Τυχαία, έπεσα πάνω σε μία ανάρτηση του blog "Ανατολική Αττικής news", όπου υπήρχε το παραπάνω βίντεο. Μπροστά από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, υπάρχει η παραλία που φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Χιλιάδες κόσμου επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο για να κάνουν το μπάνιο τους, καθώς είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμη με μέσα μαζικής μεταφοράς και βρίσκεται κοντά στην Αθήνα.
Εδώ θα προτιμήσω να μην σταθώ εκτενώς στο γεγονός ότι ιδιώτης έχει καταλάβει την παραλία με ξαπλώστρες επί πληρωμή, λες και οι παραλίες δεν είναι δημόσιο αγαθό. Όλοι ξέρουμε ότι οι δήμοι και το κράτος επιτρέπουν αυτή την κατάσταση προκειμένου να έχουν κάποια έσοδα και ας είναι εις βάρος των πολιτών!
Όμως στην συγκεκριμένη ανάρτηση θέλω να σταθώ κάπου αλλού! Το ΠΑνελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάθε χρόνο διεξάγει κάποιες μετρήσεις σχετικά με το πόσο κατάλληλα είναι τα νερά στις παραλίες. Όπως μπορούμε να δούμε στο φυλλάδιο που δημοσιεύει το κέντρο (στη σελίδα 7), στον Αστέρα της Βουλιαγμένης (αλλά και στις τριγύρω παραλίες) βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις κωλοβακτηριδίων και εντερόκοκκου και όλη η περιοχή χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη για κολύμβηση!
Παρόλα αυτά, όπως μπορούμε να δούμε η συγκεκριμένη παραλία έχει λάβει και γαλάζια σημαία για το 2010 (δείτε εδώ)! Επίσης εδώ δείτε ποια είναι τα θεωρητικά κριτήρια για να δοθεί σε μία παραλία αυτή η διάκριση. Προσωπικά έχω σταματήσει να εμπιστεύομαι μια παραλία απλά και μόνο γιατί έχει γαλάζια σημαία. Ακόμα και σε θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για την αξιοκρατία όσων ακούω και βλέπω από τους υποτιθέμενους υπευθύνους.
Τελειώνοντας, να σας παραθέσω ένα κομμάτι από ένα σχετικό άρθρο, όπως δημοσιεύεται στο in2life.gr:
Τελειώνοντας, να σας παραθέσω ένα κομμάτι από ένα σχετικό άρθρο, όπως δημοσιεύεται στο in2life.gr:
Στις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ εξετάζονται φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι –μεταξύ των οποίων οξύτητα και αλκαλικότητα, βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο, χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο, φώσφορος και φωσφορικά, άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά, κολοβακτηριοειδή και κολοβακτηρίδια– σε δείγματα νερού και ιζήματος που συλλέγονται από τις παραλίες της Αττικής.
Καρκίνος, δερματοπάθειες, νεοπλασίες, κολπίτιδα και σαλπιγγίτιδα είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που μπορούν να προκληθούν εξαιτίας της μόλυνσης των νερών. Ιδιαίτερα επικίνδυνες κρίθηκαν, μετά τις μετρήσεις, οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι σε ποσοστό 50%, οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 65,79%, η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι σε ποσοστό 50%, οι παραλίες από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο σε ποσοστό 46% και εκείνες από το Πέραμα έως την Κόρινθο, σε ποσοστό 80%. Ακατάλληλο κρίθηκε επίσης το 50% σε σύνολο 42 ακτών από τον Σχινιά έως το Λαύριο.
Μεταξύ των δημοφιλέστερων παραλιών που κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση λόγω του υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων φιγουράρουν οι ακτές του Αλίμου και του Αγίου Κοσμά, η πλαζ του Αστέρα στη Γλυφάδα, το Καβούρι –με την εξαίρεση της πλαζ του Divani Palace– ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, τα Λιμανάκια και η πλαζ του ΕΟΤ στη Βάρκιζα.
Το παράδοξο που παρατηρείται, πολλές από τις παραλίες που περιλαμβάνονται τελικά στις λίστες ακαταλληλότητας του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. να έχουν βραβευθεί με γαλάζια σημαία, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικοί φορείς που αναλαμβάνουν τις δειγματοληψίες για τη γαλάζια σημαία τις διενεργούν τον Απρίλιο, όταν οι παραλίες είναι έρημες και τα ξενοδοχεία κοντά τους άδεια.
2 σχόλια on "ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ... ΑΓΩΓΟ ΠΟΥ ΧΥΝΕΙ ΛΥΜΑΤΑ ΒΟΘΡΩΝ!"
Αρα εχει απόλυτο δίκιο ο Ψάλτης
Πολίτης ...Γάμα κατηγορίας
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
Ωραία ανάρτηση με πολλές αλήθειες.
Δημοσίευση σχολίου