ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΧΙΣΤΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗ!

On: 15.7.10


Πριν από περισσότερο από δυο χρόνια, σε αυτό το blog είχε αναφερθεί το σχετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα σκουπίδια η λεωφόρος Σχιστού (δηλαδή την λεωφόρο που συνδέει το λιμάι του Πειραιά με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου). Ενώ είχα ακούσει και πιο πρόσφατα για το θέμα, πίστευα πως με κάποιο τρόπο το πρόβλημα είτε ότι έχει λυθεί, είτε ότι όδευε στο να λυθεί. Βλέπετε δεν έχει τύχει να περάσω τα τελευταία χρόνια από κει. Όμως στις 8 Ιουλίου δημοσιεύτηκε ένα σχετικό άρθρο (που το παραθέτω πιο κάτω) στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, όπου διαπίστωσα πως τίποτε δεν γίνεται και απλά οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Μια ανεξέλεγκτη χωματερή αναπτύσσεται στη λεωφόρο Σχιστού και στους γύρω από αυτήν παράδρομους, λόγω της ύπαρξης του κυριακάτικου παζαριού αλλά και άλλων παραγόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι μολύνσεων αλλά και πυρκαγιών. Ηδη, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί έντεκα πυρκαγιές.
Η κατάσταση έχει φέρει σε αδιέξοδο τόσο το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), που προχώρησε σε καταγγελία προκαλώντας το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών, όσο και τον Δήμο Περάματος που, αν και επί της ουσίας διαφωνεί με το ΒΙΠΑΣ, μοιράζεται την ίδια ανησυχία: μέχρι πότε θα επιβαρύνεται η καθημερινότητα των πολιτών;

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, Θεόδωρος Πιτσιρίκος περιγράφει την κατάσταση: «Εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, ιδίαιτερα του Δήμου Περάματος. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όχι μόνον εξακολουθεί αλλά έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό τόσο από την ύπαρξη στον χώρο καταυλισμού Αθιγγάνων όσο και από τη λειτουργία του υπαίθριου κυριακάτικου παζαριού, μετά το τέλος του οποίου οι υπεύθυνοι καθαριότητας του δήμου καθαρίζουν επιλεκτικά συγκεκριμένο χώρο, τον χώρο των μικροπωλητών, αφήνοντας την υπόλοιπη περιοχή στην τύχη της».

Απαντώντας στον υπαινιγμό, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας παραδέχεται ότι «η ελλιπέστατη καθαριότητα της λεωφόρου Σχιστού έχει προκαλέσει τη δημιουργία χωματερής και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά και εστία πυρκαγιάς, μια ομολογουμένως δυσάρεστη κατάσταση που επιβαρύνει την καθημερινότητα των δημοτών μας». Ωστόσο εξηγεί ότι ο δήμος «είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό μόνο του χώρου του παζαριού, το οποίο λειτουργεί κάθε Κυριακή στη λ. Σχιστού και την επόμενη αμέσως μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα το πρωί, οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους. Στη λεωφόρο Σχιστού», προσθέτει ο ίδιος, «παρατηρούνται σε καθημερινή βάση πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα του χώρου, έργο για το οποίο την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι αυτό γιατί η λεωφόρος Σχιστού έχει χαρακτηριστεί παράδρομος της εθνικής οδού και για τον καθαρισμό της αρμόδιο είναι το συγκεκριμένο υπουργείο».

Εντούτοις, έγγραφο του υπουργείου, και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Κατασκευής Εργων Συντήρησης Οδοποιίας, αναφέρει ότι «για τα θέματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή της λεωφ. Σχιστού-Σκαραμαγκά, όπου πραγματοποιείται το υπαίθριο κυριακάτικο παζάρι, υπεύθυνος είναι ο οικείος δήμος, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται». Ταυτόχρονα, η Νομαρχία Πειραιά σε πρόσφατο έγγραφό της ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές ότι «κατόπιν αυτοψίας που έγινε την Παρασκευή 21 Μαΐου σε υπαίθριο χώρο επί της Λεωφόρου Σχιστού διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν συγκεντρωμένα αδρανή υλικά και περιφερειακά του χώρου υπήρχαν διασκορπισμένα απορρίμματα οικιακού τύπου...», γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, Θεόδωρος Πιτσιρίκος, όπως μας ενημέρωσε, έχει ήδη δώσει κατάθεση στο Πταισματοδικείο του Πειραιά.

Επίσης δείτε ένα σχετικό βίντεο από την περιοχή που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

0 σχόλια on "ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΧΙΣΤΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...