ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ! ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΓΙΑ 1.000 ΕΥΡΩ!

On: 27.9.10

Όλοι μας ξέρουμε ότι υπάρχει το φαινόμενο της λαθροθηρίας, όχι μόνο στην χώρα μας. Αλλά προσωπικά ποτέ δεν φανταζόμουν πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν κάποιοι...

ΤΑ ΔΙΟΛΟΥ ευκαταφρόνητα κέρδη που αποκομίζουν οι λαθροθήρες από το εμπόριο πολλών ειδών, τα οποία κυνηγούν εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών, είναι μία από τις κύριες αιτίες που κάθε χρόνο καταγράφονται ανά την Ελλάδα ανησυχητικά κρούσματα λαθροθηρίας. Τα λαθραία θηράματα διοχετεύονται στην αγορά είτε σε καταστήματα, είτε σε ταβέρνες που συμπεριλαμβάνουν στα μενού τους κυνήγια.

Αν και οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την πάταξη της λαθροθηρίας προσπαθούν, με όσα μέσα διαθέτουν, να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά κρούσματα, οι ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα εμποδίζουν το έργο τους.

Με τόξα και παγίδες
Στο στόχαστρο των λαθροθηρών μπαίνουν τακτικά τα ελάφια της Πάρνηθας και τα αγριόγιδα της Πίνδου. Το έγκλημα στην Πάρνηθα είναι οργανωμένο, καθώς συνηθίζεται οι λαθροθήρες να μη χρησιμοποιούν καραμπίνες, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. Αντ’ αυτών, χρησιμοποιούν τόξα και παγίδες για να θηρεύσουν τα ελάφια. Στην αγορά, η τιμή του ελαφιού μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ το καθένα.

«Το ΣΔΟΕ πρέπει να κάνει έφοδο στις ταβέρνες της περιοχής και να ζητήσει τα τιμολόγια αγοράς για τα θηράματα. Αυτό το έγκλημα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», επισημαίνει από την πλευρά της η Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ».

Όσον αφορά το αγριόγιδο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δύο λαθροκυνηγών που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω πέρυσι από θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου σε περιοχή εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου. Η λαθροθηρία είναι η σημαντικότερη απειλή για τους λιγοστούς πληθυσμούς του αγριόγιδου στην Ελλάδα, του οποίου το κρέας κοστίζει μέχρι και 50 ευρώ το κιλό. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο συνολικός αριθμός του είδους δεν ξεπερνά πλέον τα 500.

Ο Βάλτος της Ροδιάς
Στο Εθνικό Πάρκο Υγρότοπων Αμβρακικού και ιδιαίτερα στον Βάλτο της Ροδιάς, η λαθροθηρία είναι ένα «συνηθισμένο» φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο και στον στόχο των λαθροθηρών μπαίνουν οι πάπιες.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ειδικά φέτος η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με παλαιότερα. Συστηματικά, οι λαθροθήρες σκοτώνουν παρυδάτια πουλιά και κυρίως πάπιες», επισημαίνει ο Δημήτρης Μπαρέλος, συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπων Αμβρακικού. Κίνητρο, φυσικά, αποτελεί η υψηλή τιμή της πάπιας στην αγορά, η οποία φτάνει τα 20 ευρώ το κεφάλι.

«Τον Αύγουστο, προτού ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος και για περίπου 20 μέρες, το φαινόμενο αυτό ήταν καθημερινό. Παρατηρούσαμε ομάδες λαθροκυνηγών να δουν στην περιοχή. Σε μία μόνο περίπτωση λαθροθηρίας εντοπίστηκαν 62 πάπιες», αναφέρει ο Δ. Μπαρέλος. Για μια ομάδα, λοιπόν, η οποία έχει θηρεύσει 62 πάπιες μόνο σε μία μέρα, ο τζίρος φτάνει τα 1.240 ευρώ. Αν υποτεθεί πως μια τέτοια ομάδα σκοτώνει κατά μέσο όρο 40 πάπιες την ημέρα για 20 συνεχόμενες ημέρες, το κέρδος μπορεί να φτάσει τα 16.000 ευρώ. Καταστήματα που εμπορεύονται κυνήγι αλλά και ταβέρνες είναι οι κύριοι αγοραστές των λαθραίων θηραμάτων.

Όσα από τα θηράματα εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές πριν βγουν στην αγορά, συγκεντρώνονται και βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τη θηροφυλακή και τα δασαρχεία. Όποιος, φυσικά, πλειοδοτήσει παίρνει τα θηράματα. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, πλειοδοτούν οι ίδιοι οι λαθροκυνηγοί που τα σκότωσαν.

«Φίλια πυρά»
Περιστατικά λαθροθηρίας, όμως, αφορούν και ζώα τα οποία δεν μπορούν να διοχετευθούν στο εμπόριο. Στις αρχές του μήνα βρέθηκε χτυπημένος από σκάγια λαθροθήρα ένας πετρίτης- είδος μη θηρεύσιμο- εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου Βραυρώνας.

Η περιοχή προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και είναι χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι ενημερωτικές πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί για την απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή είχαν αφαιρεθεί και μάλιστα με τη βοήθεια οχημάτων.

Πρόσφατο είναι και το περιστατικό λαθροθηρίας μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς, όπου οι λαθροθήρες εισέβαλαν στη λιμνοθάλασσα με πλωτά και σκότωσαν δεκάδες υδρόβια πουλιά. «Το πρόβλημα που υπάρχει είναι μόνιμο και φανταστείτε πως το περιστατικό συνέβη πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Από δω και πέρα θα αρχίσουν τα μεγάλα προβλήματα», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου- Σταφυλιάς, Νίκος Καραβάς.

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό
ΟΙ 250 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ θηροφύλακες, αλλά και οι δασοφύλακες στα κατά τόπους δασαρχεία είναι οι αρμόδιοι φορείς για την πάταξη της λαθροθηρίας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό των δύο φορέων δεν επαρκεί. Φύλακες υπάρχουν και στους Φορείς Διαχείρισης, όμως οι αρμοδιότητες τους περιορίζονται στην ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών για περιστατικά λαθροθηρίας, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα σύλληψης των παράνομων κυνηγών.

«Οι λαθροθήρες υποτιμούν τον νόμο και δεν υπολογίζουν τίποτα. Από την άλλη, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να δράσει περισσότερο αποτρεπτικά και αν επιβάλει αυστηρότερες ποινές», αναφέρει ο Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Παράλληλα, ο δασάρχης Αμαλιάδας Λυκούργος Πολυχρονόπουλος τονίζει πως ο πολυκερματισμός των αρμοδιοτήτων είναι ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, ενώ πλέον απαιτείται διαφορετική διάρθρωση της δασικής υπηρεσίας.

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ

ΠΗΓΗ: REAL NEWS

0 σχόλια on "ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ! ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΓΙΑ 1.000 ΕΥΡΩ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...