Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ!

On: 24.8.07

Ο ποταμός Άραχθος έχει μήκος 143 km και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Οι πηγές του βρίσκονται στα όρη Λάκμος, Μιτσικέλι, Μαυροβούνι, και βέβαια στα Τζουμέρκα. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποταμό για την Ήπειρο, αφού ανάμεσα στα άλλα τροφοδοτεί με νερό όλες τις καλλιέργιες της περιοχής.
Όμως τον τελευταίο καιρό, η ρύπανση του ποταμού είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, με αποκορύφωμα το περιστατικό που συνέβη πριν μια βδομάδα. Κάποιοι ασυνείδητοι έριξαν λήμματα από κτηνοτροφική μονάδα μέσα στον Άραχθο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλα τα ψάρια, που βρίσκονταν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και να ξεραθούν οι καλλιέργιες που ποτίζονται από τα νερά του. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους, αλλά δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και διαδικασίες από την πλευρά των αρμοδίων...
Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός, πως τον Ιούλιο του 2000 είχε γίνει συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οικολογικών οργανώσεων με τον τότε Νομάρχη Ιωαννίνων Νικόλαο Ζορμπαλά για το θέμα και είχαν προσδιοριστεί ως βασικοί ρυπαντές του ποταμού Άραχθου οι εξής:
- Τα αστικά λύματα των παροαράχθιων οικισμών. Η λειτουργία του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων της πόλης του Μετσόβου που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης της κατασκευής του, θα συμβάλλει στην καθαρότητα των νερών του Αράχθου.
- Τα απόβλητα των δυο μεγάλων χοιροτροφιών μονάδων και ενός τυροκομείου, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Εγνατίας, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και αποτελούν τους σημαντικές ρυπαντές του ποταμού.
- Τα ψόφια κοτόπουλα και τα περιττώματα από διάφορα πτηνοτροφεία που είναι διάσπαρτα κατά μήκος του νομού ή 06 γειτονικές περιοχές.
- Οι διάφορες χωματερές, όπου εναποτίθενται απορρίμματα οικισμών και συμπαροσυρόμενο οπό τα νερά της βροχής καταλήγουν στον ποταμό.
Μάλιστα ο κ. Ζορπμαλάς είχε δηλώσει τότε:"Προσπαθήσαμε στη συνάντηση, αφού προσδιορίσαμε τις πηγές ρύπανσης, κατά μήκος του ποταμού και των γειτονικών παρόχθιων περιοχών τους να καταλήξουμε, χωρίς ευχολόγιο και γενικές διατυπώσεις, σε συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα. Δεν πρόκειται για κινήσεις που αφορούν την τήρηση της τυπικής νομιμότητας, αλλά για δραστικές παρεμβάσεις, που κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις της πολιτείας, ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα".
Που είναι τα άμεσα αποτελέσματα που έταξε τότε ο νομάρχης πριν 7 χρόνια;Που κρύβονται οι υπεύθυνοι;Γιατί δεν κάνουν κάτι;Καιρός να απολογηθούν όλοι τους...

Για πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση: εφημερίδα Ελευθερία (18/7/00, αρ. φυλ. 5054)

0 σχόλια on "Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...