ΗΠΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!

On: 2.9.10


Επιστημονική ομάδα η οποία πραγματοποιεί έρευνες στον Κόλπο του Μεξικού για να διαπιστώσει το εύρος της οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεσθεί λόγω της τεράστιας διαρροής πετρελαίου μετά τη βύθιση εξέδρας άντλησης ανακάλυψε ότι κάποια μικρόβια «καταπίνουν» το πετρέλαιο. Πρόκειται για ένα είδος θαλάσσιων μικροβίων το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας και εντελώς ξαφνικά οι πληθυσμοί του άρχισαν να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα συγκεκριμένα μικρόβια έχουν την ικανότητα να απορροφούν το πετρέλαιο.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Βerkeley, οι οποίοι διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα μικρόβια απορροφούν το πετρέλαιο χωρίς να χρειάζεται κατά τη διαδικασία να αφαιρούν ταυτόχρονα από το νερό οξυγόνο που είναι πολύτιμο για τη ζωή στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αυτό το νέο είδος μικροβίων ζει και ακμάζει σε βάθη όπου η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλή και δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρόβια αυτά έχουν ήδη καθαρίσει τις συγκεντρώσεις πετρελαίου που είχαν δημιουργηθεί πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια ζούσαν σε περιοχές όπου υπήρχε συχνή διαρροή πετρελαίου είτε από γεωτρήσεις είτε από πλοία και στην πορεία του χρόνου προσαρμόστηκαν και όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώνουν ερχόμενα σε επαφή με το πετρέλαιο, αλλά και να το «καταναλώνουν».

Το παραπάνω άρθρο και η φωτογραφία προέρχονται από την εφημερίδα "Το Βήμα".

Μετά την τεράστια καταστροφή τους προηγούμενους μήνες στο κόλπο του Μεξικού, αλλά και άλλες ανάλογες καταστροφές μικρότερου βεληνεκούς, αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκεκριμένα βακτήρια προκειμένου να μειώσουμε στο ελάχιστο την οικολογική καταστροφή, τότε θα έχουμε την δυνατότητα να γλιτώσουμε πολλά οικοσυστήματα από την καταστροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ το σχετικό κείμενο από την ιστοσελίδα του εργαστηρίου Lawrence Βerkeley

0 σχόλια on "ΗΠΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...