Προχθές, μου κέντρισε το ενδιαφέρον μία συνέντευξη του Παναγιώτη Παπασταματίου, αντιπροέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στην εφημερίδα "Τα Νέα" και τον Γ. Φιντικάκη, όπου απάντησε σε 20 ερωτήσεις:
Πραγματικά μία ενδεικτική συνέντευξη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι αυτό της ηλεκτροδότησης από Ανανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ο άνεμος...
Η φωτογραφία της ανάρτησης, είναι από παλιότερο κείμενο αυτού εδώ του ιστολογίου, που αφορά ένα νησί -πρότυπο ανάπτυξης- στην Δανία, το Samso...
Είστε ικανοποιημένος από τον ρυθμό εγκατάστασης αιολικών πάρκων;
Τόσο όσο ένας μαθητής που περνάει οριακά την τάξη παίρνοντας τη βάση, ενώ ο φίλος του από την Πορτογαλία παίρνει 18.
Ποιος είναι ο εθνικός στόχος του 2020;
18% πράσινη ενέργεια στο σύνολο της κατανάλωσης.
Δηλαδή πόση εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά πρέπει να έχουμε ώς τότε;
Τουλάχιστον 10.000 ΜW. Στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα σπίτια και στα χωριά μας.
Και πόσα έχουμε σήμερα;
Τo ένα δέκατο: 1.000 ΜW.
Για να πιάσουμε τον στόχο, πόσα χρειάζεται να βάζουμε κάθε χρόνο;
Όσα βάλαμε από γενέσεως κόσμου: 1.000 ΜW κάθε έτος.
Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Αν έχουμε μια νέα Γένεση.
Ίσως τότε αλλάξει το κύτταρό μας και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα.
Αδειοδοτικές διαδικασίες. Πόσοι εμπλέκονται;
Για ένα αιολικό πάρκο πάνω από 40 ΜW υπογράφουν συνολικά 350 υπάλληλοι και πολιτικοί. Χωρίς να υπολογίζουμε τις ενδιάμεσες αλληλογραφίες.
Για να θυμηθούμε τα φοιτητικά μας αμφιθέατρα, η νομιμότητα των αποφάσεων καθορίζεται από τη μαζικότητα των υπογραφών και όχι από ανενεργές εγκυκλίους και νόμους.
Επομένως ο μέσος χρόνος υλοποίησης ενός έργου είναι;
Ο ελάχιστος 5 έτη και ο μέγιστος άπειρος.
Ενώ θα έπρεπε να είναι...
Δύο έτη. Αρκούν για τον ουσιαστικό έλεγχο των επιπτώσεων.
Σε πόσες πρέπει να μειωθούν οι απαιτούμενες άδειες;
Δεν χρειάζεται. Χρειάζεται να πηγαίνουν οι διαδικασίες παράλληλα και όχι σειριακά όπως τώρα. Και κυρίως χρειάζεται όταν η διοίκηση παραβιάζει τις προθεσμίες, ο επενδυτής να μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Αισιοδοξείτε πως μπορεί αυτό να γίνει;
Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος.
Τι πληροφόρηση έχετε για τα μέτρα που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία;
Προσδοκούμε την πρόκριση με γκολ στο 90ό λεπτό!
Δηλαδή υπάρχει πολιτική βούληση;
Πάντα, εδώ και δεκαετίες.
Βελτίωση υποδομών της ΔΕΗ...
Να βάλουμε και άλλους στο γήπεδο και να παίξουν μπάλα και οι ιδιώτες, όχι μόνο η ΔΕΗ. Ενδυναμώστε τον διαιτητή (ΔΕΣΜΗΕ), δώστε του πόρους για να μην «πιάνεται» από τη μεγάλη ομάδα (ΔΕΗ) και δώστε του και πολύ προσωπικό, για να μπορεί να τρέχει διαρκώς πάνω- κάτω στο γήπεδο και να παρακολουθεί τις φάσεις.
Κυρίως σε ποιες περιοχές χρειάζεται επενδύσεις το δίκτυό της;
Παντού, 10.000 ΜW δεν είναι παίξε γέλασε.
Και με τις διασυνδέσεις των νησιών τι γίνεται;
Προχωράνε οι Κυκλάδες και ανακοινώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη διασύνδεση όλου του Αιγαίου. Καλά νέα, αρκεί να μη μπλοκάρονται οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο όνομα της αναμονής μελλοντικών δημόσιων επενδύσεων στις διασυνδέσεις.
Κινείται κάτι και για τη ζεύξη της Εύβοιας με την Αττική...
Ναι, οι ιδιώτες έδωσαν πλήρη διασφάλιση στη ΔΕΗ ότι θα πληρώσουν. Η ΔΕΗ οφείλει να αναθέσει τάχιστα την προμήθεια του υποθαλασσίου τμήματος.
Τελικά, οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν στο σεξ;
Το πρωί τους βλέπω όλους χαμογελαστούς και χαρούμενους στο γραφείο και τα εργοτάξια. Κατά το μεσημέρι που έχουμε μιλήσει ήδη με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε ξενερώσει. Το άλλο πρωινό, πάλι χαμόγελα. Πάντως για ακόμα καλύτερο σεξ, συνιστώ τα κτίρια ελέγχου των αιολικών πάρκων σε υψόμετρο πάνω από τα 1.500 μέτρα.
Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα αιολικά πότε θα δούμε;
Έχουμε δει αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερες. Καλά που υπάρχουν ηρωίδες και ήρωες στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αγωνίζονται μαζί μας.
«Σηκώνουν» ανεμογεννήτριες η Πεντέλη, η Πάρνηθα, ο Υμηττός;
Προχθές η κόρη μου η Αμαλία μού έβαλε τη λέξη «ανεμογεννήτρια» στην κρεμάλα. Ονειρεύομαι όταν θα ξανανέβω μαζί της στα βουνά της Αττικής να της δείξω τα αιολικά πάρκα.
Ελπίζω να μην έχει πάει Λύκειο από Α΄ Δημοτικού που τελείωσε φέτος.
Πραγματικά μία ενδεικτική συνέντευξη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι αυτό της ηλεκτροδότησης από Ανανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ο άνεμος...
Η φωτογραφία της ανάρτησης, είναι από παλιότερο κείμενο αυτού εδώ του ιστολογίου, που αφορά ένα νησί -πρότυπο ανάπτυξης- στην Δανία, το Samso...
1 σχόλια on "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΤΑΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!"
Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της Οξυάς στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"
Δημοσίευση σχολίου