνηση ήταν αυτή της greenpeace και την μελέτη που εκπόνησαν. Τονίστηκε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κορινθιακός είναι αυτά της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Όσον αφορά την υπεραλίευση, παρατηρήθηκε ότι έχει ενταθεί η αλιεία ειδών ψαριού που βρίσκονται πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα, κάτι που ως γνωστόν διαταράσσει τις ισορροπίες του οικοσυστήματος και μπορεί να καταλήξει στην εξαφάνισή του. Όσον αφορά την ρύπανση, κύρια αιτία της είναι το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (ΑΤΕ), το οποίο βρίσκεται στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (βόρειος Κορινθιακός). Η επιχείρηση αυτή έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα, όπου μεταλλικά απόβλητα καταλήγουν στον Κορινθιακό, δημιουργώντας την κόκκινη λάσπη (στερεό απόβλητο κατά την διαδικασία παραγωγής αλουμινίου από βωξίτη).Η λάσπη αυτή σήμερα έχει καλύψει μεγάλο μέρος του Κορινθιακού κόλπου, σχηματίζοντας λόφους 25 μέτρων...Στη σύστασή της, υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις τριοξειδίου του Σιδήρου (Fe2O3), διοξειδίου του Τιτανίου (TiO2), τριοξειδίου του χρωμίου (Cr2O3), Νικελίου (Ni), Κοβαλτίου (Co) και μολύβδου (Pb), αντίθετα με τα φυσικά ιζήματα των ποταμών που καταλήγουν στον Κορινθιακό. Επίσης νέες μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών, έδειξαν πως η κόκκινη αυτή λάσπη περιέχει και τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία Ουράνιο (238U), Ράδιο (226Ra) και Θόριο (232Th). Οι συγκεντρώσεις των στοιχείων αυτών είναι οι υψηλότερες που έχουν βρεθεί σε μετρήσεις στο ιόνιο ή στο αιγαίο πέλαγος.
Έτσι η λύση που προτάθηκε, είναι η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου σε όλο τον Κορινθιακό κόλπο, απαγορεύοντας τη χρήση των αλιευτικών εργαλείων της μέσης αλιείας (μηχανότρατα και κυκλικά δίχτυα), τα συρόμενα εργαλεία (βιτζότρατα) και την ανεξέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία στο σύνολο του Κορινθιακού κόλπου. Παράλληλα επιτακτική είναι η απαγόρευση ρίψης της κόκκινης λάσπης στη θάλασσα...Ενώ σε πολιτικό επίπεδο καταγγέλλεται πως η Ελλάδα δεν έχει συντάξει χάρτη-κατάλογο με τα θαλάσσια πάρκα, τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Νatura της Ε.Ε. για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων!
Υ.Γ. Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση της greenpeace σε αρχείο .pdf http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/korinthiakos.pdf

1 σχόλια on "Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ..."

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=u_fUVqp_eqY&feature=related

δεν καταστρεφεται μονο αυτο!!!ολα 8α καταστραφουν σιγα-σιγα ειναι πολυ σοβαρο και οσοι ανοητοι κοροϊδευουν εχουν χασει τον ελενχο!κατι πρεπει να κανουμε!!ας ειμαστε μονο 10 αλλα κατι 8α κανουμε!!

-μην σπαταλατε νερο και ενεργεια χωρις λογο

-μην ανοιγεται την βριση αν δεν υπαρχει λογος

-να ανακυκλονεται τα σκουπιδια

ολα αυτα εχουν σημασια!!γιατι στο τελος 8α καταστραφουμε μονοι μας και δεν 8α εχουμε πια μέλον για το μελλον μας και το μελλον τον παιδων μας...και πανο απο ολλα για το περιβαλλον!!

Επισκέψεις από 28/6/07...