ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ!

On: 10.3.09


Πριν από λίγες μέρες, περνώντας από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, παρατήρησα τα δύο διυλιστήρια που βρίσκονται, το ένα στον Ασπρόπυργο και το άλλο σχεδόν στην Κόρινθο. Πραγματικά με έπιασε θλίψη, βλέποντας την μόλυνση που προκαλούν. Ο ουρανός ήταν μαύρος και η ατμόσφαιρα όσο πλησίαζες προς τα εκεί ήταν πραγματικά αποπνικτική.
Κοντά στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, βρίσκεται η λίμνη Κουμουνδούρου και η οποία παρόλο που ανήκει σε περιοχή προστατευόμενη ως περιαστικό πράσινο, εμφανίζει εκτεταμένη μόλυνση. "Την ρύπανση της λίμνης και της ευρύτερη περιοχής επιβεβαιώνουν τουλάχιστον:α) Μελέτες του ΙΓΜΕ, που μια από αυτές εντοπίζει τρεις πετρελαιοκηλίδες έκτασης 435 στρεμμάτων στο υπέδαφος των Διυλιστηρίων του Ασπροπύργου, ενώ διαπιστώνεται και εκροή πετρελαιοειδών στη λίμνη Κουμουνδούρου(1992).β)Η Τεχνική Έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που έγινε για λογαριασμό του Δήμου Ασπροπύργου (2006)[...]".Μάλιστα δίπλα από την συγκεκριμένη λίμνη, υπήρχε από την αρχαιότητα έτερη λίμνη και η οποία αποξηράνθηκε για να δημιουργηθούν τα διυλιστήρια της περιοχής, τα οποία είναι κρατικά!Περισσότερες πληροφορίες για την λίμνη μπορείτε να δείτε από μία εμπεριστατωμένη έρευνα που διενεργήθηκε από συλλόγους του Χαϊδαρίου(και που απόσπασμά της παρατέθηκε παραπάνω), εδώ.
Όσον αφορά τα διυλιστήρια Κορίνθου, που βρίσκονται στους Αγ. Θεοδώρους:"Με μια ενεργό βόμβα κάτω από το «μαξιλάρι» τους, κοιμούνται ανυποψίαστοι οι κάτοικοι της Κορινθίας. Κάτω από τη χωματερή, όπου εναποτίθενται τοξικά απορρίμματα, περνάνε οι αγωγοί ύδρευσης![...]Περνάμε τους οικισμούς έξω από τους Αγ. Θεοδώρους και ανεβαίνουμε προς το βουνό, ψάχνοντας το ΧΥΤΑ (σσ:εννοεί τον χώρο που εναποτίθενται τα χημικά απόβλητα της επιχείρησης). Περιμένουμε να δούμε εγκαταστάσεις επιστημονικής συλλογής των τοξικών αποβλήτων. Μάταια. Ο ΧΥΤΑ της «Μότορ Οϊλ» δεν είναι τίποτα άλλο από τη χωματερή των Αγ. Θεοδώρων! Εκεί, μαζί με τα σκουπίδια της περιοχής, εναποτίθενται και τα τοξικά απορρίμματα και στη συνέχεια καλύπτονται με μπάζα. Μια διαδικασία, που καθόλου δε συνάδει με τον «στεγανό υπόγειο τσιμεντένιο λάκκο», που περιγράφουν οι υπεύθυνοι. Στην έρευνά μας στο χώρο σταθήκαμε «τυχεροί», καθώς λίγο πρωτύτερα ένα όχημα των διυλιστηρίων έφερε «φρέσκο πράγμα». Εκτός των άλλων, διαπιστώνουμε πως οι σάκοι που μεταφέρουν τη λάσπη δεν είναι πλαστικοί και στεγανοί, αλλά απλοί σάκοι από λινάτσες που σχίζονται ευκολότατα! Κι όλα αυτά, η τοξική λάσπη και τα υπολείμματα χημικών ουσιών σε τενεκέδες και βαρέλια, βρίσκονται εκτεθειμένα στη χωματερή, περιμένοντας να σκεπαστούν από λίγο χώμα![...]
Ομως, υπάρχουν και χειρότερα. Η χωματερή βρίσκεται πάνω σε χείμαρρο, ο οποίος με μια βροχή λίγο μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα μπορεί να παρασύρει τα τοξικά απόβλητα σε χωράφια και σε σπίτια, ακόμα και μέσα στους Αγίους Θεοδώρους! Το «κερασάκι» στην «τούρτα» της φρίκης είναι πως ακριβώς κάτω από τη χωματερή περνούν οι αγωγοί ύδρευσης της πόλης, οι οποίοι φέρνουν στην περιοχή «καθαρό νερό» από τα Γεράνια Ορη. Κανείς δεν ξέρει σε ποια έκταση έχει φτάσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ακόμα και από τα «φυσιολογικά» απόβλητα, πόσο μάλλον από τα τοξικά, για τα οποία οι ειδικοί λένε πως χρειάζονται κάποιες εκατοντάδες χρόνια για να γίνουν ανενεργά! Επιστήμονες λένε πως αυτή η τοξική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 20 χιλιόμετρα από την εστία μόλυνσης. Με άλλα λόγια, εκτός από τους κατοίκους των Αγ. Θεοδώρων που χρησιμοποιούν χωρίς κανείς να τους το λέει μολυσμένο νερό, είναι άγνωστο σε ποια έκταση έχει φτάσει η καταστροφή".
Το παραπάνω κείμενο για τα διυλιστήρια Κορίνθου είναι απόσπασμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, με ημερομηνία 25/6/2000. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο (που περιέχει ορισμένες χαρακτηριστικές φωτογραφίες για την μόλυνση) εδώ.

Επίσης δείτε:"Στον Εισαγγελέα τα Ελληνικά Πετρέλαια για μόλυνση του Περιβάλλοντος".

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τον σαφή κίνδυνο που τρέχουν ακόμα και οι ζωές των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές. Ίσως για την πολιτεία, η κύρια προτεραιότητά της να μην είναι η ασφάλεια, αλλά και η υγεία των πολιτών, αλλά το χρηματικό κέρδος. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν λάβει κάποιο μέτρο, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή.

Η φωτογραφία που απεικονίζει διυλιστήρια στον Καναδά είναι από εδώ.

3 σχόλια on "ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ!"

Ανώνυμος είπε...

Η καταστροφή ολοκληρώνεται με την επέκταση των ΕΛΠΕ.Δείτε το blog της επιτροπής αγώνα:http://epitropiagona.blogspot.com/
Για τη: λίμνη μπορείτε να δείτε και εδώ:http://limnik.blogspot.com/

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Η περιοχή των αγίων θεοδώρων,χαρακτηρισμένη από το κράτος ως περιοχή απείρου κάλους,α΄τουριστική ζώνη!Η χούντα το 1970 επέτρεψε την εγκατάσταση ενός μικρού διυλιστηρίου λιπαντικών, της λεγόμενης μότορ όιλ,έλεγαν πως θα έρχεται ένα καραβάκι το μήνα...Έχει και iso περιβαλλοντικής διαχείρισης...Το νέφος είναι ορατό από 30 και πλέον χιλιόμετρα...και σα να μην έφτανε αυτό,επεκτείνεται σιωπηρά μέρα με τη μέρα και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε Στο Θεό να μη γυρίσει ο αέρας και πνιγούμε από το τοξικό νέφος...Έπεται η ηλεκτροπαραγωγή...Γιατί κύριοι να χωροθετηθεί και ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο εδώ?Είναι η ρύπανση ανεκτη και χωράει κι άλλη? Πιθανώς τώρα που μιλάμε για την ηλεκτροπαραγωγη,αυτοί σκέφτονται τη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Πάλι εδώ!!Η απάντηση είναι μία, αυτή που είχε δοθεί από -πλεον πρωην- μεγάλο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και κάτοικο της περιοχής:τίποτα δε μπορεί να γίνει,διαπλεκόμενα συμφέροντα...Το μόνο που μας απομένει είναι που και που να ξεσπαθώνουμε σε κανένα μπλογκ αλλά και αυτό ανώφελο είναι αφού δεν ιδρώνει το αυτί κανενός...

Ανώνυμος είπε...

Μότορ όιλ Ελλάς, ή άλλως βρωμιά. Το σίγουρο είναι οτι με διαφορά παίρνει τα σκήπτρα στη ρύπανση. Είναι δε τόσο ξεδιάντροποι που ούτε που τους καίγεται καρφί για το καφέ-γκρίζο καπνό που βγαίνει σε τεράστιες ποσότητες απο τις καμινάδες και λυπηρό διότι οι νέες πανάκριβες μονάδες ατμοσφαιρικής απόστασης και hydrocracker τελευταίας τεχνολογίας καπνίζουν και αυτές γιατί ποιος ξέρει τι σαπίλα χρησιμοποιούν για καύσιμα και μάλλον δε θα χρησιμοποιούν κανένα φίλτρο σωματιδίων γιατί σου λέει αυτά κοστίζουν.
Κατά τα άλλα παίρνει και ISO περιβ´αλλοντος και εδώ γελάνε όλοι με την κατάντια αυτής της χώρας...

Επισκέψεις από 28/6/07...