Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

On: 8.10.08


Χωρίς περιττά σχόλια, μιας και το άρθρο τα λέει όλα από μόνο του, σας παραθέτω το μεγαλύτερο κομμάτι από ένα άρθρο της Χριστίνας Ντέντε, που δημοσιεύτηκε στις 24/9 στο cosmo.gr:

Νέες μετρήσεις του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν ότι ο Ασωπός ποταμός επιβαρύνεται καθημερινά με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, βάριο και άλλα τοξικά μέταλλα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Από τα ευρήματα της νέας έρευνας προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των επικίνδυνων μετάλλων εντοπίζονται στα νερά του ποταμού Ασωπού από τα Οινόφυτα έως και τον Ωροπό, που μολύνονται από τα λύματα συνολικά 407 βιομηχανιών και βιοτεχνιών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.Οι αναλύσεις της μελέτης, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2008 και θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο για το νερό στις 16 Οκτωβρίου, κατέγραψαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν το όριο για το πόσιμο νερό σε ολικό χρώμιο είναι 50 μικρογραμμάρια. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει όριο για την περιεκτικότητά του σε εξασθενές χρώμιο καθώς θεωρείται καρκινογόνο. [...]

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνεται και γνωμάτευση που δείχνει ακαταλληλότητα των υδάτων για άρδευση: «Τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων έως και τις εκβολές του στον Ωροπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από τα βαρέα μέταλλα».

Επιπλέον, στην περίληψη της έρευνας αναφέρεται ότι «η συλλογή μεγάλου αριθμού δειγμάτων κατά μήκος όλης της έκτασης του ποταμού επιβεβαίωσε την καθολική ρύπανση και μόλυνσή του. Το νερό, το οποίο παροχετεύεται προς τις εκβολές του, οφείλεται αποκλειστικά σε εκχύσεις βιομηχανικών αποβλήτων, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 13.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα κατά την υγρή περίοδο».Τα αποτελέσματα των αναλύσεων της έρευνας διαψεύδουν την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 31 Ιουλίου, όπου αναφερόταν ότι «από τις συνεχείς δειγματοληψίες στην περιοχή διαπιστώνεται ότι δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά».


Η φωτογραφία προέρχεται από ένα άρθρο που επαναδημοσιεύτηκε στο οικολόγιο και αφορά το χρονικό της καταστροφής του Ασωπού!

1 σχόλια on "Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!"

Giousurum είπε...

TO thema tou asopou einai kai terastio kai "endiaferon" kathos mporei na kapsei pollous kai diaforous kai adiaforous kai "adiafthorous"...Thymamai ena dynato reportaz gia to thema tou tsima...An mathete to ti telika tha ankoinothei sto synedrio gia to nero enimaroste mas...

Επισκέψεις από 28/6/07...