ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ "ΦΙΛΙΚΗ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...

On: 17.9.08


Εδώ και χρόνια πολλοί από εμάς έχουν την νοοτροπία πως θα πρέπει να "ξεφορτώνονται" άμεσα οτιδήποτε κρατούν στα χέρια τους και δεν τους χρειάζεται. Συνέχεια ακούγονται φωνές αγανακτισμένων πολιτών για το ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει φτάσει στο απροχώρητο. Επίσης σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένων και των πόλεων) από πολίτες και υπευθύνους, όμως κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν ακούσει τίποτα.
Έτσι καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους να αγνοούν τους κάδους σκουπιδιών, που πλέον βρίσκονται παντού, πετώντας οποιοδήποτε σκουπίδι κρατούν στο πεζοδρόμιο. Να τονίσω πως δεν εννοώ αυτή την στιγμή κάδους ανακύκλωσης, αλλά κοινούς κάδους σκουπιδιών. Από την άλλη, κάνοντας ένα ταξίδι στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, θα δούμε ανθρώπους να πετούν από το παράθυρο των αυτοκινήτων τους από χαρτάκια, μέχρι σακούλες με σκουπίδια. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στα διόδια των εθνικών οδών, όπου τα διαχωριστικά έχουν βυθιστεί στα πάσης φύσεως σκουπίδια. Επιπροσθέτως υπάρχουν και οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν εναποθέτουν τις σακούλες απορριμάτων στους κάδους, αλλά στο πεζοδρόμιο, έξω από την πόρτα της πολυκατοικίας τους ή σε όποιο άλλο ευφάνταστο σημείο βρίσκουν.
Είναι καιρός να σεβαστούμε όλοι το περιβάλλον και να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες. Ας κρατήσουμε τα σκουπίδια πάνω μας, μέχρι να βρούμε έναν κάδο να τα αφήσουμε. Ας μην πετάξουμε το τσιγάρο που καπνίζουμε από το παράθυρο, αλλά στο τασάκι του αυτοκινήτου που υπάρχει γι' αυτό τον λόγο. Επίσης οι σχάρες των υπονόμων δεν είναι σκουπιδοτενεκέδες Πολλοί από εμάς ίσως αυτό να νομίζουν, αλλά ποτέ δεν σκέφτονται τι θα γίνει τον χειμώνα που όλες οι σχάρες είναι βουλωμένες και πλημμυρίζουν ολόκληρες γειτονιές σε κάθε βροχή. Ας φροντίσουμε να αποκτήσουμε συνείδηση που να προστατεύει το περιβάλλον και όχι να το ρυπαίνει. Νομίζω πως κανείς μας δεν θέλει να βλέπει εικόνες με σκουπίδια παντού γύρω του.
Αφορμή για την δημιουργία αυτού του μικρού κειμένου είναι ένας οδηγός που είδα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο των Αθηνών και ο οποίος ενώ ήταν σταματημένος σε φανάρι, πέταξε το τσιγάρο του στο ποτισμένο και φρεσκοκομμένο γρασίδι που υπήρχε στην διαχωριστική νησίδα και μετά πέταξε και κάποιο χαρτί έξω από το παράθυρό του...
photo from flickr.com

2 σχόλια on "ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ "ΦΙΛΙΚΗ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ..."

alexander είπε...

Αν δεχτούμε ότι η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται κατά την παιδική ηλικία, πρώτα μέσα στην οικογένεια, και στη συνέχεια στο σχολείο, δύσκολο το βλέπω να αλλάξει η συμπεριφόρά των μεγαλύτερων.

Giousurum είπε...

File Taso...Makari na allaze i noootropia tou neoellina (kai min po tipota allo)...
Otan akoma kai sta sxoleia to opoio mathima tis perivallontikis ekpaideysis antimetopizetai kai apo mathites KAI apo kathigites os i ora tou paidou ti perimeneis,,,

kalo apogeuma..

P.S to mail to pires???

Επισκέψεις από 28/6/07...