ΠΗΛΙ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟΠΙΟ!

On: 2.9.09



Το καλοκαίρι που μας πέρασε βρέθηκα στο Πήλι Ευβοίας. Όλη η περιοχή είναι καταπράσινη και προσφέρεται για αποδράσεις, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Πολλοί φίλοι της τετρακίνησης και των χωμάτινων διαδρομών έρχονται εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή και απολαμβάνουν την φύση και τις διαδρομές.
Στο δρόμο που συνεχίζει από το χωριό του Πηλίου προς την Βλαχιά (βλ. τον χάρτη) στο σημείο που φαίνεται στην μεσαία φωτογραφία, αν κάποιος σταματήσει και κοιτάξει λίγο κάτω από τον δρόμο, θα δει την απαράδεκτη εικόνα της κάτω φωτογραφίας. Εϊναι πραγματικά τραγικό ότι κάποιοι άνθρωποι δεν σέβονται το φυσικό τοπίο και πετούν μπάζα και σκουπίδια παντού.
Οι παράνομες χωματερές είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας. Όσα πρόστιμα και αν πληρώσουμε προς την Ευρώπη για την διαχείριση των σκουπιδιών, το θέμα συνεχίζει να υπάρχει. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε το 2006, το έδαφος στα σημεία που υπάρχουν παράνομες χωματερές, αλλά και τριγύρω είναι τόσο μολυσμένο που θα χρειάζονταν 25 χρόνια για να φύγει η μόλυνση. Μάλιστα όπως είχε δηλώσει στα "ΝΕΑ" ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας: «ολόκληρες εκτάσεις, περιμετρικά των παράνομων χωματερών, μολύνθηκαν. Τα εδάφη καταστράφηκαν, το υπέδαφος υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά, η χλωρίδα και η πανίδα σε ακτίνα χιλιομέτρων δηλητηριάστηκαν».
Ίσως να έχει ακουστεί πολλές φορές, αλλά το ότι πολλοί από εμάς πετούν τα οικιακά, αλλά και πολύ περισσότερο τα βιομηχανικά σκουπίδια και τα μπάζα είναι θέμα παιδείας. Παιδείας που ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο και που είναι απαραίτητο να έχουν οι επόμενες γενιές από εμάς για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.
Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο είναι η ανυπαρξία του κράτους. Όταν διαπράττονται εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, όπως π.χ. η μόλυνση του Ασωπού και μετά υπάρχει η πλήρης ατιμωρησία, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και εντείνεται.
Όλα αυτά είναι πράγματα αυτονόητα και πιστεύω πως οι περισσότεροι τα έχουν σκεφτεί αυτά. Τελειώνοντας, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα με τις ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές, βρήκα μερικά άκρως ενδιαφέροντα άρθα από το in.gr, την Ελευθεροτυπία και το newsblog.gr, ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει....

0 σχόλια on "ΠΗΛΙ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟΠΙΟ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...