ΤΟΞΙΚΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ!

On: 4.3.09



Ένα άκρως τοξικό βακτήριο έχει εντοπιστεί στη λίμνη Ζηρού, κοντά στην Πρέβεζα. Το κυανοβακτήριο αυτό συναντάται κυρίως σε λίμνες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά δεν έχει καταγραφεί ποτέ η παρουσία του στην Ελλάδα. Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο αν προσληφθεί από ανθρώπους ή ζώα, καθώς προσβάλλει το ήπαρ και προκαλεί καρκίνο.
Κατά την διάρκεια μιας δειγματοληψίας ρουτίνας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2007, παρατηρήθηκε πως η λίμνη καλυπτόταν από ένα στρώμα κόκκινου πλαγκτόν πάχους 3 εκατοστών. Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αφού τα κυρίαρχα είδη κυανοβακτηρίων είναι πράσινου χρώματος και ως αποτέλεσμα οι πληθυσμιακές εκρήξεις λόγω ευτροφισμού, δημιουργούν πράσινο στρώμα στην επιφάνεια του νερού και όχι κόκκινο, όπως συνέβη στην λίμνη του Ζηρού.
Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε λίμνες της Βόρειας Ευρώπης και από τη στιγμή που έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη κυανοβακτηριδίου υψηλής τοξικότητας, η έρευνα της επιστημονικής ομάδας, συγκεντρώθηκε στην μελέτη του. Τελικά αποδείχθηκε πως ο "ένοχος" ήταν το κυανοβακτήριο Plankothrix rubescens, η τοξικότητα του οποίου αποδείχθηκε και μοριακά. Η τοξίνη που παράγεται χαρακτηρίζεται και ως ηπατοξίνη και θεωρείται επικίνδυνη σε περίπτωση που προσληφθεί από ζώα ή από άνθρωπο. Η έκθεση σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του ήπατος, ενώ μικρές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν σε καρκινογένεση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει πως η ποσότητα στο πόσιμο νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 μg/l ενώ το όριο για δραστηριότητες αναψυχής έχει τεθεί στα 20μg/l.
Οι ποσότητες τοξίνης στο νερό της λίμνης που μετρήθηκαν κατά την διάρκεια της έκρηξης του φυτοπλαγκτόν ήταν 199μg/l. Το νερό της λίμνης δεν χρησιμοποιείται για ύδρευση, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα από την κατανάλωση ψαριών, καθώς αρκετοί ερασιτέχνες ψαράδες την επισκέπτονται.
Μια πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση του βακτηρίου στην Ελλάδα μπορεί να είναι οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την στιγμή που το συγκεκριμένο κυανοβακτήριο φωτοσυνθέτει σε μεγάλο βάθος, σε περιόδους με συννεφιά και ζέστη βγαίνει στην επιφάνεια, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο στην λίμνη της Ζυρίχης. Επομένως, αφού οι εποχές έχουν αρχίσει πλέον να μην είναι διακριτές, το φαινόμενο μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις βαθιές λίμνες της Ελλάδας.


Το παραπάνω είναι απόσπασμα από ένα άρθρο της Αναστασίας Σιμιτσιάδη για την εφημερίδα real news στο ένθετο real planet με ημερομηνία 1/3/09. Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο του blog που μας ενημέρωσε για την συγκεκριμένη δημοσίευση.

Η φωτογραφία είναι από μία εξίσου ενδιαφέρουσα ανάρτηση για το θέμα σε ιστολόγιο της Φιλιαππιάδας.

0 σχόλια on "ΤΟΞΙΚΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...