ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

On: 20.4.08



Ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες από κάποια χείλη πως τελικά η ελληνική οικονομία θα χάσει από την μη δημιουργία εργοστασίων λιθάνθρακα στην χώρα μας και πως τελικά θα κατασκευαστούν στην γειτονική Αλβανία. Όμως, το θέμα είναι αν τελικά θα βγάλουμε σαν χώρα λίγα χρήματα παραπάνω ή αν θα μπορέσουμε μέσα στο κλίμα ρύπανσης και συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος, θα μπορέσουμε να "κερδίσουμε λίγη ποιότητα" για την ζωή μας;
Παρακάτω είναι ένα άρθρο από το site servitoros.gr:

Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, 31/3/2008

Του Θόδωρου Πλέρου,
Δρ. Ειδικός Γενικός Ιατρός, Πρ. Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης

Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα είναι η κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως (φαινόμενο του θερμοκηπίου, αιθαλομίχλη, αιωρούμενα σωματίδια). Ευθύνονται επίσης για τη ρύπανση των υπογείων υδάτων, της θάλασσας και των εδαφών (όξινη βροχή) και για αλλοιώσεις της τροφικής αλυσίδας. Οι ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες της καύσης του λιθάνθρακα είναι επομένως άμεσες και έμμεσες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιθάνθρακα, ευθύνονται για 30.000 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις ευπαθείς ομάδες: εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι έρευνες ενοχοποιούν κυρίως τους εξής ρύπους:
- Τα αιωρούμενα σωματίδια, των οποίων η συγκέντρωση στον αέρα συνδέεται άμεσα με την αύξηση της θνησιμότητας οφειλόμενης σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Περαιτέρω, η μακροχρόνια έκθεση σε PM προκαλεί οξείδωση και χρόνιες φλεγμονές:

1) του καρδιαγγειακού συστήματος: με αύξηση της αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι η κύρια αιτία εμφάνισης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων,
2) του αναπνευστικού συστήματος: με αύξηση των κρουσμάτων άσθματος, χρόνιων αναπνευστικών πνευμονοπαθειών, καρκίνου του πνεύμονα.

Επίσης, η έκθεση για βραχεία χρονική περίοδο στα σωματίδια αυτά συντελεί σε οξέα ισχαιμικά καρδιαγγειακά επεισόδια σε άτομα που παρουσιάζουν προδιάθεση.
- Οι εκπομπές διοξειδίων του αζώτου, οι οποίες προκαλούν χρόνιες αναπνευστικές πνευμονοπάθειες, καθώς και υπερευαισθησία σε μικροβιακές λοιμώξεις.
- Οι ατμοί υδραργύρου, οι οποίοι μολύνουν το οικοσύστημα και εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα επιβαρύνουν διαταραχές στις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες και μπορούν να προκαλέσουν ψυχοκινητικά προβλήματα σε νεογνά, αυτισμό, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι από την καύση του λιθάνθρακα εκλύονται, επίσης, διοξείδιο του θείου, αρσενικό, ραδιενεργά ισότοπα ουρανίου και θορίου.
Οι ιατρικές έρευνες συνεχίζουν να διεξάγονται και οι (βαρύτατες) επιπτώσεις στη δημόσια υγεία ολοένα αυξάνονται.




Υ.Γ.Η φωτογραφία είναι του χρήστη gax43 από το flickr.com και δείχνει το εργοστάσιο της Πτολεμαϊδας...

0 σχόλια on "ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...