ΤΟ PARKING ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΚΟ!!

On: 31.3.09



Εδώ και χρόνια στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου (κοντά στα παλιά γραφεία του ΠαΣοΚ) στα Εξάρχεια, βρισκόταν ένας μεγάλος χώρος parking. Πριν από περίπου ένα χρόνο το parking αυτό έκλεισε και πριν από περίπου ένα μήνα οι κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να μην οικοδομηθεί αυτός ο χώρος, "μπήκαν" και μετέτρεψαν τον χώρο σε πάρκο με φυτά και παιδική χαρά, αναβαθμίζοντας αισθητά την εικόνα αυτής της τόσο πυκνοκατοικημένης περιοχής. Όσοι περνούν από την περιοχή δεν μπορεί παρά να νιώθουν χαρά, που επιτέλους αυτός ο χώρος ανήκει στους κατοίκους και τους περαστικούς και μπορούν να χαίρονται ένα πάρκο που έχουν τόσο ανάγκη.
Μάλιστα δημιουργήθηκε επιτροπή διαχείρισης του πάρκου, διοργανώνοντας και πολιτιστικά δρώμενα στον χώρο. Επίσης ξεκίνησαν και ένα blog στο οποίο δημοσιεύουν τα νέα του εγχειρήματος. Στην αρχική ανάρτηση διαβάζουμε:
"Τα Εξάρχεια είναι άλλη μια πυκνοχτισμένη περιοχή κατοικίας της Αθήνας, μια γειτονιά με ψηλά κτίρια και στενούς δρόμους, σε μια πόλη που πνίγεται από το καυσαέριο και κάθε λογής χημικά. Σε αυτή τη γειτονιά, όπου η ανάγκη δημιουργίας χώρων πρασίνου είναι επιτακτική, υπάρχει έλλειψη σε αδόμητες εκτάσεις που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε δημόσιους χώρους πρασίνου και να προσφέρουν μια ανάσα από το τσιμέντο της πόλης.

Έτσι, απελευθερώσαμε το χώρο του πρώην πάρκινγκ και δημιουργούμε μέσα από συμμετοχικό σχεδιασμό ένα πάρκο στη λογική της αυτοδιαχείρισης, με παιδική χαρά, χώρους για υπαίθριες προβολές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Επανοικειοποιούμαστε το χώρο ο οποίος λειτουργεί μέσω της ανοικτής συνέλευσής του. Στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός ελεύθερου πάρκου, ανοικτού και προσβάσιμου σε όλους, που λειτουργεί αδιαμεσολάβητα και αυτοοργανωμένα.

Η δυνατότητα δημιουργίας ενός δημόσιου χώρου πρασίνου στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχε εδώ και δεκαεννιά χρόνια. Το οικόπεδο αυτόανήκει’ στο ΤΕΕ το οποίο το 1990 - σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (1203/15.5.90) - είχε προσφέρει το οικόπεδο στο δήμο Αθηναίων για να το κάνει πλατεία, ζητώντας να αποζημιωθεί με τίτλο μεταφοράς συντελεστή δόμησης και αυτός ο συντελεστής να μεταφερθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στο Μαρούσι.

Το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων (1673/7.11.90) αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης του ΤΕΕ τονίζοντας ότι η προτεινόμενη «μετατροπή του χώρου κρίνεται απαραίτητη επειδή το οικόπεδο αυτό είναι κατάλληλο για τη δημιουργία πλατείας, σε μια κεντρική πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη από σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστους χώρους».

Ως συνήθως, όμως, ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια αδράνησε καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην υλοποίηση της δέσμευσης του. Το οικόπεδο λειτουργούσε ως υπαίθριο ιδιωτικό πάρκινγκ του οποίου η μίσθωση έληξε. Έτσι βρεθήκαμε σήμερα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οικοδόμησης του οικοπέδου.

Αποφασίσαμε λοιπόν και πήραμε την πρωτοβουλία για άμεση δράση ώστε να μην αφήσουμε έναν ακόμα υπαίθριο χώρο να γίνει τσιμέντο".

Εμείς δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε την προσπάθεια και να ευχηθούμε να υπάρξουν ανάλογες προσπάθειες όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

Η φωτογραφία είναι από το blog πεζοδρόμια.

0 σχόλια on "ΤΟ PARKING ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΚΟ!!"

Επισκέψεις από 28/6/07...