ΑΘΗΝΑ:ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ!

On: 23.6.10


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΜΙΑΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗΣ

Με την παρούσα διαμαρτυρία μας , θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗΣ και στην ευρύτερη αυτής λόγω του ξαφνικού οικοδομικού οργασμού.
Η ως άνω περιοχή αποτελεί ενιαίο τμήμα φυσικού βραχώδους σχηματισμού παλαιού λατομείου, το οποίο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής μας. Ο παραπάνω βραχώδης σχηματισμός μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου μπάσκετ και τον περιβάλλοντα χώρο παρουσιάζει μια μοναδική εικόνα η οποία είναι σπάνια για δομημένη αστική περιοχή και αποτελεί κύριο στοιχείο της φυσιογνωμίας της περιοχής μας.
Η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής και το σύνολο του τοπίου των φυσικών αυτών σχηματισμών θα πρέπει να προστατευθεί σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει παλαιότερη απόφαση του Δήμου Αθηναίων για εκπόνηση μελέτης ανάπλασης της περιοχής , της οποίας μεγάλο τμήμα είναι εκτός σχεδίου και βραχώδες ,για το χαρακτηρισμό του χώρου ως χώρου κοινόχρηστου πρασίνου.

Παρά τις ενέργειες μας από δεκαετίας προς το Δήμο Αθηναίων και το πρώην Υπουργείο ΧΩ.Δ.Ε για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, ο Δήμος Αθηναίων κωλυσιεργώντας την τροποποίηση του ρυμοτομικού, συνεχίζει να διαμορφώνει περιοχές ασφυκτικές και αποπνικτικές για τη διαβίωση των Δημοτών του.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι επειδή η κορυφογραμμή του λόφου αυτού βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, εκδόθηκε Οικοδομική Αδεια με αριθμό 922/2009 για ανέγερση εξαωρόφου διαμπερούς οικοδομής στηγ άκρη του βράχου της παραπάνω εικόνας .Η εν λόγω οικοδομή θα βρίσκεται επί της αδιάνοικτης και αδιαμόρφωτης βραχώδους οδού ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΑΡΤΗΣ (η οποία θεσμοθετήθηκε το 1996) και της οδού ΠΑΡΘΕΝΟΠΗΣ (οδού ανύπαρκτης, ΓΚΡΕΜΟΣ).

Οι ενέργειες των Κατοίκων/Δημοτών όσον αφορά την έκδοση της παραπάνω Αδειας είναι :

1. Καταγγελία της παράτυπα εκδοθείσας Οικοδομικής Αδειας με αρθμ. 922/2009 από τη Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, στις 16-10-09. Σήμερα, 4 /2010, επιχειρείται έκδοση αναθεώρησης της παραπάνω άδειας από την ίδια Πολεοδομία.
2. Αίτηση Αναστολής Εργασιών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στις 16-11-09.
3. Αίτηση Ακύρωσης της Αδειας με αρθμ. 922/2009 στο Διοικ.Εφετείο Αθηνών.
4. Διακοπή οικοδομικών εργασιών από τις 23-10-09 από το Τμήμα Αυθαιρέτων του Δήμου Αθηναίων και επιβολή προστίμου για παράνομο εκβραχισμό της οδού ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΑΡΤΗΣ, χωρίς μελέτη και χωρίς επιβλέποντα μηχανικό του Δήμου Αθηναίων .

ΖΗΤΑΜΕ :
1. Αμεση Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην παραπάνω περιοχή.
2. Αμεση Διακοπή αλλοίωσης της περιοχής Τουρκοβουνίων-Ανω Κυψέλης
(ΑΡΚΕΣΙΝΗΣ – ΑΝΤΙΟΠΗΣ – ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΑΡΤΗΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΓΑΝΥΜΗΔΟΥ – ΠΑΡΘΕΝΟΠΗΣ – ΑΝΩΝΥΜΟΥ - ΑΡΚΕΣΙΝΗΣ).
3.Αμεσο Σχεδιασμό ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής.
4.Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (χαρακτηρισμός οικοδομικών τετραγώνων, μείωση των υψών, υλοποίηση στο έδαφος των πράσινων γραμμών, Ρ.Γ., Ο.Γ)


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΜΙΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΝΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ


Σωματείο «Οι Φίλοι της ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗΣ & Επιτροπή κατοίκων ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΑΡΤΗΣ marisol@travelling.gr

Το παραπάνω κείμενο και οι φωτογραφίες ήρθαν στο mail του blog και με καθυστέρηση αρκετών ημερών αναδημοσιεύουμε την διαμαρτυρία και ελπίζουμε ο αγώνας των κατοίκων να έχει αποτέλεσμα.

0 σχόλια on "ΑΘΗΝΑ:ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...