ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΖΩΙΚΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ!

On: 20.12.09

Η χώρα μας καταδικάστηκε από την Ε.Ε και καλείται να πληρώσει για:
  • Ελλιπή μέτρα που αφορούν στην ταφή αποβλήτων χωρίς προηγούμενη μεταποίηση

  • την απουσία επίσημων ελέγχων, καθώς και

  • τις πλημμέλειες στη διαδικασία εγκρίσεως των εγκαταστάσεων διαχειρίσεως των ζωικών υποπροϊόντων και στη διαδικασία αποτεφρώσεως του υλικού ειδικού κινδύνου.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, 17.12.2009 στο Λουξεμβούργο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε μια ακόμη καταδικαστική απόφαση: C-248/08, Επιτροπή κατά Ελλάδας.

Η νέα καταδίκη της χώρας μας αφορά την απόρριψη και την ταφή των ζωικών υποπροϊόντων, σύμφωνα με την οποία, η απόρριψη και η ταφή γίνεται, χωρίς προηγούμενη μεταποίηση, σε χώρους υγειονομικής ταφής, κατά παράβαση του κανονισμού και μάλιστα χωρίς επίσημο έλεγχο. Οι επιθεωρητές της Ε.Ε. που πραγματοποίησαν τους ελέγχους διαπίστωσαν, ότι η χώρα μας δεν μπόρεσε να αποδείξει με απτά στοιχεία, ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει, στην πράξη, την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό.

Σήμερα, λάβαμε την επιστολή που ακολουθεί από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας (ΟΟΒ), τα μέλη της οποίας διεξάγουν εδώ και 20 χρόνια έναν υποδειγματικό αγώνα για την προστασία του Περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και όχι μόνο. Πέρυσι, μέσα από μια κοινή προσπάθεια με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ), αναδείχθηκαν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία των δύο Νομών αλλά και το θέμα της σημερινής καταδίκης της χώρας μας. Παρόμοιες εικόνες αντικρίσαμε και καταγγείλαμε κι εμείς εδώ στην Κατερίνη και είμαστε σίγουροι, πως ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΟΒ, η Νομαρχία Ημαθίας με τις υπηρεσίες της, φρόντισε τα μέγιστα και σίγουρα, και όπως αναφέρουν «δεν θα πληρώσει βέβαια την αναλογούσα καταδίκη». Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες δεν χρειάζεται να σχολιαστούν. Τα μέλη της ομάδας από την Ημαθία επισημαίνουν: «Αν και οι καταγγελίες της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας στις υπηρεσίες ήταν συνεχείς, αν και οι δημοσιοποίηση της κατάστασης έγινε πολλές φορές, κανείς δεν υπελήφθη. Ούτε οι υπηρεσίες περιβάλλοντος, ούτε ο εισαγγελέας. Τώρα, μετά την καταδίκη, η πολιτεία θα ζητήσει ευθύνες από κάποιους; Θα παραπεμθεί κάποιος για παράβαση καθήκοντος; Θα τιμωρηθεί κάποιος επιτέλους, που με την συνειδητή ανοχή αυτής της κατάστασης, έβαλε σε ακόμη μια περιπέτεια μια ολόκληρη χώρα;»





ΟΜΑΔΙΚΗ ΜΗΝΥΣΗ

Μετά από συνεννόηση των δύο ομάδων από την Πιερία και την Ημαθία, καλούνται οι πολίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, να συνυπογράψουν τη μηνυτήρια αναφορά, η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές με στόχο την παραδειγματική τιμωρία των διευθυντών των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το κείμενο της μήνυσης και ο μηχανισμός κατάθεσης ψηφιακών υπογραφών θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στον ιστότοπο www.otoposmou.gr

Οι φωτογραφίες είναι από την περίοδο που έγιναν οι έλεγχοι από τα κοινοτικά όργανα.

Πηγές:

  • Οικολογική Ομάδα Βέροιας,

  • Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (http://www.otoposmou.gr) και

  • Agroschannel «Το κανάλι των αγροτών» (http://www.agroschannel.com)

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της καταδικαστικής απόφασης εδώ.




Όλο το παραπάνω κείμενο και οι φωτογραφίες μας εστάλησαν με e-mail από την εθελοντική ομάδα δράσης του ν. Πιερίας "Ο τόπος μου".

0 σχόλια on "ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΖΩΙΚΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...