ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!

On: 5.12.09


του Γιάννη Κουτελίδα - 26/11/2009

Εικόνες καταστροφής και τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντίκρισε η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου (Δείτε το σχετικό video ΕΔΩ). Το Αρχιπέλαγος έσπευσε στην περιοχή, μαζί με επιστήμονες του Εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου, για εκτεταμένη ρύπανση στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού.

Πριν τη μετάβαση της ερευνητικής ομάδας στο Ρέθυμνο, προηγήθηκε δειγματοληψία και ανάλυση δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και μικροβιολογικές αναλύσεις στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους, εμφανίζοντας χωρίς κανένα προφανή λόγο επίπεδα άνω των επιτρεπτών ορίων.

Μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους ταξίδεψαν στο Ρέθυμνο και πραγματοποίησαν επιτόπια εκτεταμένη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από κοινού με το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ και το Παρατηρητήριο Αρχιπελάγους Ρεθύμνου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, μέσω παρατήρησης στην παράκτια ζώνη και κατάδυσης σε απόκρημνα σημεία, πέριξ της περιοχής αναφοράς, η οποία φιλοξενεί χοιροτροφικές μονάδες (όπου σύμφωνα με πληροφορίες η ετήσια παραγωγή χοίρων προσεγγίζει τις 35000) σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από τη θάλασσα.
Στην περιοχή εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Το φαινόμενο της υπερχείλισης είναι ενδεικτικό της εκτεταμένης μόλυνσης και ρύπανσης, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αναπόφευκτη δραματική επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, σε υπόγεια νερά (γεωτρήσεις) στην περιοχή, κατέδειξαν εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα διοχέτευσης λυμάτων (ακαθαρσιών) του χοιροτροφείου σε έδαφος με φυσικά ρήγματα. Με βάση σχετικό γεωλογικό χάρτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, προκύπτει ότι οι εγκαταστάσεις της μονάδος, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της βιομηχανίας αλλαντικών, βρίσκονται στην επιφάνεια πετρωμάτων που είναι έντονα διαρρηγμένα.


Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας, η έντονη δυσοσμία αποτέλεσε απλώς το αιτιατό της υπόθεσης, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους στη Σάμο για την ποιότητα των νερών επιβεβαίωσαν τις αρχικές ενδείξεις για την πηγή της μόλυνσης.
Η περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli που εντοπίστηκε στα δείγματα θαλασσινού νερού, καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία σημειώνεται πως απέχει λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από την πλησιέστερη ξενοδοχειακή μονάδα.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται ενδεικτικά κάποια συγκριτικά αποτελέσματα των αναλύσεων στην περιοχή αναφοράς και σε περιοχή που απέχει 2 μίλια μακριά.


Η κατάσταση αυτή θίγει κάθε έννοια πολιτισμού και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και διογκώνει καθημερινά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την υγεία των οικοσυστημάτων.
Απέναντι σε αυτή την ντροπιαστική και εγκληματική πραγματικότητα που έχουν οικοδομήσει ορισμένοι επιχειρηματίες και ετοιμάζουν να αφήσουν μόνιμη παρακαταθήκη για τον νομό και το νησί, καλούμε τις Διευθύνσεις υγιεινής της Νομαρχίας, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και όποιες άλλες υπηρεσίες ορίζονται αρμόδιες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα.
Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση και να πράττουμε ό, τι κρίνουμε σκόπιμο για να σταματήσει η ασυδοσία, και ο κατήφορος στον οποίο μερικοί έχουν δρομολογήσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και το μέλλον της υγείας των παιδιών τους.


Το παραπάνω κείμενο είναι από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου "Αρχιπέλαγος".

1 σχόλια on "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ!"

Ανώνυμος είπε...

Online petition - ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΤΖΙΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Επισκέψεις από 28/6/07...