ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ...

On: 5.5.09



Λοιπόν, για μια ακόμα ανάρτηση θα επιστρέψουμε σε θέμα που είχαμε ασχοληθεί και στο παρελθόν. Από το ιστολόγιο της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον λάβαμε ένα mail που μας ενημερώνει ότι η οικολογική κίνηση Αντίκυρας “η ΑΡΤΕΜΙΣ” (μέλος του δικτύου της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον), σε συνεργασία με το δίκτυο κινήσεων πολιτών Κορινθιακού, οργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στην Αντίκυρα, το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία της Αντίκυρας. Η εκδήλωση έχει θέμα την:
“ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ”.
Για να εξηγήσουμε καλύτερα θα δανειστούμε ορισμένα κομμάτια από το ιστολόγιο της Κίνησης. Λοιπόν, για πολλά χρόνια λειτουργεί στην περιοχή της Βοιωτίας, στην πλευρά που βρέχεται από τον Κορινθιακό εργοστάσιο της Αλουμίνιο της Ελλάδας.
Αυτή η μονάδα, στην έκταση της οποίας (σημειώνουμε ότι απαλλοτριώθηκε για τον ειδικό σκοπό της εγκατάστασης μονάδων αλουμίνας και αλουμινίου) επιχειρείται, τα τελευταία χρόνια, να εγκατασταθεί ένα ενεργειακό κέντρο, σε συνεργασία με την ισπανική ENDESA. Έχει, ήδη, κατασκευαστεί η πολυσυζητημένη μονάδα συμπαραγωγής με φυσικό αέριο, 334 MW (χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία ακόμη), κατασκευάζεται δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, 412 MW (έχουν γίνει προσφυγές για την αποτροπή της), υπάρχει διατυπωμένη σκέψη για τρίτη μονάδα φυσικού αερίου, ενώ εκεί σχεδιάζονταν και η μονάδα λιθάνθρακα των 600 MW. Επίσης αυτή η μονάδα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή 800.000 τόνων ετησίως κόκκινης λάσπης (που απορρίπτονταν στο σύνολό της στον Κορινθιακό, ενώ και τώρα ένα μεγάλο μέρος της έχει την ίδια τύχη).
Περισσότερα για την κόκκινη λάσπη, μπορείτε να δείτε στην παλιότερη ανάρτησή μας (είναι το πρώτο link σε αυτή την ανάρτηση).
Πρόσφατα, η εταιρία έκανε μήνυση για πλαστά στοιχεία στις έρευνες που πραγματοποίησε η οργάνωση (για περισσότερα εδώ). Πάντως θα ήταν πολύ χρήσιμο να μπορέσει κάποιος να πάει στην εκδήλωση, μιας και εμείς βρισκόμαστε αρκετά μακρυά και να μας στείλει περισσότερα στοιχεία, όπου θα παρουσιαστούν τα εξής:

“Αποτίμηση περιβαλλοντικών μελετών για την κατασκευή και λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή του όρμου της Αντίκυρας»
Ομιλητής: Παπανίκας Δημήτριος. τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
Τομέας Ενέργειας, Αεροναυτικής & Περιβάλλοντος

"Επιπτώσεις στο χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της ¨Αλουμίνιον της Ελλάδος"
Ομιλητές:
Δρ. Χρ. Αναγνώστου. Γεωλόγος - Ιζηματολόγος
Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Δρ. Ι. Χατζηανέστης. Χημικός - Ωκεανογράφος
Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να ακούσουμε και την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων,αλλά και να δούμε τα επιστημονικά αποτελέσματα. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να κρίνει, αλλά η κατάσταση στον Κορινθιακό είναι πραγματικά τραγική. Μία θάλλασσα που ήταν γεμάτη ζωή, σιγά σιγά καταστρέφεται για χάρην των χρημάτων και του κέρδους και δυστυχώς όχι μόνο από μία επιχείρηση...

0 σχόλια on "ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ..."

Επισκέψεις από 28/6/07...