ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΧΥΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΒΑΧΟ ΒΙΑΝΝΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!

On: 6.11.08



Στο mail του blog μας ήρθε ένα μήνυμα, το οποίο σας το παραθέτουμε αυτούσιο:

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ,
ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.
Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙς 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ (ΣΗΜΕΙΟ ΕΞΟΔΟΥ) ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΧΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την προώθηση του παρόντος εμαιλ σε αρμόδιους.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια, κατά την γνώμη πολλών, περιβαλλοντική καταστροφή που πραγματοποιείται στην ξεχασμένη περιοχή του Δήμου Βιάννου στα νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σε απόσταση λιγότερη από 700 μέτρα από το γραφικό χωριό Βαχός και 4 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη Άνω Βιάννος, ακριβώς πάνω από τον Κεντρικό δρόμο Ηρακλείου-Ιεράπετρας, έχει καταπατηθεί περιουσία χωρικών και έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν με την ανοχή και υποστήριξη των αρχών:

1. Παράνομο Λατομείο και ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ του
2. Παράνομο ΧΥΤΑ

Το Λατομείο που λειτουργεί λίγα χρόνια εκτός του ότι είναι εκτός ορίων αδειοδότησης (μόλις 700 μέτρα από κατοικημένο οικισμό), δημιουργεί σύννεφα σκόνης που επικαλύπτουν το χωριό και την περιοχή σε ακτίνα χιλιομέτρων και έχουν ήδη επιφέρει τεράστιες ζημίες στην τοπική χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, με τις εκρήξεις έχουν καταστρέψει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε μια αγροτική περιοχή όπου έλλειψη νερού είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Βέβαια όποτε πάει έλεγχος, εντελώς τυχαία η λειτουργία επιβραδύνεται, η υδροδότηση (με ένα μικρό λάστιχο από την καταπατημένη γεώτρηση του χωριού Βαχός - στο κέντρο της περιφραγμένης από το λατομείο περιοχής) ρέει άφθονη έως τον δρόμο.

Το ΧΥΤΑ δεν τηρεί περιβαλλοντικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα όλη η γύρω περιοχή να «στολίζεται» καθημερινά με πολύχρωμες σακούλες σκουπιδιών και σκουπίδια. Περνώντας από τον κεντρικό «Εθνικό» Δρόμο που συνδέει Ηράκλειο με την Ιεράπετρα όλοι οι οδηγοί βλέπουν τις πάμπολλες βρώμικες σακούλες να στολίζουν τα δέντρα και τους θάμνους. Ο κεντρικός αυτός δρόμος είναι ΜΟΛΙΣ 100 μέτρα από το ΧΥΤΑ και 80 μέτρα από το διπλανό στον ΧΥΤΑ Λατομείο. Βέβαια ο Δήμος πληρώνει εργάτες για να μαζέψουν τις σακούλες κάθε φορά που έρχεται κάποιος επίσημος ή έλεγχος στην περιοχή.
Έχουν γίνει αμέτρητες προσπάθειες να σταματήσει αυτή η καταστροφή αλλά η κατάσταση αντί να διορθώνεται και να παύσει η λειτουργία των παράνομων Λατομείο και ΧΥΤΑ τα αποτελέσματα της καταστροφής αυξάνονται. Προσπάθειες από πολιτιστικούς συλλόγους, από εκδότες τοπικών εφημερίδων και περιοδικών και από επιστήμονες και πολίτες που νοιάζονται.

Παρακαλώ έχετε υπόψη ότι η ξεχασμένη από την πολιτεία περιοχή την Βιάννου είναι χώρος με ιστορία, όπου, για παράδειγμα, υπήρξε η πρώτη πανελλαδικά οργανωμένη Αντίσταση κατά των Ναζί στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ολοκαύτωμα με μαζικές εκτελέσεις το 1943 (ακόμα υπάρχουν 2-3 επιζώντες από το απόσπασμα - το Μνημείο Πεσόντων είναι περίπου 350 μέτρα από το Λατομείο) και γενικά είναι μια όμορφη περιοχή στο Λυβικό πέλαγος με αγρότες βιοπαλαιστές οι οποίοι δεν μπορούν να αντισταθούν στα μεγάλα συμφέροντα.

Φημολογείται ότι σε λίγο καιρό ένα 2ο Λατομείο θα ξεκινήσει δίπλα στο υπάρχων και ότι σκουπίδια από άλλους Δήμους (Αρκαλοχωρίου και ίσως Ηρακλείου) θα εναποτίθεται στην υπάρχων ΧΥΤΑ από 1η Ιανουαρίου 2009.

Παρακαλώ βοηθήστε να σωθεί η περιοχή!!!
Είναι τόσο παραμελημένη που έχει πέσει θύμα. Το χωριό Βαχός, το μεγάλο θύμα, είναι τόσο μικρό που δεν υπάρχει καν σε ορισμένους χάρτες.

Και σας παρακαλώ το όνομα μου και τα στοιχεία μου να μην γίνουν γνωστά.

Εάν υπάρξει κάποια ερώτηση παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου σε αυτή την διεύθυνση email.

email: viannos@live.com

Υ.Γ.Πληροφορίες για το χωριό Βαχός μπορείτε να βρείτε εδώ.
photo by wikipedia.

0 σχόλια on "ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΧΥΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΒΑΧΟ ΒΙΑΝΝΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!"

Επισκέψεις από 28/6/07...