ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ Α.Π.Ε.: ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!

On: 29.10.08



Λοιπόν, από σήμερα θα ξεκινήσουμε μια μικρή παρουσίαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του πως μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από αυτές, καθώς και σε ποιον βαθμό τις εκμεταλλευόμαστε στην Ελλάδα. Στην πρώτη ανάρτησή μας θα ασχοληθούμε με την αιολική ενέργεια.

Αιολική ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστιοφόρα καράβια και μετέπειτα οι ανεμόμυλοι.

Σήμερα για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε τις ανεμογεννήτριες, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. Ένας στροφέας κινείται από τον άνεμο και καθώς είναι συνδεδεμένος με μια γεννήτρια, αυτή παράγει ηλεκτρισμό, ο οποίος μέσω της καλωδίωσης που υπάρχει,οδηγείται προς το σύστημα διανομής ή καταναλώνεται άμεσα. Περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία της ανεμογεννήτριας μπορείτε να βρείτε στο energypoint.gr.
Οι ανεμογεννήτριες, συνήθως στήνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες (αιολικά πάρκα), αφού προηγηθεί ειδική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ένα από τα λίγα μειονεκτήματα που εμφανίζει η αιολική ενέργεια είναι πως μπορούν να προκαλέσουν θανατώσεις πουλιών, ειδικά κατά την μεταναστευτική περίοδο. Γι' αυτό με τις μελέτες αποφεύγουν να κατασκευάζονται αιολικά πάρκα σε περιοχές, όπου περνούν αποδημητικά πτηνά.
Η Ελλάδα, αν και έχει ένα από μεγαλύτερα αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη δεν έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό, για να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα. Ειδικά τα νησιά του Αιγαίου θα μπορούσαν να έχουν λύσει το ενεργειακό τους πρόβλημα με την κατασκευή ανεμογεννητριών, όμως το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό δεν ξεπερνάει στην χώρα μας το 13% του συνολικού δυναμικού.
Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε. Ακόμα και η Ισπανία, η οποία έχει μικρότερο αιολικό δυναμικό από την χώρα μας, τοποθετώντας 10.000 γεννήτριες τα τελευταία χρόνια και φτάνοντας σε παραγωγή τo 2007 πάνω από τα 10.000MW, ξεπερνώντας μάλιστα τις ΗΠΑ με παραγωγή 9.000MW. Στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένα μόλις 661MW αιολικής ενέργειας. Με άλλα λόγια, χώρες με πολύ μικρότερο αιολικό δυναμικό από την χώρα μας, παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια με αυτό τον τρόπο.
Τα πλεονεκτήματα που μπορούμε να αποκομίσουμε είναι πολλά. Πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Ένας τρόπος για να τα πετύχουμε όλα αυτά, είναι να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα πέραν των ήδη υπάρχοντων.
Επίσης
εδώ υπάρχει ένας χάρτης αιολικού δυναμικού, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, απ' όπου μπορούμε να δούμε ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες εκμετάλλευσης των ανέμων .

Πηγές πληροφοριών: wikipedia, εφημερίδα "Καθημερινή", greenpeace.
Πηγή εικόνας: εφημερίδα Καθημερινή

0 σχόλια on "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ Α.Π.Ε.: ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...