ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ...ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

On: 28.12.07Ένα project που έχει ακουστεί διεθνώς, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο γνωστό, είναι οι λεγόμενες "πράσινες στέγες"...Η ιδέα αφορά τις στέγες των κτιρίων στα αστικά περιβάλλοντα και πως με την φύτεψη σε αυτές, μπορούν να αποκομιστούν οφέλη για τον άνθρωπο που ζει σε αστικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπάρχει το site greenroofs.gr, το οποίο προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα και στην χώρα μας. Μέσα από τις σελίδες του, διαβάζουμε ότι η ιδέα φύτευσης των ταρατσών ώστε να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε κάποιες πόλεις μάλιστα, οι πράσινες στέγες επιβάλλονται και από τη νομοθεσία. Τα κόστη δεν είναι απαγορευτικά, αντίθετα τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα.


Αισθητικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες ομορφαίνουν κτίρια και γειτονιές.

Ενεργειακά-οικονομικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μειώνεται πολύ η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την στέγη με αποτέλεσμα την μείωση της διείσδυσης της θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το κτήριο. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του κλιματιστικού και του καλοριφέρ μειώνεται. Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται σε 2 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινης ταράτσας κάθε χρόνο.Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες (ηλιακές ακτίνες UV, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, χαλάζι, ρύποι κλπ) και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 40 χρόνια.Αποφεύγονται τα προβλήματα στην αποχέτευση του νερού καθώς συγκρατείται από την βλάστηση της πράσινης στέγης και δεν πέφτει με ορμή στην αποχέτευση ομβρίων του σπιτιού κατά την διάρκεια μιας νεροποντής.Γίνεται καλύτερη αξιοποίηση της έκτασης του οικοπέδου του κτίσματος καθώς μια επιπλέον έκταση είναι καλύτερα αξιοποιήσιμη.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια λόγω απουσίας πράσινου και υπερβολικής παρουσίας τσιμέντου και ασφάλτου), συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και παρέχουν χρήσιμο χώρο στην εκτοπισμένη από τις πόλεις άγρια ζωή.Η ηχομόνωση του δικού μας κτηρίου μπορεί να βελτιωθεί έως 8db προσφέροντας παράλληλα μείωση του θορύβου της πόλης καθώς ο ήχος απορροφάται από την μαλακή επιφάνεια της πράσινης ταράτσας και δεν αντανακλάται. Η ύπαρξη πράσινων στεγών σε μια πόλη είναι μεγαλύτερης αξίας από την ύπαρξη πάρκων αναφορικά με την επίτευξη θερμικής άνεσης στην πόλη.Επιστρέφουμε ένα μικρό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος στην φύση για να φιλοξενήσει έντομα και φυτά.Το βρόχινο νερό που πέφτει στην πράσινη στέγη επιστρέφει στο έδαφος καθαρισμένο από βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους.

Κοινωνικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους, παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή/και κοινωνικοποίηση.


Ενώ, όπως μας πληροφορεί το ίδιο site υπάρχουν 3 βασικοί τύποι "πράσινων στεγών", ανάλογα με το βάθος φύτευσης και την φροντίδα που τους αρμόζει:


Εντατικός τύπος (Intensive)
Περιλαμβάνει υπόστρωμα πάχους 12-100 εκατοστών και μπορεί να φιλοξενήσει χλοοτάπητα, φυτά, θάμνους έως και δέντρα. Απαιτεί αντίστοιχη τακτική συντήρηση για άρδευση και λίπανση.

Ημιεντατικός τύπος (Semi-intensive )
Μία μέση κατάσταση με υπόστρωμα τυπικού πάχους 10-25 εκατοστών, όπου μπορούμε να έχουμε χλοοτάπητα, φυτά και θάμνους. Απαιτεί μια μικρή συντήρηση.

Εκτατικός τύπος (Extensive)
Αποτελούν μια εύκολη και χαμηλού κόστους προσέγγιση. Πρακτικά δεν χρειάζονται καθόλου η χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Τυπικό πάχος υποστρώματος 8-15 εκατοστά. Φιλοξενούν χλοοτάπητα και φυτά χαμηλής βλάστησης.


Η ιδέα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και εύκολα πραγματοποιήσιμη, όντως με πολλά οφέλη για έναν άνθρωπο που ζει καθημερινά στο εξοντοτικό περιβάλλον των πόλεων, αποξενωμένος από το φυσικό του "πράσινο" περιβάλλον...


Υ.Γ. Το κείμενο που είναι με πλάγια γράμματα, προέρχεται από το site greenroofs.gr, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε για περισσότερες πληροφορίες...

2 σχόλια on "ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ...ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!"

KourtGeo είπε...

πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο

korina είπε...

πολυ καλο το αρθρο επικαιρο και πραγματη μοντερνο καθως επισης και πρακτικο
που κειμενεται οικονομικα?μπορει ο μεσος πολιτης να προσεγγισει μια τετοια κατασκευη??

Επισκέψεις από 28/6/07...