ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

On: 20.7.07

Πραγματικά, πόσο πιο επίκαιρο μπορεί να είναι το θέμα με την καταστροφή του περιβάλλοντος;Εκατομμύρια στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί και οι αιτίες βγαίνουν σιγά σιγά στη "φόρα"!Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας υπάρχει έλλειψη 4.500 πυροσβεστών αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία και μέχρι το 2009 έχουν προγραμματιστεί περίπου 1.500 προσλήψεις, ενώ παράλληλα θα έχουν συνταξιοδοτηθεί και περίπου 400 πυροσβάστες...Στο όλο θέμα υπάρχουν δύο κωμικοτραγικοί παράμετροι.Πρώτον, το κόστος για την πρόληψη και τους μισθούς των 4.500 χιλιάδων πυροσβαστών θα ανερχόταν στα 75 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δηλαδή στο 1/6 των κερδών του ΟΠΑΠ από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ πέρσυ, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Κατά δεύτερον, ο Υπ. Δημοσίας Τάξης, επιμένει και εγκρίνει την επανύδριση του σώματος των αγροφυλάκων...Σύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας:"Το ΦΕΚ της 5ης Ιουλίου ορίζει ότι στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων πρόσληψης των 1.000 αγροφυλάκων που είχαν προσληφθεί το 1993, τελευταία χρονιά που λειτούργησε ο θεσμός. Την περασμένη εβδομάδα και μετά τον θάνατο των δύο εθελοντών στο Ρέθυμνο, ακάθεκτος ο Β. Πολύδωρας υπογράφει υπουργική απόφαση για πρόσληψη 165 αρχιφυλάκων και 35 αγρονόμων στο υπό σύσταση νέο Σώμα. Παράλληλα το δικαίωμα επανόδου στο Σώμα των αγροφυλάκων διατηρούν και οι περίπου 500 που το 1993 μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, νομαρχίες και αλλού. Στις αρχές Αυγούστου, αναμένεται, επίσης, Π.Δ. για πρόσληψη 156 ατόμων ως πολιτικού προσωπικού στο νέο Σώμα. Πρακτικά, λοιπόν, σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχουν έτοιμοι περίπου 2.000 αγροφύλακες με προοπτική να γίνουν 4.000 σε μια τετραετία".
Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες από επίσημα χείλη για την τραγική κατάσταση στην οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας...Όπως δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού) και δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης:«Εχουν δρομολογήσει λάθος σχεδίαση. Πρέπει εξ αρχής να αναθεωρηθεί και να στηριχθεί θεσμικά, για να μπορέσουμε τουλάχιστον να είμαστε καλύτεροι του χρόνου. Φέτος, θα γίνονται παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, όπως γίνονται τώρα, και οι οποίες θα στηρίζονται μόνον εάν υπάρχουν άξιοι άνθρωποι να τις κρατήσουν. Ας καταλάβουν ότι "καταστολή" σημαίνει "καταστροφή", και ας ρίξουν το βάρος στην πρόληψη. Η κεντρική εξουσία πρέπει να πάρει το μήνυμα και να συνειδητοποιήσει ότι το υπάρχον σύστημα πυροπροστασίας απεδείχθη αίολο, απεδείχθη γελοίο. Μετατρέψαμε την Πολιτική Υπηρεσία σε Πυροσβεστικό Σώμα, με αποτέλεσμα αυτό να κυνηγάει τις φωτιές. Μα, το θέμα δεν είναι αυτό. Ο στόχος τους έπρεπε να ήταν να μην ανάψουν φωτιές, και όχι 40 με 50 ενεργά αυτοκίνητα που έχει η Πυροσβεστική στην Αττική να κυνηγούν μια φωτιά από πίσω».
Εκτός από την αλλαγή της συνολικής σχεδίασης της πυροπροστασίας της χώρας από την κρατική μηχανή, ο κ. Στεργίου υποστηρίζει ότι στη φετινή καταστροφή συνετέλεσαν δύο παράγοντες:Η Πολιτική Προστασία, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη, πρέπει να αρχίζει από τον Οκτώβριο την προετοιμασία της για το καλοκαίρι και το καλοκαίρι την προετοιμασία της για τον χειμώνα. Αυτό όμως δεν το κάνει, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζεται.Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Φούρλας, ο οποίος είχε τεράστια εμπειρία στην πυρόσβεση, ταύτισε Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι φορείς να τραβήξουν τις πλάτες τους και να θεωρήσουν ότι το πρόβλημα το πήρε πάνω του το Πυροσβεστικό Σώμα. Ετσι, άρχισαν να αποστασιοποιούνται η Αυτοδιοίκηση, που είναι μια τεράστια δύναμη, και κυρίως οι δασικοί.
Πότε πραγματικά θα σταματήσουν οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίζουν τις θέσεις που παίρνουν με μικροπολιτικά συμφέροντα; Είναι μια εύλογη απορία που μου γεννάται...

0 σχόλια on "ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...