SOLAR IMPULSE: ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ!

On: 1.7.09

Το πρώτο αεροπλάνο του κόσμου που θα κινείται μόνο με την ηλιακή ενέργεια, με το όνομα Solar Impulse αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από τον Ελβετό «πατέρα» του Bertrand Piccard, o οποίος φιλοδοξεί με αυτό κάποια μέρα να κάνει το γύρο του κόσμου.
To Solar Impulse, έχει συνολικό μήκος φτερών όσο και ένα Boeing 747 αλλά είναι τόσο βαρύ, όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. «Χθες ήταν ένα όνειρο, σήμερα είναι ένα αεροπλάνο, αύριο θα είναι ο πρεσβευτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δήλωσε ο Piccard στην επίσημη τελετή παρουσίαση του αεροπλάνου του.
Ωστόσο το ελαφρύ και χαριτωμένο αεροσκάφος που παρουσιάστηκε θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για δοκιμές. Όταν αυτές ολοκληρωθούν, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, θα κατασκευαστεί ένα νέο Solar Impulse, με οδηγό τη «σοφία» που θα έχει συγκεντρωθεί κατά τις δοκιμές.
Σύμφωνα με τον Piccard και τον συνεργάτη του, το Solar Impulse χρησιμοποιεί 12.000 «κύτταρα» για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας. Αυτά στη συνέχεια φορτίζουν μπαταρίες λιθίου οι οποίες δίνουν ενέργεια σε τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες. Οι μηχανές του, έχουν δύναμη 40 αλόγων, πράγμα που το καθιστά μάλλον αργό. Για την ακρίβεια απογειώνεται με ταχύτητα 35 χιλιομέτρων/ώρα, και η μέγιστη ταχύτητα πτήσης του είναι 70 χιλιόμετρα/ ώρα.
Οι κατασκευαστές του ευελπιστούν ότι θα κάνει μία πρώτη πτήση πάνω από τον Ατλαντικό το 2012 και ότι η απογείωση αυτή θα είναι όπως η πρώτη πτήση των αδελφών Wright.
Το μόνο πράγμα που «φοβάται» το Solar Impulse είναι η συνεχής κακοκαιρία, γιατί το «καύσιμό» του είναι ο ήλιος. «Θα πρέπει να αποφύγουμε την κακοκαιρία. Θα πρέπει να αποφύγουμε τη βροχή, γιατί όταν βρέχει δεν θα είναι δυνατή η συλλογή ενέργεια» δήλωσε ο συνεργάτης του Piccard, Borschberg.
O ίδιος ο Piccard δηλώνει ότι, το αεροπλάνο του θα φέρει μια «πράσινη επανάσταση» καθώς όπως λέει «τη στιγμή που θα υπάρχει ένα αεροπλάνο το οποιο μπορεί να πετάξει μέρα και νύχτα χωρίς καύσιμα, κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αδύνατο να γίνει το ίδιο με τα αυτοκίνητα, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και τα κομπιούτερ».
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Solar Impulse, επισκεφθείτε το site.


Η παραπάνω είδηση είναι από το cosmo.gr (ημ/νία δημοσίευσης 26/6/09) και συντάκτης της είναι η Ντίνα Μιχαλοπούλου.Επίσης στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο τρόπος κατασκευής των φτερών του αεροπλάνου...

1 σχόλια on "SOLAR IMPULSE: ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ!"

Ηλιακά παιχνίδια είπε...

Πέντε χρόνια μετα τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου, η κατασκευή του ηλιακού αεροπλάνου Solar Impluse 2 που αποτελεί την εξέλιξη του πρωτοτύπου Solar Impluse είναι γεγονός, καθώς επίσης και η έναρξη του ταξιδιού του με στόχο να κάνει το γύρο του κόσμου. Καλή επιτυχία!

Επισκέψεις από 28/6/07...