ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ...

On: 7.9.09



Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι το πρόγραμμα με τους μπλε κάδους ανακύκλωσης ξεφεύγει από τα αστικά κέντρα και σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας συλλέγονται υλικά προς ανακύκλωση. Σίγουρα έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά γύρω από το θέμα και πάνω κάτω ξέρουμε τι να κάνουμε με τα σκουπίδια μας. Όμως είναι μια ευκαιρία για να επαναλάβουμε ορισμένα πράγματα.

-Κατ' αρχήν με τον όρο ανακύκλωση εννοούμε την επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
-Τα υλικά που ανακυκλώνουμε κατά κύριο λόγο είναι το πλαστικό, το γυαλί, το χαρτί και μέταλλα, όπως αλουμίνιο, χαλκός και σίδηρος.
-Όταν αποφασίζουμε να βάλουμε κάποια ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους, αυτά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερα, καθώς υπολείμματα από διάφορα μη ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να καταστρέψουν όλη την διαδικασία της ανακύκλωσης. Γι' αυτό φροντίζουμε π.χ. να καθαρίζουμε τα πλαστικά δοχεία από το γιαούρτι ή τον χυμό πριν τα πετάξουμε.
-Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης, ΟΧΙ όμως μέσω της εναπόθεσής τους στους μπλε κάδους.


Επίσης για περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ανακύκλωση, μπορείτε να δείτε σε μια προηγούμενη ανάρτησή μας, στο site του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.

1 σχόλια on "ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ..."

Βάσω είπε...

Ανακύκλωση με όλα μέσα σε έναν κ μόνο -ανοιχτό- κάδο,όπου τις Κυριακές συνήθως θα γεμίσουν κ με σκουπίδια που προοριζονται για το ΧΥΤΑ, με συσσώρευση ανακυκλώσιμων σε ΚΔΑΥ (ποιος θα τα ξεχωρίσει όλα αυτά???) κ κατά τα άλλα να νιώθουμε ευτυχισμένοι που ανακυκλώνουμε τα περιοδικά κ τα κουτάκια από τις πορτοκαλάδες. Και στις βιομηχανίες τεράστιοι όγκοι πλαστικού και χαρτιού να περιμένουν να ανακυκλωθούν κ να μην κάνουν σε κανένα δοιαχειριστή για ανακύκλωση, γιατί έχουν ξένες ύλες ή μυρίζουν.
Συγχαρητήρια στους δήμους που έχουν δικό τους πρόγραμμα ανακύκλωσης με ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ καδους με οπές για το κάθε ανακυκλώσιμο υλικό.

Επισκέψεις από 28/6/07...