ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

On: 18.6.08

Το θέμα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα μας "βασανίζει" όλους. Επανειλημμένα, από αυτό εδώ το blog έχω καταφερθεί εναντίον της ΔΕΗ, όταν προσανατολίζεται στην δημιουργία ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού και όχι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είναι πραγματικά λυπηρό να χρειάζεται κάποιος έναρξη επιτηδεύματος και να ασφαλίζεται στο ΤΕΒΕ, προκειμένου να μπορέσει να στήσει μερικά φωτοβολταϊκά κύτταρα. Δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Επίσης, είναι πραγματικά λυπηρό να μένουν σε εμβρυϊκό στάδιο οι προσπάθειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, αν η χώρα μας εκμεταλλευόταν πλήρως την αιολική και την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού, θα μπορούσαμε να τροφοδοτούμε ένα μέρος της Ευρώπης με ρεύμα, πέραν των δικών μας αναγκών. Εδώ μπορείτε να δείτε έναν ενεργειακό χάρτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που δείχνει πως ειδικά στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο η ταχύτητα των ανέμων είναι τουλάχιστον μεγάλη, άρα και θα μπορούσαμε να παράγουμε μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την άλλη, ένα βήμα που αξίζει αναγνώρισης είναι η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Επίσης αν υλοποιηθούν όσα αναγγέλλει η ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια, σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς το καλύτερο για όλους μας.
Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από την εν λόγω ανακοίνωση της ΔΕΗ:"Οι επενδύσεις στον τομέα της Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπονται από το Στρατηγικό Σχέδιο, είναι περιβαλλοντικές και έχουν τρεις βασικούς στόχους:[...]2. Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την υλοποίηση επενδύσεων περίπου 2 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΗ Α.Ε., με στόχο την αύξηση του μεριδίου της στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια. Συνολικά μέχρι το 2014, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. σχεδιάζει την ανάπτυξη 950 MW, από τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα συνολικής ισχύος 537 MW, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο".
Μακάρι τα επόμενα χρόνια να αντιληφθούν οι άρχοντες του τόπου το ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πέραν από λιγότερο ενεργοβόροι, να γίνουμε και περισσότερο φιλικοί προς το πολύπαθο περιβάλλον μας.

Υ.Γ.Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο του ΣΚΑΪ με τίτλο "(αντι)κίνητρα για φωτοβολταϊκά".


photo by frtka

0 σχόλια on "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...