ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ;

On: 9.2.09



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεχθήκαμε από πολίτες κάποιες αναλύσεις νερού από εργαστήρια της πόλης όπου αναφέρονται περιεκτικότητες της τάξης του 8-10 μγρ/λίτρο εξασθενούς χρωμίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ουσία στις τοξικές και καρκινογόνες.
Η οδηγία 98/83/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει θέσει όριο για το εξασθενές χρώμιο, δηλαδή είναι μηδέν, δεν πρέπει να ανιχνεύεται. Ενώ για το ολικό χρώμιο έθεσε ανώτατο όριο τα 50 μγρ/λίτρο.
Μια ανεξάρτητη αμερικανική περιβαλλοντική αρχή, το ΟΕΗΗΑ, σημειώνει ότι η συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0.2 μγρ/λίτρα.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών προτείνει ότι το πόσιμο νερό μπορεί να έχει 0.2 μγρ/λίτρο.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας πρόσφατα επιβεβαίωσε δικαστικά ότι το νερό που περιέχει σε οποιαδήποτε συγκέντρωση εξεσθενές χρώμιο, είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Τα αποτελέσματα στα δείγματα του νερού που εξετάσθηκαν βρέθηκε περιεκτικότητα σε εξεσθενές χρώμιο 40-50 φορές υψηλότερη !
Όμως μολυσμένο νερό εκτός από μολυσμένα ποτάμια και θάλασσες σημαίνει και επικίνδυνα τρόφιμα, αφού το νερό χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, για άρδευση, στην παραγωγή κρέατος και γάλατος, στην βιομηχανία χυμών και ποτών, αλλά και ως μέσο έκπλυσης όλων σχεδόν των πρώτων υλών που είναι τρόφιμα.
Απευθυνόμαστε :
Στο Δήμο Ανθηδόνος
Στον Δήμο Χαλκίδας
Στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, στην Διεύθυνση Υγείας και Περιβάλλοντος
1. Τι στοιχεία έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις επίσημες αναλύσεις των νερών από τις περιοχές που αναφέρθηκαν ;
2. Υπάρχουν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό του δικτύου και τι ποσότητες έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρόνο ;
3. Εάν έχουν διαπιστώσει οι αναλύσεις κάποιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, τι μέτρα έχουν παρθεί για να τις εκμηδενίσουν ;

Ζητούμε άμεσα να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας.


Χαλκίδα 31-1-2009

ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ



Την καταγγελία αυτή την είδαμε δημοσιευμένη στο ιστολόγιο του συγκεκριμένου δικτύου συλλόγων Ευβοίας και θέλουμε και 'μεις να ενώσουμε την φωνή μας με τους πολίτες της Εύβοιας, ζητώντας απαντήσεις για ένα πολύ σοβαρό θέμα.

0 σχόλια on "ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ;"

Επισκέψεις από 28/6/07...