ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ!

On: 27.3.09



"Φαίνεται ότι η υπομονή ξεχείλισε. Καθημερινά, νέες αντιδράσεις ξεσπούν σε διάφορες περιοχές των λιγνιτικών πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας, ενάντια στη λογική και τις πρακτικές της υπερεκμετάλλευσης του λιγνίτη, μέχρι να εξαντληθεί και ο τελευταίος κόκκος. Αυτή τη φορά είναι οι κάτοικοι των χωριών Τριγωνικό, Πολύρραχο και Προσήλιο, νότια της Κοζάνης και του ποταμού Αλιάκμονα, κοντά στα Σέρβια, που ξεσηκώνονται σε κινητοποίηση, την Κυριακή 29 Μαρτίου. Παραθέτουμε την ανακοίνωση – κάλεσμα της επιτροπής αγώνα:

Η επιτροπή Αγώνα ενάντια στη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου «Προσηλίου» οργανώνει την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009, ώρα 11 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολιτών του Δήμου Σερβίων, στον κόμβο του Τριγωνικού.

Η «κοινωνική αντίσταση» αυτή τη φορά πρέπει να νικήσει

Τώρα πιο οργανωμένα, πιο σοβαρά και με γνώση για τις επιπτώσεις του λιγνιτωρυχείου στο μέλλον της περιοχής μας, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και να νικήσουμε.

Αφήσαμε κατά μέρος τους τοπικισμούς και τον ωχαδελφισμό, ήρθαμε σε επαφή με άλλες οργανώσεις και φορείς, προκαλέσαμε παρεμβάσεις πολιτικών και πολιτικών φορέων. Τώρα πια δεν είμαστε ούτε λίγοι, ούτε μόνοι μας.

Ζητάμε να μην καταστραφεί ο χαρακτήρας της περιοχής, στο βωμό μιας πολύ πρόσκαιρης ανάπτυξης. Διεκδικούμε από την πολιτεία να πάρει στα σοβαρά τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Κανείς δεν αγαπά τον τόπο μας, περισσότερο από μας. Κανείς δεν θέλει το καλό των κατοίκων της περιοχής μας, περισσότερο από μας.

Μέχρι σήμερα μας έχουν εγκαταλειμμένους και απομονωμένους. Μας έχουν καταδικάσει σε υπανάπτυξη. Με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου θέλουν να μας καταδικάσουν και σε αφανισμό. Αυτό όμως δεν θα το δεχτούμε. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να θυσιάσει το μέλλον της περιοχής μας, στο βωμό των όποιων συμφερόντων.

Θέλουμε την ανάπτυξη, θέλουμε την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής μας, στην κατεύθυνση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, που θα σέβεται τον άνθρωπο, θα σέβεται την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Θέλουμε μια ανάπτυξη βιώσιμη που θα σέβεται το περιβάλλον.

Διεκδικούμε ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, να έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Γι αυτό ζητούμε από όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες, να σταθούν στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα, να σταθούν δίπλα στα αιτήματα των πολιτών, να διεκδικήσουν το αυτονόητο «να έχει αυτός ο τόπος μέλλον».

Γι αυτό πρέπει, στις 29 Μαρτίου, να είμαστε όλοι εκεί για να διεκδικήσουμε:

Την άρση της Οριστικής παραχώρησης, τώρα.

Το σταμάτημα της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου.

Την άμεση αποκατάσταση του παλιού ορυχείου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΥ – ΠΟΛΥΡΡΑΧΟΥ – ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ιστοσελίδα http://www.delino.gr"



Το άρθρο και η φωτογραφία είναι από το blog της Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας Κινήσεων Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα.


0 σχόλια on "ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...