Ο ΝΕΣΤΟΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!

On: 19.5.08



Χθες είδα ρεπορτάζ σχετικό με το πρόβλημα που υπάρχει στον ποταμό Νέστο, καθώς έχει γεμίσει με σκουπίδια που "εναποθέτουν" στον ποταμό οι γείτονές μας Βούλγαροι. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα η χώρα μας προτίθεται να σπεύσει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση στο ίντερνετ συνειδητοποιώ πως το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, αλλά υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό.

Από τον Ελεύθερο Τύπο ( ημ/νία: Τρίτη, 06.11.07):"Με επικίνδυνα στερεά απόβλητα από χωματερές της Βουλγαρίας γέμισε για ακόμη μία φορά προ ημερών ο ποταμός Νέστος. Τοπικές οικολογικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως το πρόβλημα επαναλαμβάνεται εδώ και μία δεκαετία, «κάθε φορά που έχουμε βροχή μεγάλης διάρκειας και έντασης».
Και ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τουλάχιστον ως προς τα επίπεδα ραδιενέργειας, ο ποταμός είναι «εντός ορίων», όλα δείχνουν πως λείπουν συστηματικές συνολικές μετρήσεις της ρύπανσης των νερών του.
Οι φωτογραφίες-σοκ που τράβηξαν στις 26 Οκτωβρίου κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα Θησαυρού της ΔΕΗ οι πραγματογνώμονες της Νομαρχίας Δράμας δείχνουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών που θα μπορούσαν να είναι συσκευασίες απορρυπαντικών, φυτοφαρμάκων, ακόμη και φαρμακευτικών προϊόντων. Κάτοικοι της περιοχής και η «Οικολογική Κίνηση Δράμας», όπως τονίζει ο εκπρόσωπός της κ. Κυριάκος Δοματζόγλου, ανησυχούν για ενδεχόμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, από όπου υδροδοτούνται εν μέρει η Καβάλα, η Ξάνθη και η Δράμα και βέβαια για επιβάρυνση των καλλιεργειών που αρδεύονται από το Νέστο".


Υ.Γ.Το άρθρο είναι από τις Μυρτώ Μπούτση και Μαριτίνα Ζαφειριάδου και το πλήρες άρθρο βρίσκεται εδώ.
Υ.Γ2.Η φωτογραφία είναι από το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ελεύθερος τύπος.
Υ.Γ3.Αν οι συντάκτες και η εφημερίδα θεωρούν πως η εν λόγω δημοσίευση πλήττει τα πνευματικά τους δικαιώματα, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο e-mail του blog, προκειμένου να καταργηθεί η ανάρτηση.

0 σχόλια on "Ο ΝΕΣΤΟΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...