ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΩΣ "ΔΩΡΟ" ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

On: 1.2.11

Της Βάλιας Μπαζού

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και το «Πράσινο Ποντίκι» επιβεβαιώθηκε πλήρως για την επιλογή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να αναθέσουν το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που προωθούν συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Η απόλυτη επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του «Ποντικιού» έρχεται μέσα από την καταγγελία τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, του Δικτύου Μεσόγειος SOS, της Greenpeace και της WWF Ελλάς, για την πρόσφατη έκδοση περιβαλλοντικών όρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με τη μέθοδο της βιοξήρανσης, τεχνολογία Τεχνολογία που στη χώρα μας προωθεί η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα.

Για να εξηγούμαστε εάν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποστήριζαν ότι η προκήρυξη θα ήταν ανοικτή σε κάθε τεχνολογία, όπως καταγγέλλουν οι 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις, τελικά επιλέχθηκε μόνον η τεχνολογία της βιοξήρανσης που αποτελεί την πιο ακριβή διεθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε ο Δρ Φίλιππος Κυρκίτσος στις 6 Ιανουαρίου στο «Πράσινο Ποντίκι» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι η βασική εταιρεία, που πουλάει την τεχνολογία της βιοξήρανσης, τεχνολογία που έχει επιλεγεί (με τον τρόπο που σας ανέφερα παραπάνω) από τον ΕΣΔΚΝΑ για να γίνουν τρεις μονάδες σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό. Επίσης, η ΗΛΕΚΤΩΡ μπορεί ενδεχομένως να κατασκευάσει και άλλες μονάδες, που προβλέπονται στον ΠΕΣΔΑ Αττικής. Η ΗΛΕΚΤΩΡ μόλις πρόσφατα ανέλαβε να λειτουργήσει και το υπάρχων ΕΜΑΚ των Άνω Λιοσίων και φυσικά η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι ο βασικός μέτοχος στην κοινοπραξία που λειτουργεί τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών στα Άνω Λιόσια, που χρεώνει τα νοσοκομεία της Αττικής με περίπου 2.200 €/t για να τους τα διαχειριστεί, ενώ στην Ευρώπη τα εκεί εργοστάσια χρεώνουν 700-1.000 €/t !!! Και βέβαια η ΗΛΕΚΤΩΡ υλοποιεί ή διεκδικεί και όλα τα υπόλοιπα έργα διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η μεγάλη πράγματι εταιρεία είναι ο βασικός παίκτης στη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας και προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά της και να αυξήσει τα κέρδη της. Προσέξτε όμως πως δημιουργείται η αντίθεση της ΗΛΕΚΤΩΡ με τις δικές μας απόψεις. Η βασική τεχνολογία του ΠΕΣΔΑ η βιοξήρανση θέλει να παίρνει σύμμεικτο το σκουπίδι για να το επεξεργάζεται και να παράγει καύσιμο υλικό, που αποτελείται από οργανικά, χαρτί και πλαστικά. Από το οργανικό μέρος και το χαρτί ελπίζει η ΗΛΕΚΤΩΡ να πάρει από όλους μας και επιπλέον επιδότηση από τον νόμο για τις ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Οι 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΚΑ, καθώς και τη νεοεκλεγείσα τοπική αυτοδιοίκηση να σταματήσουν άμεσα αυτό το έγκλημα.

Από την εφημερίδα "Το Ποντίκι" διαμέσου oikologio.gr.

Νομίζω ότι αρχίζει και γίνεται ξεκάθαρο ότι γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν μαζευτεί σαν τα κοράκια οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αναζητώντας όλο και μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος όλων μας, χωρίς να δίνουν δεκάρα για τίποτε άλλο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, την έχουν κυριολεκτικά θάψει όλα τα μεγάλα ΜΜΕ.
Τελειώνοντας αυτό το σύντομο σχόλιο θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση (ίσως ρητορική). Τι έχουν να κερδίσουν όσοι άρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση (κι όχι μόνο) μέσα από τέτοιες συμφωνίες με μεγαλοεπιχειρήσεις; Δεν υποτίθεται ότι πρωταρχικός σκοπός τους είναι το συμφέρον των συμπολιτών τους;

2 σχόλια on "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΩΣ "ΔΩΡΟ" ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ"

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.κάτοικος θαμώνας Π.Α. είπε...

"AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

Παρεδόθη καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμων με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε δασική έκταση.!!!

Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }....., η σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου {επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική.

Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα πλησίον του μνημείου της Αθηνάς και ότι: το Εργον

της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!
συνεχ....

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.κάτοικος θαμώνας Π.Α. είπε...

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. !!!!!!!!!

Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, ΕΣΠΑ..που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;; δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων - ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν μαζί με τις βρύσες και λογικά σύντομα θα είναι ανύπαρκτες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός
( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;

Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://polmarkarch.wordpress.com
www.asda.gr/elxproi

Επισκέψεις από 28/6/07...