ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"!

On: 23.4.09

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας παραθέτουμε την ανάρτηση από το blog Αντίπαρος, το οποίο αφορά ένα ντοκυμαντέρ που σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε μία ώρα και να το δειτε, όπως και αξίζει να επισκεφθείτε το blog Αντίπαρος!

"Φωνή Αιγαίου:
Σκηνοθεσία: Λυδία Καρρά

Πρόκειται για μία ταινία -ντοκυμαντέρ που καταγράφει το Αιγαίο: την αισθητική υποβάθμιση, την καταστροφή του οικοσυστήματος, την άναρχη δόμηση, τη ρύπανση...

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα χώρο που αγαπήθηκε επί αιώνες για αυτά που ακόμα μας θέλγουν σε αυτό. Το Αιγαίο με τις διάφανες ακρογιαλιές, τις ασπόνδυλες πλαγιές και τα χωριά-αετοφωλιές του. Και στη θέση του, αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς ελεύθερες παραλίες, χωρίς πίστη, χωρίς αγάπη.

Η ταινία της Λυδίας Καρρά, ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο και αντίλογο των κατοίκων. Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής.

Σ' ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Ο φακός εγκλωβίζει αυτή την ομορφιά, όπου υπάρχει ακόμα αλώβητη. Τα λόγια του Ελύτη, σταθερή αναφορά στον κόσμο των ονείρων. Νέες, δημιουργικές ιδέες προβάλλουν ... Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «... το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας...»".



Υ.Γ. Ο μόνος λόγος που αναδημοσιεύουμε το ντοκυμαντέρ αυτό, είναι γιατί θεωρούμε πως αυτού του είδους τα δημιουργήματα προσφέρουν γνώση η οποία πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλους. Αν παρόλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας από το mail του blog!

1 σχόλια on "ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"!"

Magos Gsisspor είπε...

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και το μπλογκ σας.

Όσον αφορά το δικαίωμα να προβληθεί η ταινία διαδικτυακά σας παραπέμπω στο 1ο σχόλιο από την ανάρτηση στο antiparos-blog από κάποιον με ψευδώνυμο μεν, του περιβάλλοντος της κ.Καρρά δε, που μας υπέδειξε το σύνδεσμο στο googlevideo.

Επισκέψεις από 28/6/07...