Στα τέλη του 2007, η πόλη της Αθήνας έγινε μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας C-40, στην οποία συμμετέχουν μητροπόλεις από όλο τον κόσμο με σκοπό την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Greenpeace, η οποία από την πρώτη στιγμή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας, θέλησε να συνδράμει άμεσα στο έργο που θα έπρεπε να αναλάβει ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας μας. Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, συνέταξε σχετικό πακέτο προτάσεων το οποίο παρέδωσε στο δήμαρχο και τους συνεργάτες του (εννοείτε ότι τα παραπάνω προσφέρθηκαν δωρεάν και χωρίς την προσδοκία κάποιου ανταλλάγματος). Οι "Προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Δήμο Αθηναίων"[1] περιείχαν παρεμβάσεις στο κτιριακό απόθεμα του Δήμου, παρεμβάσεις στο στόλο οχημάτων του Δήμου, αλλαγές στην πολιτική προμηθειών αλλά και προτάσεις για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών από το Δήμο προς τους πολίτες. Οι προτάσεις μας έπαιρναν υπόψη τους τόσο το μέγεθος όσο και την ιδιαιτερότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα (σε σχέση με τις περισσότερες χώρες) και κατέληγαν και σε νεωτεριστικά μοντέλα χρηματοδότησης των δράσεων, μακριά από τις "παραδοσιακές" μεθόδους των άμεσων επιδοτήσεων.
Στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε απόλυτη σιγή από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων για το συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα, εν όψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης μάθαμε, από τα μέσα ενημέρωσης, ότι ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται στην πρωτοπορία των πόλεων που αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε την επικοινωνία από την ουσία. Το θέμα των κλιματικών αλλαγών και η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να περιοριστούν σε επικοινωνιακά μηνύματα. Ας μας ενημερώσει επιτέλους ο Δήμος Αθηναίων ποια μέτρα έλαβε μέχρι σήμερα για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές και ποια ήταν η αποτελεσματικότητά τους.
"Οι δηλώσεις που δε συνοδεύονται με δεσμεύσεις και σαφή χρονοδιαγράμματα δυστυχώς περιορίζονται στην επικοινωνία χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα," ανέφερε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. "Η κρίση των κλιματικών αλλαγών είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις. Η Greenpeace είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση".
Για περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Χαραλαμπίδης, τηλ. 210-3840774-5, κιν. 6979 395108
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:
1. http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/protaseis-ston-dimo-athineon.pdf
Greenpeace
Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα, τηλ. 210 3806374 & 375, fax 210 3804008 www.greenpeace.gr.
Αναδημοσίευση από το ecocrete.
0 σχόλια on "ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ;"
Δημοσίευση σχολίου