EΡΕΥΝΑ:ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ!

On: 26.7.07

Λονδίνο

Η πρώτη έρευνα που συνδέει άμεσα την ανθρώπινη δραστηριότητα με παγκόσμιες μεταβολές στις βροχοπτώσεις δείχνει ότι μεγάλο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου έχει ήδη γίνει υγρότερο. Η Βόρεια Ευρώπη μάλλον θα πρέπει να μάθει να ζει με τις πλημμύρες.
Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων αυξάνει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη, οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει τις υποψίες τους για μεταβολές στα μοτίβα των βροχών.
«Για πρώτη φορά, οι κλιματολόγοι ανίχνευσαν ξεκάθαρα το ανθρώπινο αποτύπωμα στις μεταβολές των μοτίβων των βροχοπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ανακοίνωση του ινστιτούτου Environment Canada, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature, δείχνει αύξηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων από τις 40 έως τις 70 μοίρες βόρεια, μια ζώνη που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της Βορείου Αμερικής, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και μέρος της Ρωσίας.
Στους τροπικούς του Βορείου Ημισφαιρείου, δείχνει η μελέτη, το κλίμα γίνεται ήδη ξηρότερο, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στους νότιους τροπικούς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Φράνσις Ζούιερς, χρησιμοποίησαν 14 μαθηματικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος για να δείξουν ότι διάφορες τοπικές μεταβολές στις βροχοπτώσεις, από τη δεκαετία του 1920 έως σήμερα, οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα σε ποσοστό από 50 έως 85%.

Υ.Γ. Πηγή in.gr

0 σχόλια on "EΡΕΥΝΑ:ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...