ΙΑΠΩΝΙΑ:ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ,ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ROLLER COASTERS!

On: 27.8.08




Μία πρωτότυπη ιδέα για οικολογικές μεταφορές μας έρχεται από την Ιαπωνία. Ένα νέο "οικολογικό" τρένο ετοιμάζεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2008, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας που χρειάζεται για την λειτουργία του. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες Senyo Kogyo Co Ltd και Senyo Kiko Co Ltd ανακοίνωσαν ότι θα δοκιμαστεί η λειτουργία ενός μέσου μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς, που θα χρησιμοποιεί την υψομετρική διαφορά ανάμεσα στα σημεία της τροχιάς του, προκειμένου να αναπτύσσει ταχύτητα και να εκτελεί τα δρομολόγιά του. Οι γραμμές θα είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε το τρένο να αποκτά σε κάθε "υψηλό" σημείο της τροχιάς του την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να διανύσει την απόσταση, μέχρι να φτάσει στο επόμενο "υψηλό" σημείο, χρησιμοποιώντας το 1/3 την ενέργειας που θα χρειαζόταν ένα συμβατικό τρένο.Με άλλα λόγια, η λογική είναι η ίδια με τα roller coasters, όπου η βαρύτητα παίζει τον ρόλο της κινητήριας δύναμης.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Eco ride -όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο μέσο- θα αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 30km/h, θα μπορεί να μεταφέρει 2.000-3.000 επιβάτες ανά ώρα, ενώ το κόστος κατασκευής ανά χιλιόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 18.2 και 22.7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πραγματικά πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο αν τελικά λειτουργήσει επιτυχώς, θα αποτελέσει ένα παράδειγμα "πράσινων" μεταφορών, που θα πρέπει να παραδειγματίσει πολλές άλλες χώρες(ανάμεσά τους και την δική μας), οι οποίες θα σταματήσουν να επενδύουν σε ενεργοβόρα μέσα μεταφοράς στο σύνολο της επικράτειάς τους.


Να τονίσουμε πως η πηγή της είδησης, αλλά και της φωτογραφίας είναι από το site Tech-on.

1 σχόλια on "ΙΑΠΩΝΙΑ:ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ,ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ROLLER COASTERS!"

Giousurum είπε...

opos diladi sxediazoume kai ta mesa mazikis metaforas stin xora mas...
bravo mas

Επισκέψεις από 28/6/07...