Πάρνηθα...η επόμενη μέρα ένός εγκλήματος

On: 30.6.07

Βλέποντας -από κοντά- αυτό το μοναδικής ομορφιάς δάσος να έχει παραδοθεί στις φλόγες, μόνο αισθήματα θλίψης και οργής γεννήθηκαν μέσα μου... Δεν πίστευα πως κάποιος που θέλει να λέγεται άνθρωπος, προκάλεσε αυτή την καταστροφή, αυτή τη δολοφονία...
Κύριοι εμπρηστές, χαρήκατε για το έργο σας; Χαρήκατε που κάψατε ένα ολόκληρο οικοσύστημα που υπήρχε και αναπτυσσόταν αδιάκοπα για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια; Το σπάνιο ελατοδάσος που υπήρχε στην περιοχή ανέπαφο από την "χρυσή εποχή" της Αθήνας του Περικλη, καταστράφηκε και μαζί του στον κυκεώνα της καταστροφής παρέσυρε την σπάνια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τα πάνω από 1.100 είδη φυτών που υπήρχαν στην Πάρνηθα (χαρακτηρίστηκε ως εθνικός δρυμός το 1961), πολλά από αυτά σπάνια ή και μοναδικά, έγιναν στάχτες και αποκαΐδια Το σπανιότατο είδος του κόκκινου ελαφιού που είχε σε αυτό το οικοσύστημα τον μεγαλύτερο πληθυσμό του στην Ελλάδα (περίπου 400 ζώα), κινδυνεύει τώρα με εξαφάνιση από την περιοχή, καθώς ελάχιστα διασώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Τα είδη πουλιών που ζούσαν στην περιοχή έχασαν το οικοσύστημά τους, καθώς και αποδεκατίστηκαν,έχοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες μέσα στην ευαίσθητη, για κάθε ζωντανό οργανισμό, περίοδο της αναπαραγωγής τους. Μα όλα αυτά μέσα στο μυαλό των ανθρωπόμορφων τεράτων που ξεκίνησαν την φωτιά δεν έχουν σημασία...Όπως σημασία δεν έχουν γι' αυτούς και οι ζωές 5.000.000 ανθρώπων που θα υποβαθμιστούν, καθώς με την πυρκαγιά αυτή θα διαταραχθούν και οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες, δηλαδή θα αυξηθεί η θερμοκρασία στην Αθήνα, με τις πρώτες βροχές θα έχουμε πλημμύρες, με μεταφορά υλικών από το βουνό στην πόλη κ. α. ...Αλλά τι σημασία έχουν αυτά μπροστά στα όποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν τα "κτήνη" που βίασαν για άλλη μια φορά το ετοιμόρροπο σώμα μιας πόλης, που έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο παραβατικότητας απέναντι στη φύση, πάλευε να ζήσει και να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία;Τι σημασία έχει που το δάσος αυτό, καθώς και το οικοσύστημα που το συνόδευε θα επανεμφανιστούν μετά από 50-100 χρόνια, αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες;Όλα φαίνονται δευτερεύοντα, όταν η ανθρώπινη επιθυμία μπαίνει στην μέση...
Υ.Γ.Θα ήθελα να τελειώσω με το σχόλιο μιας δημοσιογράφου που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος (<--χωρίς αποσιωπητικά γιατί ο όρος είναι κυριολεκτικός):"Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα, νομίζει πως τα δέντρα έχουν μείνει σε θέση άμυνας απέναντι στις πύρινες γλώσσες. Μοιάζουν σαν να φώναζαν βοήθεια λίγο πριν το τέλος"...
Υ.Γ.2. Γίνεται κατανοητό πως εγώ,όπως και οποιοσδήποτε έχω μιλήσει, πιστεύω πως δεν γίνεται να μην οφείλεται σε ανθρώπινα αίτια μια τέτοια φωτιά!

4 σχόλια on "Πάρνηθα...η επόμενη μέρα ένός εγκλήματος"

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε την εποχή τέτοιων τρομακτικών αλλαγών στις ισορροπίες στη φύση που οι συνέπειές τους μας είναι παντελώς άγνωστες και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το αύριο. Αντί να σκύψουμε με συντριβή για την μεχρι τώρα πορεία μας πάνω απ' τα προβλήματα και να ψάξουμε να βρούμε λύσεις, αλλάζοντας ρότα, συνεχίζουμε με αυταρέσκεια την καταστροφική μας πορεία πάνω στη γη. Την βιάζουμε σαν να μην είναι η μάνα που μας γέννησε αλλά ο χεορότερος εχθρός μας.
Έχουμε άραγε καιρό να διορθώσουμε κάτι; προλαβαίνουμε; Ας προσπαθήσουμε έστω και τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,

Αφορμή για την επικοινωνία μέσω αυτής της σελίδας είναι η καταστροφή του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας από την ανευθυνότητα και την ολιγορία του κράτους. Ως Έλληνας που αγαπά αυτό τον ιερό τόπο δεν μπορώ να δεχτώ με απάθεια αυτό το γεγονός. Σας καλώ λοιπόν να συστρατευτούμε με σκοπό να προπαθήσουμε να πετύχουμε την διενέργεια τηλεμαραθώνιου για την συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν για την με κάθε τρόπο αποκατάσταση του δρυμού. Θα ενημερώσω και θα προσπαθήσω να εντάξω στην προσπάθεια αυτή όλες τις οικολογικές και άλλες οργανώσεις με σκοπό την πίεση προς την κατεύθυνση αυτή Στη προσπάθεια μου αυτή ζητώ την συμμετοχή και την δράση σας.

Φιλικά

Χ. Πανόπουλος
Σακελλαρίου 12 Αχαρνές T.K 136 71
τηλ. 210-2462455 6944504196

Ανώνυμος είπε...

@ΧΡΗΣΤΟΣ
Αγαπητέ κύριε Πανόπουλε. Φαντάζουμε ότι θα ξεκινήσουν διάφοροι φορείς να κάνουν αναδασωσεις στο βουνό. Θα πρεπει όμως πρώτα να συμβουλευτούν ειδικούς δασολόγους πριν το κάνουν. Δε βάζουμε έλατο και τελειώσαμε. Το έλατο μέχρι και το 15 έτος της ηλικίας του χρειάζεται σκιά για να μεγαλώσει. Η λύση είναι να δασωθεί το βουνό με κέδρους λευκες και μαύρη πεύκη που δεν δρα ανταγωνιστικά στο έλατο και μόλις αυτά ανδρωθούν τότε να ακολουθήσουν και οι δεντροφυτεύσεις με ελάτια. Εφόσον τα παραπάνω γίνουν μετά από 10-15 χρόνια θα μπορούμε να δασωσουμε την περιοχή με έλατα και ίσως να το προλάβουν σε φάση ώριμη τα εγγόνια μας. Οποιαδήποτε τεχνητή αναδάσωση ελάτων θα ναι καταδικασμενη αν γίνει σε αυτή τη φάση σε πλήρη αποτυχία. Οσο για φυσική ουτε κουβέντα αφού οι κώνοι με τους σπόρους καταστρέφουν ολοσχερώς το αναγεννητικό υλικό εν αντιθέση με τα πευκα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι μια κοπέλα 15 ετών και αναριωτιέμαι πιο θα είναι το μέλλον μου, το μέλλον μας στην απογυμνωμένη αυτή Αθήνα! Το πολυτιμότερο στολίδι μας ο δρυμός της Πάρνηθας κάηκε και μαζί του όλες οι ελπίδες μου για μια καλύτερη ζωη. Τι άλλο πρεπει να γίνει για να καταλάβουμε οτι δε πάει άλλο οτι πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αλλάγη αυτού του τόπου που μας ανάθρεψε τόσο καλά για να τον καταστρέψουμε με αυτό το τροπο. Λυπάμαι πολύ!!!

Επισκέψεις από 28/6/07...