SOS ΓΙΑ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!

On: 3.7.10


Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι τοπικές αρχές στον Νομό Εβρου, μετά το βιομηχανικό ατύχημα στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού Assarel, κοντά στην πόλη Πάζαρτζικ στην κεντρική Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Εβρου Μιχάλη Κογιομτζή, ομάδα ιχθυολόγων από το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Εβρου πραγματοποιεί από χθες έρευνες για πιθανή ύπαρξη νεκρών ψαριών, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι ανησυχητικό. Παράλληλα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού.

«Προς το παρόν και προτού λάβουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το εάν υπάρχουν κατάλοιπα κυανίου ή άλλων στοιχείων στο νερό, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι. Είμαστε ωστόσο σε επιφυλακή και περιμένουμε» σχολίασε ο κ. Κογιομτζής.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ και διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Κωνσταντινίδης σημείωσε πως υπάρχει τεράστια ανησυχία για χημική ρύπανση του ποταμού.

Τον κίνδυνο από το ατύχημα πρώτη επισήμανε η Οικολογική Εταιρεία Εβρου με γραπτή ανακοίνωσή της κατηγορώντας γι' αυτό την εταιρεία εκμετάλλευσης χαλκού, με τη χρήση κυανίου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Η Οικολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι «έντονα τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα ταξιδεύουν προς τον Εβρο, αν δεν έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα», επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ζωή στο ποτάμι αλλά και το σύνολο των υδροφορέων της περιοχής της Θράκης.

Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία, το «ατύχημα» συνέβη την Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Η πρώτη και σημαντική επίπτωση για το περιβάλλον ήταν τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, ενώ το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώθηκε σοβαρά από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα.

ΟΛΓΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Ευχαριστώ πολύ τον φίλο του ιστολογίου που είδε το παραπάνω κείμενο στο blog "Στρατονίκη-Μαντεμοχώρια" και μας το έστειλε. Το άρθρο προέρχεται από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Η εικόνα προέρχεται από το site alexandroupoli.net.

0 σχόλια on "SOS ΓΙΑ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...