ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ!!!

On: 20.12.07



Τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένα πιο παλιό τεύχος της Ελευθεροτυπίας (5/11/07)...Διαβάζοντάς το είδα ένα άρθρο του Μανώλη Γλέζου για την Κάντανο στην Κρήτη και το φαράγγι της...Εκεί στις 3/6/41, εκτελέστηκε όλο το χωριό, προς παραδειγματισμό, για την δολοφονία 25 Γερμανών στρατιωτών και όπως λέει μία πινακίδα που υπάρχει στο χώρο(τοποθετημένη από τους Γερμανούς) και "εξηγεί" το λόγο της εκτέλεσης: «Για την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, Ορεινών Καταδρομέων και του Μηχανικού από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και γιατί πρόβαλαν αντίσταση εναντίον του Μεγάλου Ράιχ, καταστράφηκε στις 3.6.1941 η Κάντανος εκ θεμελίων για να μην επανοικοδομηθεί πλέον ποτέ».
Όπως συνεχίζει και κ. Γλέζος:"Το Φαράγγι της Καντάνου είναι «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» και ως φαράγγι και ως υδατόρευμα και από τους πολλούς χειμάρρους που το διαρρέουν. Αποτελεί στο σύνολό του ένα γεωαισθητικό τοπίο εξόχου ωραιότητος και μόνον όσοι πάσχουν από έλλειψη γεωαισθητικής συνείδησης μπορούν να ισχυρίζονται ότι: «Κι από πού θα προμηθευόμαστε πέτρα;». Σάμπως να μην υπάρχουν άλλα βουνά.Αμαξητός δρόμοςΑλλά υπάρχει και ένας ακόμη πρόσθετος λόγος. Το φαράγγι διαπερνά κατά μήκος του ένας αμαξητός δρόμος, έξοχο δείγμα προβιομηχανικής κατασκευής, κατασκευασμένος από τους κατοίκους της Καντάνου (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) που δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, με τους καταπληκτικούς εκείνους μαστόρους, που μαστόρευαν την πέτρα, τη σμίλευαν και την έχτιζαν.Για όλους αυτούς τους λόγους, όπου ο καθένας τους από μόνος του αρκεί για να σεβαστούμε και να προφυλάξουμε το Φαράγγι της Καντάνου, καλούνται όλες οι αγραυλούσες συνειδήσεις να υψώσουν τη φωνή τους για να σταματήσει η λεηλασία και η βεβήλωση του ιστορικού και φυσικού αυτού μνημείου."
Έτσι, οι κάτοικοι της πόλης, κάνουν μια προσπάθεια, για την διάσωση του χώρου αυτού, καθώς και για την αποτροπή επέκτασης του ήδη υπάρχοντος λατομείου μέσα στο φαράγγι. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί και το site της πρωτοβουλίας, όπου περιέχονται περισσότερες πληροφορίες. Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή!Είναι χρέος όλως μας, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον ανθρώπινο και βιώσιμο...

Υ.Γ. Παράλληλα, συνεχίζεται και η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών, για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος, για να μην αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις και την δημιουργία ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ (βλ. εδώ )!
Υ.Γ.2. Η φωτογραφία είναι από το site της Καντάνου(η διεύθυνσή του είναι παραπάνω-στην ανάρτηση αυτή-)

1 σχόλια on "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ!!!"

Chr Blogger είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το blog σας.

Επισκέψεις από 28/6/07...