*SOS* TO ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΡΗΜΑΖΕΙ! *SOS*

On: 12.9.07

Αποκαλείται Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Μια επίσκεψη, όμως, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι πρέπει να μετονομαστεί ... πάρκο περιβαλλοντικής αδιαφορίας. Ελάχιστα χιλιόμετρα από την καμένη Πάρνηθα, ο μεγαλύτερος αστικός πνεύμονας πρασίνου της χώρας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του...
*Βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί τμήμα του κτήματος που είναι γνωστό ως «Πύργος Βασιλίσσης» και καταλαμβάνει 1.150 στρέμματα (έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο).
*Στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αναξιοποίητο, η συντήρησή του είναι ανύπαρκτη, οι περισσότερες εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Οι τεχνητές λίμνες του έχουν μετατραπεί σε βάλτους. Σπασμένα κιόσκια, πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν, πράσινο που διψά για νερό συμπληρώνουν την εικόνα.
*Οι ενέργειες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν το 1987.
*Τα έργα για την αξιοποίηση του Πάρκου, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. δρχ. με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., άρχισαν τελικά το 1993.
*Ο ρυθμός των έργων, ωστόσο, ήταν αργός και διαμορφώθηκε σε πράσινο μόνο ένα μέρος της έκτασης. Το 2002 συστάθηκε ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης με σκοπό τη φροντίδα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».
*Διοικείται από 9μελές συμβούλιο από μέλη που ορίζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Οργανισμός Αθήνας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, οι δήμοι Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δ. Αθήνας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο συν ένα μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.
*«Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο σχήμα, που στην πράξη δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση», αναφέρει ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Σαράντης και προτείνει να περάσει η διοίκηση του Πάρκου μόνο στους τρεις δήμους και στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο.
*«Οι πάγιες δαπάνες του αγγίζουν ετησίως το 1 εκατ. ευρώ για τη στοιχειώδη συντήρηση των 1.150 στρεμμάτων, χρήματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν», μας είπε ο Κ. Τρίγκας, πρόεδρος του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου. «Για πολλούς μήνες το προσωπικό ήταν απλήρωτο, αλλά επιπλέον το Πάρκο είναι στη "μαύρη λίστα" των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν, έπειτα από ελέγχους της Κοινότητας διαπιστώθηκε ότι σπαταλήθηκαν».
*«Η ελληνική πολιτεία ίδρυσε ένα Πάρκο μοναδικό στην Ελλάδα, τον μεγαλύτερο αστικό χώρο πρασίνου, δαπάνησε για την κατασκευή του εξαιρετικά μεγάλα ποσά και έπειτα το εγκατέλειψε», τόνισε στην «Κ.Ε.» ο Κ. Τενεκετζής, εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρίας, που πραγματοποιεί δράσεις μέσα στο πάρκο. «Διορίστηκε ένα δ.σ. που χωρίς στήριξη τού ζητήθηκε να βγάλει το φίδι από την τρύπα».
*Το θέμα της λειτουργίας του Πάρκου έφθασε το Μάρτιο και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη, όπου περιγράφεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο η εικόνα του πάρκου: «Μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί και περιφραχθεί αυθαίρετα από το δήμο Ιλίου, περίφραξη που διχοτομεί το Πάρκο. Στο νότιο άκρο έχουν ξηλωθεί οι γραμμές και ο σταθμός του τρένου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο οποίος άλλαξε τη χρήση του».
Παραχώρηση σε ιδιώτες;
Οι ιδιοκτήτριες των καταστημάτων "Natura Shops", η μοναδική εμπορική δραστηριότητα που συνάδει με το πνεύμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πιέζονται να εγκαταλείψουν το χώρο και παράλληλα οι χώροι νοικιάζονται για καφετέριες ή μπαρ. Εδώ και καιρό έχουν εγκατασταθεί στο Πάρκο μονάδες ψυχαγωγίας που προσβάλλουν την αισθητική του. Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να παραχωρηθεί τμήμα του Πάρκου σε ιδιώτη για κατασκευή χώρου με νεροτσουλήθρες».
*Η απάντηση της κυβέρνησης λίγες ελπίδες αφήνει για το μέλλον του Πάρκου: Εχουν εγκριθεί, λέει, πιστώσεις 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά «η πορεία χρηματοδότησης γίνεται σταδιακά (!), σύμφωνα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».
*Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι το Πάρκο χρωστάει στη ΔΕΗ 150.000 ευρώ, ότι η φύλαξή του κοστίζει 250.000 ευρώ ετησίως, ότι οι επισκευές των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και η προμήθεια εξοπλισμού ανέρχονται σε 500.000 ευρώ...
*Πέρυσι επισκέφθηκαν το Πάρκο περισσότεροι από 5.000 μαθητές στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονεί η Ορνιθολογική Εταιρεία. Παρά την εγκατάλειψή του, 160 είδη πουλιών, το ένα τρίτο των ειδών της Ελλάδας, επιμένουν να συνεχίζουν να το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Για πόσο όμως;
Υ.Γ.Το άρθρο είναι του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ(φωτο: ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ) και δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 9/9/07 (αρ. φυλ. 1544) (τίτλος:"Το πάρκο Τρίτση ρημάζει")

2 σχόλια on "*SOS* TO ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΡΗΜΑΖΕΙ! *SOS*"

AfoviaHappiness είπε...

Φίλοι, συγνώμη που το παρακάτω δεν έχει άμεση σχέση με την ανάρτησή σας (αν και το Πάρκο Τρίτση έπρεπε να χρησιμοποιείται και για εκπαίδευση στην αυτάρκεια και όλα τα κλιματικά ενδεχόμενα), αλλά με τον καταιγισμό περί "συλλογικής ευθύνης" μας για όλα, πρέπει να ακούγεται και η άλλη πλευρά.
Ύστερα από 2 συνεχόμενες βαρυχειμωνιές στη Β. Αμερική (το 2005-6 και στην Ευρώπη - καμία κουβέντα στα ΜΜΕ για την ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ),
μήπως υπάρχει πουθενά φορέας που να προετοιμάζει προσαρμογή κοινοτήτων με ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ και ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ στο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΨΥΧΟΥΣ, όχι μόνο επειδή επιθετικές βόρειες κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει ότι περιμένουν μεγάλες παγωνιές (βλ. παρακάτω- έτσι εξηγείται και γιατί το ρωμαιο-δολαριανό κράτος που χειραγωγεί την ενοχοποιητική προπαγάνδα υποταγής λόγω δήθεν "συλλογικής ευθύνης" για το κλίμα, το ίδιο δεν ακολουθεί καμία οδηγία των προπαγανδιστών του, ενώ ετοιμάζεται να εισβάλει ανά πάσα στιγμή στο Μεξικό!), αλλά έστω ύστερα από ξαφνική πολύ μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη – νεφοκάλυψη όλης της Γης – αντανάκλαση ηλιακής ακτινοβολίας; Πώς, λοιπόν, να εμπιστευόμαστε τις εγωιστικές, ψεύτικες και επιθετικές κατηγορίες ότι η κατευθυνόμενα υπερπληθυσμιακή και εξουθενωμένη ανθρωπότητα έχει δήθεν "συλλογική ευθύνη" για τη μη υποταγή της στα ιερατεία και για τις κλιματικές αλλαγές, που συμβαίνουν αποδεδειγμένα από τη δημιουργία τού πλανήτη, πριν καν εμφανιστούν οι άνθρωποι, και τώρα πρόσφατα, οι αρχομανείς; http://klimatika.blogspot.com/2007/07/blog-post_6276.html

Ανώνυμος είπε...

Τόσα κ τόσα ρημάζουν σε αυτή την χώρα,ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προστατέψουμε αυτά που δίνουν ζωή ...στης Ελλάς την ολόμαυρη ράχη.δεν το βλέπω.

Επισκέψεις από 28/6/07...